Brokeronderzoek 2005

Aanbieders van online beleggingsdiensten op de Nederlandse beleggingsmarkt zijn constant bezig met het verbeteren van hun dienstverlening. Een vergelijkend onderzoek is waardevol voor zowel de aanbieders zelf als voor het beleggend publiek.

 

In het onderzoek is gekozen voor het beleggingsprofiel van een ‘actieve’ belegger. Daaronder wordt een belegger verstaan met een belegd vermogen van € 20.000, die tussen 200 en 1.000 beleggingstransacties per jaar via internet verricht.

 

De onderzoeksgegevens zijn vergaard in de periode van 9 september tot en met 23 december. In het onderzoek zijn aanbieders beoordeeld op de volgende acht hoofdcriteria:

 1. uptime;
 2. prijs per order;
 3. snelheid van de website;
 4. handelsmogelijkheden;
 5. compleetheid van de informatie op de website;
 6. gebruiksvriendelijkheid van de website;
 7. kwaliteit van de klantenservice;
 8. voortraject.

 

De hoofdcriteria zijn onderverdeeld in een of meer onderdelen. Voor deze onderdelen is een normering ofwel een maximale score geformuleerd. Elke aanbieder heeft een waardering gekregen voor elk van de onderdelen. De mate waarin de aanbieder voldeed aan de norm leverde een cijfer op van 0 tot 10, waarbij 10 als ‘uitmuntend’ werd aangemerkt.

 

De uitkomst van het onderzoek levert de volgende ranglijst op:

 • BinckBank (9,3);
 • Alex Beleggersbank (9,0);
 • Rabobank (7,4);
 • SNS Bank (7,2)
 • ABN Amro (7,2);
 • Postbank (7,1);
 • ING Bank (6,8);
 • Fortis Bank (5,3).

 

BinckBank heeft als enig verbeterpunt de klantenservice. De internetaanbieder timmert al enkele jaren stevig aan de weg en richtte de speerpunt vanaf het begin op de internetbelegger. BinckBank scoort uitstekend op de prijs per order en verschaft de belegger zeer goede beleggingsinformatie. De website van BinckBank is uitstekend te bereiken. Alex Beleggersbank scoort iets lager op meerdere onderdelen in vergelijking tot BinckBank. Qua prijs is Alex niet de allergoedkoopste. Daarnaast kan de bereikbaarheid en de compleetheid van de beleggingsinformatie verder worden verbeterd. Op de derde plaats komt Rabobank die vooral de gebruiksvriendelijkheid van de website verder kan verbeteren. SNS Bank heeft op veel fronten een matige score, waarbij de prijs per order de grootste schade veroorzaakt. ABN Amro heeft eveneens een hoge prijs per order, maar ook de geboden beleggingsinformatie is voor verbetering vatbaar. Postbank doet er alles aan om de goedkoopste te willen zijn, maar dat gaat ten koste van de service. Opvallend negatief is dat afdeling klantenservice van Postbank verwijst naar een betaaltelefoonnummer. ING Bank belandt nog boven de laatste plaats met een goede uptime, maar met een hoge prijs per order. Fortis Bank heeft zeer veel te verbeteren, want deze grootbank blinkt op geen enkel hoofdcriterium uit.