Het Wuhan Conorna virus en de beurs

Laatste reactie 14/02/2020 07:35 door Harm
· Markeren als ongelezen
Henk Huising 6 maanden geleden geplaatst
De olieprijs en de aandelen in reisbranche hebben een paar tikken gekregen. 

Een paar belangrijke punten

- 23 Januari heeft WHO besloten dat het nog niet een globale crisis is. Vooralsnog wordt dit gezien als een Chinees probleem
- China is veel actiever om de crisis het hoofd te bieden dan in 2003 bij de SARS uitbraak
- Het aantal doden ten opzichte van het aantal ziektegevallen valt nog redelijk mee in vergelijking met de SARS en MERS crisis. Ligt nu op zo'n 3%. Bij een griepepidemie ligt dit tussen 0,03% - 0,25%
- De inschatting is dat er zo'n 4.000 bevestigde gevallen zullen zijn in de komende weken. Tussen 100 en 200 bevestigde gevallen per dag
- In 10 steden zijn er reisbeperkingen.

https://en.wikipedia.org/wiki/2019%E2%80%9320_Wuhan_coronavirus_outbreak

Als het misgaat zou dit wel eens voor behoorlijke dalingen op de beurzen kunnen leiden. 
ronald de zoete 6 maanden geleden geplaatst
Beste lezers,

Henk heeft gelijk.

De olieprijsdaling heeft afgelopen plaatsgevonden. Kijk op oilexpert.nl voor bovenstaande info. De meeste informatie is gratis. Abonnees verdienden circa 26,8% op 24 en 25 januari. Die krijgen iets meer info:)  Doe je voordeel ermee.

Henk geeft cijfers aan die nu al weer toegenomen zijn. meer dan 6000 gevallen en ook de eerste besmetting in Frankrijk. Kortom het einde is zeker niet in zicht. Afgelopen vrijdagmiddag verkochten vele handelaren hun open long posities, want die durf je niet over het weekend mee te nemen. Sars was 3 overdraagbaar, het Coronavirus 1-2 (op dit moment).

China staat niet bekend als een beste communicator, eerlijke cijfers en alk het nieuws dat negatief afstraalt op president Xi wordt tegengehouden, afgezwakt of iemand anders krijgt de schuld. Naast de olieprijs verwacht ik dat de beurzen de komende week last gaan krijgen, die hebben zich tot nu toe kranig gehouden, maar objectief gezien is de komende schade nog niet verwerkt in de aandelenkoersen. Mocht komende maandag/dinsdag de situatie verslechteren, bescherm dan je portefeuille met wat put optie. Better safe dan sorry.🔥 Harm van Wijk 6 maanden geleden geplaatst
Angst is de slechtste raadgever...ik focus gewoon op mijn rode en groene pijlen en dat let mijn geen wind eieren :-D
Henk Huising 6 maanden geleden geplaatst
Aan de ene kant is het virus besmettelijker (ook tijdens de incubatieperiode) dan andere corona virussen, dat maakt het lastiger om te bestrijden. Aan de andere kant is het minder dodelijk. Voor het eerst sinds de uitbraak zijn er meer mensen genezen dan er dood zijn gegaan aan het virus. Het percentage van mensen die er dood aan zijn gegaan ligt op zo'n 2,67%. Ik ben benieuwd hoe de beurzen morgen reageren. De olieprijs zal wellicht dalen op de verdere reisbeperkingen in China. 
reactie op @henkhuising:
Mark Leenards Hi Henk, er wordt nu vergeleken met virussen uit het verleden. Echter, die zijn niet meer actief. Als mensen pas na enige tijd overlijden aan de gevolgen van het virus (zoals de Chinese klokkenluider die in december al alarm sloeg), dan kan het sterftepercentage dus nog verder toenemen. Pas als er een vaccin is ontwikkeld zal er meer duidelijkheid komen over de daadwerkelijke dodelijkheid van dit virus. Ik vind de berichten uit China, en vooral het gebrek aan nieuws uit andere provincies dan Wuhan, zeer verontrustend en het kan m.i. niet lang duren voordat de beurzen hier op gaan reageren. De Chinese economie zit momenteel op slot.
5 maanden geleden

Beantwoorden

Henk Huising 6 maanden geleden geplaatst
De Dax noteert 0,5% lager dan vrijdag avond. Circa 1% lager dan het slot in Amsterdam. 

https://www.ig.com/nl/indices/markten-indices/weekend-germany-30

Ik ben benieuwd hoe de markten in Azië zich zullen ontwikkelen vannacht.
Henk Huising 6 maanden geleden geplaatst
Hoe de beurzen presteerden na eerdere epidemieën.

https://www.marketwatch.com/story/heres-how-the-stock-market-has-performed-during-past-viral-outbreaks-as-chinas-coronavirus-spreads-2020-01-22?mod=home-page
ronald de zoete 6 maanden geleden geplaatst
De Beurzen zullen denk ik ook dalen. De olieprijs minder, die heeft al rake klappen gehad. Belegger doen verstandig een korte short te nemen op olie met een hogere strike waarde voor 2021/2022 long. Er komt geen goed nieuws binnen 1-2 weken over het virus, ik denk dat er ook slecht nieuws aan zit te komen over Iran en dan bedoel ik geen stinkbommetje.

Harm heeft wel gelijk, angst is slechte raadgever. Zoals ook de grafiek in je post laat zien. Duidelijk is wel dat de AEX versneld omlaag gaat. Ik vind het nog een wonder waar de AEX zich nu bevindt. Het handelsakkoord had veel meer impact op de beurzen, maar de economische daadwerkelijke verslechtering van de economie is toch door het virus veel groter. Of heeft iemand daar een andere mening over?
🔥 Harry Klip 6 maanden geleden geplaatst
Het coronavirus heeft al 304 levens gevergd en zijn er formeel 14.380 besmettingen. Op de Filipijnen is de eerste dode buiten China gevallen. Hoe langer hoe meer landen beperken vliegverkeer van en naar en China en er sluiten bedrijven, al dan niet gedeeltelijk. Kijken vandaag hoe China opent. De volatiliteit is in ieder geval wel toegenomen
🔥 Harry Klip 6 maanden geleden geplaatst
Het coronavirus (2019-nCoV) kan een zwaardere economische impact hebben dan SARS in 2003, concluderen Sam Perry en Patrick Zweifel, respectievelijk senior investment manager en hoofdeconoom bij vermogensbeheerder Pictet AM.

"Ten eerste is China vele malen belangrijker voor de wereldeconomie dan in 2003. Destijds vertegenwoordigde het 4,4% van het wereldwijde bbp. Nu is het aandeel 15,4%. Ten tweede is de timing van uitbraak, tijdens het Chinese Nieuwjaar, ongelukkig. Het effect op de nieuwjaarsuitgaven is dramatisch. Het aantal passagiers is met 29% afgenomen ten opzichte van de eerste dag van het nieuwe maanjaar vorig jaar. 
🔥 Harry Klip 6 maanden geleden geplaatst
De Chinese nationale bank (PBOC) heeft aangekondigd meer geld beschikbaar te maken voor de financiële markten. Daarmee wil de bank voorkomen dat er financiële problemen ontstaan als beleggers maandag massaal aandelen verkopen.

De PBOC houdt rekening met een woelige handelsdag omdat de Chinese aandelenbeurzen sinds 23 januari dicht zijn geweest. Een sluiting van iets meer dan een week was gepland vanwege Chinees Nieuwjaar, maar de geplande heropening afgelopen vrijdag werd vanwege het nieuwe coronavirus met enkele dagen uitgesteld. De beurs in Hongkong ging midden vorige week weer open en leverde sindsdien behoorlijk in.

Eerder dit weekend kondigde de PBOC al maatregelen aan om bedrijven in de door het coronavirus getroffen gebieden te helpen. Banken kregen daarvoor meer geld beschikbaar van de centrale bank en werden verzocht om bijvoorbeeld de rentetarieven van leningen aan bedrijven in het gebied te verlagen.
🔥 Harry Klip 6 maanden geleden geplaatst
Bob Homan: Coronavirus geen reden aandelenadvies te wijzigen
Bob Homan, hoofd Investment Office van ING, is op weg van de ene afspraak naar de andere. Gelukkig heeft hij tijd om te reageren op het huidige beurstumult, veroorzaakt door een nieuw coronavirus dat steeds meer slachtoffers maakt in China en inmiddels ook daarbuiten is opgedoken. Is hij in paniek?“Nee, ik ben op dit moment niet in paniek. Tot nu toe ging dit soort uitbraken altijd weer over."
Voor de uiteindelijke invloed op de beurs kijkt Homan naar de implicatie die de ziekte-uitbraak heeft op de vraag en op het aanbod.

"Het nieuwe coronavirus kan tot vraaguitval leiden. Mensen besteden minder. Zo een vraaguitval zal waarschijnlijk tijdelijk zijn.
🔥 Harry Klip 6 maanden geleden geplaatst
De beurzen in China gingen maandag hard onderuit, na de verlengde vakantieperiode rond het Chinees Nieuwjaar. De financiële markten in Shanghai en Shenzhen waren sinds 23 januari gesloten en beleggers konden nu pas reageren op de uitbraak van het nieuwe coronavirus in het land.

De beursgraadmeter in Shanghai kelderde tussentijds 7,8 procent en de beurs in Shenzhen raakte 7,9 procent kwijt. De koersdalingen zijn de grootste sinds augustus 2015. Door de koersval is zo'n 420 miljard dollar aan waarde verdampt op de Chinese beurzen. De Chinese centrale bank (PBOC) pompte miljarden in de markt om te voorkomen dat er financiële problemen zouden ontstaan als beleggers maandag massaal hun aandelen zouden verkopen. Bij de opening zakte de hoofdindex in Shanghai nog met ruim 9 procent.
🔥 Harry Klip 6 maanden geleden geplaatst
Coronavirus Is More Dangerous for the Global Economy Than SARS
 Seventeen years ago, China’s gross domestic product was 4% of the global total—it’s now 17%.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-01-31/the-coronavirus-is-more-dangerous-for-the-economy-than-sars?sref=61mHmpU4
🔥 Harry Klip 6 maanden geleden geplaatst
De Chinese beurzen veerden dinsdag wat op na de koersval een dag eerder. Ook de andere Aziatische beurzen gingen vooruit. Beleggers hielden de ontwikkelingen rond de uitbraak van het nieuwe coronavirus in China scherp in de gaten. Het dodental in China is inmiddels gestegen naar 425 mensen en het aantal besmettingen is opgelopen tot ruim 20.000. Hongkong meldde de eerste dode van het coronavirus in de stad. Het is het tweede sterfgeval van het virus buiten China. Eerder overleed een Chinees die naar de Filipijnen was afgereisd aan het virus.

De beursgraadmeter in Shanghai noteerde tussentijds 1,1 procent in de plus en de beurs in Shenzhen won 2,9 procent. De Chinese beurzen kelderden maandag rond de 8 procent op de eerste handelsdag na de verlengde vakantieperiode. 
Marcel Weijerse 6 maanden geleden geplaatst
Global Cases Coronavirus Meter ...   ....er zijn er ook een aantal genezen .

https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
🔥 Harm van Wijk 6 maanden geleden geplaatst
Het lijkt wel iets af te vlakken?
🔥 Harm van Wijk 6 maanden geleden geplaatst
Ik heb de indruk dat de markt de impact van het Coronavirus een beetje onderschat.

En dan bedoel ik vooral de wiskunde erachter.

Ieder drager van het virus, besmet namelijk 4 andere mensen.

(vergeet niet dat dit allemaal begonnen is met één persoon die besmet geraakte!)

We zaten gisteren aan 24.363 besmettingen, een stijging met 19% in vergelijking met de dag ervoor.

Een week geleden zaten we aan amper 5974 besmettingen.

Tegen dit tempo zitten we binnen dit en een maand met 6,4 miljoen besmettingen. Een maand later zijn er dat dat 1,6 miljard!

Wie de ontwikkeling van het virus en de eventuele impact beter wil begrijpen, focust best op de groeivoet. Zolang deze niet sterk afneemt, is het virus niet onder controle.

Beleggers mogen dan vandaag niet al te ongerust zijn over het virus, maar de wet van de exponentiële getallen, kan snel voor paniek zorgen.

Sterk op te volgen dus! (goede site daarvoor is wuflu.live)


Mocht het virus niet onder controle geraken, gaat heel de wereld in lockdown.

De economie komt dan tot letterlijk tot stilstand. Zoals momenteel in bepaalde gebieden in China.

Miljoenen mensen die zich binnen opsluiten, dragen nog amper bij aan de economische activiteit en dat is wel het laatste wat de wereld nu nodig heeft.

Dat is slecht nieuws voor alles en iedereen.

Aangezien ik nogal focus op de grondstoffensector momenteel, zie ik vooral daar een serieuze hindernis op het parcours.

Koper, zink, olie, … ze hebben alleen flink te leiden onder deze malaise.

Niet dat ik aan verkopen denk.

Ik probeer een beetje verder te kijken dan dat.

Als het virus zich wereldwijd verspreid, zal dat inderdaad een flinke impact hebben op de economie.

Op het eerste zicht kan dit wel eens de zwarte zwaan zijn die de
schuldenbubbel doet barsten.

Wie hier de redenering stopt, gaat echter voorbij aan de vastberadenheid van de centraal bankiers.

China is ook hier weer een goed voorbeeld.

Er was even paniek op de Chinese markt … totdat de PBOC de geldkraan wijd open draaide en het systeem overspoelde met liquiditeiten.

Op deze manier werd er 1,2 biljoen yuan (ongeveer 156 miljard euro) de markt ingeduwd. Het lijkt me overigens maar een eerste aanzet.

“Whatever it takes”, nietwaar?

Hoe nu verder?

Als je je portefeuille in veiligheid wil brengen, wat doe je dan? Je allocatie naar obligaties wat uitbreiden? Investeren in schulden omdat je bang bent dat de schuldenbubbel gaat barsten? Lijkt me geen optie.

Cash dan maar? Wetende dat centrale banken massa’s en massa’s geld zullen printen om de crisis het hoofd te bieden? Wederom, geen optie!

Dan blijft er maar één valabele vluchtroute over wat mij betreft: goud en zilver.

groeten,


Maarten Verheyen
🔥 Harm van Wijk 6 maanden geleden geplaatst
Wel positief om te zien is dat het aantal mensen dat herstelt nu snel oploopt: https://wuflu.live/
reactie op @harmvanwijk:
Jan Robert Schutte kun je hier ook de Trading Navigator loslaten @harmvanwijk​? :)
5 maanden geleden

Beantwoorden

🔥 Harm van Wijk 5 maanden geleden geplaatst
hahaha...ja ik duidelijke trends...en het lijkt dat het onder controle is?
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 24 January 2020 om 10:22
Aantal lezers 40
Aantal reacties 21