Brokeronderzoek 2020

Nieuwkomer MeXem verrassende winnaar brokeronderzoek 2020

De uitslag van het 8e brokeronderzoek is zojuist bekend geworden. Verrassende winnaar is nieuwkomer MeXem, dat pas een jaar actief is op de Nederlandse markt.

Het onderzoek werd uitgevoerd door www.beleggen.com met als doel de retailbelegger te helpen in zijn zoektocht naar de beste bank of broker. Niet alleen de analyse van expert beleggers bepaalde deze uitkomst. Ook de ervaringsverhalen van de retail beleggers zelf bepaalden de uitkomst van dit uitgebreide onderzoek.

Met een eindcijfer van 8,96 eindigde nieuwkomer MeXem overtuigend op de eerste plaats. Lynx en BinckBank eindigden op afstand als nummers 2 en 3. DeGiro en Rabobank vormden de middenmoot, terwijl hekkensluiters ING Bank en ABN AMRO een dikke onvoldoende scoorden.

Criteria waarop de verschillende partijen werden beoordeeld, waren onder andere:

  • ·         mogelijkheden van het handelsplatform

  • ·         kosten

  • ·         klantgerichtheid

Wat dat laatste betreft lieten vooral de grootbanken steken vallen. Evenals in vorige edities van het onderzoek is ook nu de conclusie: voor grootbanken lijkt de particuliere belegger eerder een last dan een lust te zijn.

Opvallend is ook dat BinckBank, ooit luis in de pels van de grootbanken, steeds meer het gedrag van diezelfde grootbanken overneemt.

MeXem blijkt vooral uit te blinken op het gebied van handelsmogelijkheden, belegginsinformatie en klantenservice.

Algehele conclusie van het onderzoek: de gespecialiseerde brokers doen het aanzienlijk beter dan de grootbanken, maar van echte productverbeteringen is geen sprake.