Brokeronderzoek 2006

Binck meest aantrekkelijke online broker

 

BeursBulletin, een onderzoeksinstituut voor beleggers, heeft dit jaar opnieuw een onderzoek gedaan onder Nederlandse online brokers. In dit jaarlijkse onderzoek is gekeken naar acht criteria, waaronder ‘gebruiksvriendelijkheid’, ‘handelsmogelijkheden’ en ‘prijs per order’. Dit onderzoek is van belang voor beleggers, maar ook voor de brokers zelf. Het onderzoek levert de volgende ranglijst op: 

 

  1. BinckBank (9,5)
  2. Alex Beleggersbank (8,9)
  3. ABN Amro (8,5)
  4. SNS Bank (8,1)
  5. Rabobank (7,1)
  6. Fortis Bank (6,4)
  7. Postbank (5,8)
  8. ING Bank (5,0)

 

Introductie

Harm van Wijk, directeur van BeursBulletin: “De supermarktoorlog lijkt te zijn overgeslagen naar de online brokers. Prijsverlagingen en nieuwe producten volgen elkaar in rap tempo op. Met dit onderzoek willen we een helder beeld scheppen van de huidige online brokers in Nederland. Als onderzoeksinstituut voor beleggers zitten wij bovenop de markt. Onze onafhankelijke status stelt ons in staat om dit onderzoek grondig uit te voeren.”

 

“De Nederlandse belegger kan aan de hand van dit onderzoek snel bepalen welke broker het meest aantrekkelijk is omdat de criteria zijn opgesteld vanuit het perspectief van de belegger. Het onderzoek is niet alleen nuttig voor hen; ook de brokers zelf kunnen aan de hand van dit onderzoek concluderen op welke punten zij kunnen verbeteren en of zij in het afgelopen jaar beter zijn gaan presteren, ook ten opzichte van hun concurrentie.”

 

Onderzoeksopzet 

BeursBulletin heeft de brokers onderworpen aan acht criteria en heeft deze zowel uit naam van BeursBulletin als ‘undercover’ getoetst. Deze acht criteria zijn ‘Uptime’, ‘Prijs per order’, ‘Snelheid website’, ‘Handelsmogelijkheden’, ‘Beleggingsinformatie’, ‘Gebruiksvriendelijkheid’, ‘Klantenservice’ en het ‘Voortraject’. Er bestaat een groot verschil tussen de passieve en de actieve belegger. Daarom heeft BeursBulletin tussen deze twee typen beleggers in het onderzoek een scheiding aangebracht. De resultaten hiervan zijn natuurlijk ook in de conclusie meegenomen.

 

Resultaten

BinckBank komt als onbetwiste winnaar uit de strijd. Zij scoort uitstekend op alle onderdelen. Ook Alex Beleggersbank scoort hoog op alle onderdelen, maar wat lager op het onderdeel ‘informatie op de website’ en ‘prijs per order’. ABN Amro scoort beter dan vorig jaar en dat is vooral te danken aan haar tariefverlaging. SNS Bank bezet de vierde plaats, net als vorig jaar. De snelheid van haar website en het voortraject zijn duidelijk verbeterd. De Rabobank scoort dit jaar beter op ‘handelsmogelijkheden’ en behoudt daarmee haar vijfde plaats. Vanaf hier wordt het verschil met de koplopers groot. Fortis Bank scoort beter dan vorig jaar, maar kampt nog met een trage website. De Postbank heeft zichzelf op een aantal onderdelen verbeterd, maar de beschikbaarheid van de website laat te wensen over. Hekkensluiter ING Bank is de enige broker die geen verbeteringen toont ten opzichte van vorig jaar. Het aanvragen en openen van een rekening bijvoorbeeld kost bij ING Bank veel tijd en moeite.

 

BeursBulletin

BeursBulletin is een onderzoeksinstituut voor beleggers. In 2005 verscheen het eerste Nederlands Brokeronderzoek. Daarnaast biedt BeursBulletin op basis van een wetenschappelijk verantwoord systeem een professionele adviesdienst voor particuliere beleggers. Verder kunnen beleggers zich abonneren op een gratis weekblad, met achtergrondinformatie over gegeven adviezen, interessante artikelen en columns van gerenommeerde namen uit de financiële wereld. De abonnee kan bovendien gratis deelnemen aan diverse cursussen over beleggen en de werkwijze van BeursBulletin.

 

Meer informatie

De samenvatting van het onderzoek is voor iedereen beschikbaar gesteld. Deze is te vinden op onze website (www.beursbulletin.nl). Partijen die geïnteresseerd zijn in het volledige onderzoek kunnen contact opnemen met Harm van Wijk ([email protected]). Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen via e-mail ([email protected]) of telefoon (023 565 10 83).