Wie bepaalt dat uit te keren dividend SPECIAAL dividend wordt?

Laatste reactie 04/10/2019 11:09 door Huub
· Markeren als ongelezen
Huub 7 maanden geleden geplaatst
In februari heb ik de volgende actie uitgevoerd:

- koop 200 Randstad voor €46.65
- verkoop optie dec2019 €39.43 voor €7.50 maakt totale investering incl. kosten € 7.840

uit te keren dividend april €2.27 en in oktober €1.11,  oftewel totaal €676 maakt 8.6%.
Natuurlijk loop je het risico dat de aandelen opgevraagd worden voor uit te keren dividend.
Maar anderzijds heb je het risico op daling met ruim 15% afgedekt door de verkoop van de optie.

Nu is eind september administratief het uit te keren dividend behandelt en blijkt dat deze 2de uitkering als speciaal dividend wordt behandeld.
Dit heeft tot gevolg dat de optie uitoefenprijs is aangepast met bijna €1 minder en als klap op de vuurpijl werd er ook nog eens €35+ als verrekening optiepremie in rekening gebracht.

Dit roept de volgende vragen bij mij op:

- wie bepaalt dat uit te keren dividend als SPECIAAL dividend behandeld moet worden?
- kun je hier tegen ageren en zo ja, bij welke instantie?
- had ik dit van te voren kunnen zien dat de 2de dividenduitkering anders behandeld zou gaan worden?
Jan Robert Schutte 7 maanden geleden geplaatst
Beste @huub heb jij een december 39,43 call of put geschreven? ik denk een call. mijn vraag is: waarom schrijf je zo'n deep in the money call dan, want de kans op uitoefening is zeer groot en heb jij weinig tijds en verwachtingswaarde.

andere vraag: wat is 35 euro+? zijn dat kosten van de broker? zo ja: zoek dan een goedkopere broker zoals MeXeM waarbij je ook nog 500 euro aan transactietegoed krijgt

de onderneming in casu Randstad bepaalt zelf de dividendstrategie. hiertegen ken je niet ageren, hooguit op de AvA je stem laten horen.
reactie op @robertschutte:
Huub Hallo Jan Robert, 

Allereerst: ja, ik heb call opties verkocht en ja, deep in the money, waardoor mijn investering fors minder is op dat moment en ik dus een fors stuk risico heb afgedekt. 
Deze constructie doe ik om rendement te maken (bijna 9% vind ik zeer goed) en heb dus geen koerswinst. Dat is dus een keuze, ook omdat ik toen al verwachtte dat de koers wel eens zou kunnen dalen. Kijkend naar nu klopt die verwachting wel redelijk, toch?

Die ruim €35 zijn GEEN kosten, maar worden in rekening gebracht als verrekening optiepremie.
Totale uitkering dividend nu €222, optieprijsvermindering €196 en €35 verrekening, kortom bijna €10 minder dan ontvangen speciaal dividend.

En ja, Randstad bepaalt dat zij dividend uitkeren, maar de beurs bepaalt blijkbaar dat dit SPECIAAL is en DAAROM dat de optieprijs wordt aangepast! Daar heeft het bedrijf echt geen enkele invloed op. 

Dus helaas: bedankt voor jouw reactie, maar geen antwoord op mijn vragen.
7 maanden geleden

Beantwoorden

Jan Robert Schutte 7 maanden geleden geplaatst
Beste Huub, 

ik begrijp de hele heis niet: Randstad heeft een special dividend uitgekeerd van 1,11 euro. de strikes zijn aangepast. je bent blijkbaar niet uitgeoefend in april, dus heb je 2,27 per aandeel gehad.

https://www.randstad.com/investor-relations/randstad-share/dividend-history-policy/

het bedrijft bepaalt of een dividend speciaal is of niet en de onderneming bepaalt de hoogte hiervan.

de optiebeurs past enkel de uitoefenprijzen aan als er een 'corporate action' is of gaat komen.

ik zie het probleem niet: als je bent geassigned, ben je dan de stukken kwijt op de facto 46,93 zonder dividend.

Zo niet, dan heb je in totaal 3,38 euro per aandeel aan dividend gehad. daarnaast heb je nog je optiepremie ontvangen. vooralsnog zit er nog zo'n 90 cent aan tijdswaarde in de call, dus dat kan er ook nog uitlopen. ik weet niet waar je die 35 euro vandaan haalt.


Huub 7 maanden geleden geplaatst
Jan Robert, 

Begrijp ik het nu goed dat RANDSTAD bepaalt of een uit te keren dividend een "gewoon" dividend is (waar dus de optie uitoefenprijzen NIET aangepast worden) of dat er een SPECIAAL dividend wordt uitgekeerd met als gevolg dat de optie uitoefenprijs WEL wordt aangepast?

Duidelijk is dat ik het blijkbaar niet goed heb verwoord, dus nogmaals alle info:

- investering van 200 stuks voor een totaal bedrag van €7.840 met een verwacht dividend van €676 en in december een assigned optie van €7.886, zijnde 200 maal €39.43.

- realiteit: investering van €7.840, ontvangen dividend april €454 en oktober €222 minus €35 aangepaste optiepremie, verwachte opbrengst assignment december  van €7.694, totale opbrengst dus €8.335 (€7.694+€676-€35) tegenover €8.562 verwachting (€7.886+€676), oftewel bijna €230 minder. Voor alle duidelijkheid de optieprijs december is aangepast!

- ik krijg €35.54 in rekening gebracht door Degiro met als omschrijving: Contante Verrekening Optie. 

Ik hoop dat je nu begrijpt waarom ik dit topic heb aangemaakt. En blijft staan mijn vraag had ik kunnen weten dat het in oktober uitgekeerde DIVIDEND anders wordt behandeld dan het reguliere dividend wat in april is uitgekeerd? Mijn constructie was bedoeld om dus 8.6% rendement te maken en nu maak ik "slechts"  5,6%. Nog steeds beter dan een spaarrekening, maar niet zoals ik had verwacht. 
Harry Klip 7 maanden geleden geplaatst
@Huub. Randstad bepaalt het dividend en de soort en voorwaarden. Vervolgens bepaalt de Optiebeurs wat voor effect dat heeft op de opties, dus eventuele aanpassing van de uitoefenprijs. Wel is het zo dat je als schrijver altijd in de wachtkamer zit en kun je nog wel bijtijds reageren, want het dividend is altijd minimaal een dag later. Dus terugkopen van de call, dan geen probleem meer en dan na dividend opnieuw een andere call schriven eventueel. 
Huub 7 maanden geleden geplaatst
Harry, dank je wel! Heb nog eventjes gekeken naar de aankondiging van Randstad (Randstad announces payout date of *special cash dividend* for 2018.) en ja, daar staat dus duidelijk dat zij het een speciaal dividend vinden, terwijl ik er van uitging dat het een slotuitkering was. Weer wat geleerd!

En ja, jouw voorstel om dit te vermijden is een mogelijkheid, misschien goed voor een volgende keer.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 03 October 2019 om 11:35
Aantal lezers 12
Aantal reacties 7
\