Brokeronderzoek Belgie 2020

Beleggen.com heeft in 2020 voor het eerst het Belgische broker landschap in kaart gebracht. Het zeer ervaren team van beleggers heeft minutieus een kwalitatief en extensief onderzoek gedaan naar Belgische aanbieders van online beleggingsdiensten: daarbij werden de belangrijkste banken en brokers in kaart gebracht. De belangrijkste conclusies: 

Belgen betalen te veel voor online beleggen     

De belangrijkste conclusie is dat het gros van de particuliere beleggers in België de verkeerde broker kiest en te veel betaalt voor online beleggen. Hoewel de kwaliteit en service van de meeste aanbieders hoog is, verschilt de prijs voor hetzelfde niveau en type dienstverlening enorm. Nieuwe specialistische brokers maken online beleggen goedkoper met een lagere prijs per order, zonder in te leveren op kwaliteit.

Ranglijst

De uitkomst van het onderzoek levert de volgende ranglijst op:

1. MeXeM (9,50)

2. Lynx (8,44)

3. BinckBank België (7,49)

4. Keytrade (6,61)

5. Bolero (6,21)


Onderstaande tabel geeft de verschillende rapportcijfers op diverse factoren per aanbieder weer.

 


Binck B

Bolero

Keytrade

Lynx B

Mexem B

PRIJS PER ORDER

3,89

1,67

1,67

5,56

10,00

HANDELSMO

GELIJKHEDEN

7,84

8,38

9,46

9,73

9,73

BELEGGINGS

INFORMATIE **

9,38

8,13

7,19

9,69

9,38

GEBRUIKSVRIEN

DELIJKHEID

8,80

7,20

8,40

8,40

8,00

KLANTEN

SERVICE

9,00

9,00

10,00

10,00

10,00

Overig

8,13

4,38

4,38

8,75

9,38

TOTAAL

7,49

6,21

6,61

8,44

9,50

 

De specialisten MEXEM en Lynx doen het aanzienlijk beter dan de Bolero en Keytrade. Andere specialist BinckBank stelt teleur en is slechts een middenmoter. Schokkend is dat er een groot prijsverschil is tussen de aanbieders, zeker als beleggers de orders ook telefonisch willen plaatsen.


MEXEM verovert overtuigend nummer 1-positie           

MEXEM (eindcijfer 9,50) is de absolute winnaar van het Belgische Brokeronderzoek. Niet alleen op prijs, maar op bijna alle terreinen scoort de broker een 9. Alleen de gebruiksvriendelijkheid van het platform blijft iets achter met een score 8. Ook de klantenservice is met een 10 opvallend goed te noemen voor deze nieuwkomer. Lynx en Keytrade behalen ook een 10 voor hun ‘klantenservice’. MEXEM maakt, net als Lynx, gebruik van de uitgebreide handelsmogelijkheden met het Trader Workstation (TWS) van Interactive brokers (IB). Dat kan door de meeste beleggers wel als lastig worden beoordeeld, vanwege de vele mogelijkheden. Daar staat tegenover dat zowel MEXEM als Lynx ook de mogelijkheid bieden om via de website (Basic) te handelen.


Zilveren medaille voor Lynx          

Lynx bezet dit jaar de tweede plaats. Het eindcijfer is 7,84. Op het onderdeel ‘prijs per order’ voor aandelen is MEXEM echter heer en meester. Lynx volgt vooral vanwege de hogere transactiekosten voor aandelen met minimaal € 6,- op gepaste afstand. Lynx is daarentegen met opties iets goedkoper. Bij Lynx kun je naast het uitgebreide TWS ook via de website met

‘Lynx Basic’ handelen. Dit is een basic platform met eenvoudige orderinvoer.


Binck op de derde plaats   

Ten aanzien van de ‘prijs per order’ weet BinckBank (7,49) zich niet bepaald positief te onderscheiden. De voormalige uitdager eindigt op het criterium prijs inmiddels als een grijze muis in de middenmoot. Gespecialiseerde brokers als MEXEM en Lynx winnen het qua transactiekosten overtuigend van BinckBank. BinckBank heeft op het gebied van klantenservice een fraaie 9 gescoord, evenals Bolero. Ook is het Binck-platform en de app goed te bedienen. De uitgebreide beleggingsinformatie zorgt ervoor dat ze met een ruime marge Keytrade en Bolero voor blijft.


Keytrade en Bolero: veel te duur  

De hekkensluiters Keytrade (6,61) en Bolero (6,21) eindigen met de hakken over de sloot met voldoendes. Vooral op prijs scoren Bolero en Keytrade bedroevend slecht met een 1,67. Mede daardoor behalen zij een zeer lage totaalscore. We kunnen derhalve maar 1 conclusie trekken met betrekking tot Keytrade en Bolero: de belegger betaalt te veel voor te weinig waar.


Over Brokeronderzoek 2020           

Het Belgische Brokeronderzoek 2020 is het eerste kwalitatieve en extensieve onderzoek naar Belgische aanbieders van online beleggingsdiensten en brengt het gevarieerde brokerlandschap zorgvuldig in kaart. Beleggen.com voerde het onderzoek uit met als doel de belegger te helpen in de zoektocht naar de beste broker. Naast de analyse van 15 expert beleggers bepaalden de ervaringsverhalen van de beleggers zelf (in totaal vele honderden klantervaringen) de onderzoeksuitkomsten.

 

Concluderend kunnen we stellen dat MeXeM als overtuigende winnaar uit de bus is gekomen en kunnen we stellen dat er gelukkig meer prijsconcurrentie gekomen door de komst van MeXeM.


Er is als het ware dan ook maar 1 grote winnaar: De Belgische Belegger.