wanneer komt'ie?

Laatste reactie 07/11/2019 10:54 door Jos
· Markeren als ongelezen
Hans Van der Schaaf 10 maanden geleden geplaatst
Dit jaar lees ik onder allerlei analisten toch een waarschuwende ondertoon. De klap naar beneden...
Omdat mijn portefeuille vooral 'long'-gericht is, loop ik het risico om ook een klap naar beneden te lopen. Hoe kan ik mij daartegen beschermen? Als ik onder alle aandelen een putoptie leg, dan ontneem ik mij de kans om winst te maken.
Zijn er andere manieren, of kansen om te profiteren van een klap naar beneden?
H Bakstenen 10 maanden geleden geplaatst
@Hans van de Schaaf,
dit begrijp ik niet,als je een putoptie neem,en de markt gaat omhoog,ben je in ieder geval je geld van de put kwijt,maar daar staat de winst van je aandelen tegenover,je kan ook winst nemen en een langlopende call kopen.
En ja het klopt,eens gaat het naar beneden,alleen wanneer? 
🔥 ronald de zoete 10 maanden geleden geplaatst
@ Hans,

Als je aandelen hebt kun je call opties verkopen (schrijven) dan krijg je alvast de premie en daartegenover staat dat je wat minder winst maakt als de beurs stijgt. Van minder winst nemen word je niet armer:) Je houdt de aandelen en krijgt ook zo je dividend.

Zolang de ECB geld blijft bijdrukken blijft de rente laag en moet vermogensbeheerders aandelen in, wat wel tot een bubbel leidt, maar die klapt voorlopig nog niet. Dat er een knal omlaag komt is zeker, je kunt niet straffeloos de rente laag houden en Sinterklaas spelen met de geldpers. Je moet wel blijven opletten op de tekenen aan de wand.

🔥 Harm van Wijk 10 maanden geleden geplaatst
Er is niemand die de toekomst kan voorspellen....

Ik handel daarom alleen op basis van statistiek en kansberekeningen.

Ik volg de trend / de grote beleggers / de pijlen en dat gaat uitstekend:

Hier ziet 5 verschillende soorten aandelen maal 30 aandelen, dus 150 verschillende aandelen. 

Overal gebruiken we dezelfde software met dezelfde instellingen. Een zeer robuuste indicator dus!

Daarvoor gebruik ik mijn software die koop en verkoopsignalen geeft. Bijvoorbeeld Take away

en niet Arcelor Mittal

Kijk anders eens op https://slim.beleggen.com/eendaagse-training of https://slim.beleggen.com/tradingnavigator
H Bakstenen 10 maanden geleden geplaatst
@harmvanwijk​,klopt,alleen je kan niet blind aandelen nemen,ook wel even kijken wat er soms aan de hand is,voorbeeld,je kan wel een analyse op de Bitcoin doen,alleen of dat gaat werken is een ander verhaal.
Je zal maar calls hebben geschreven op de AEX omdat je dacht dat we de top gezien hadden.
Niemand behalve de mannen/dames die heel groot handelen weten het
🔥 Harm van Wijk 10 maanden geleden geplaatst
@hbakstenen​ maar daarom schrijf ik ook geen calls als de trend opwaarts is...denken wordt overgewaardeerd overigens...

Wat is je naam?
Over je naam hoef je niet na te denken.
Je hoeft niet te denken, omdat je weet wat je naam is.
Weet je welke dag het vandaag is?
Daar hoef je ook niet over na te denken.
Dus wanneer moet je denken en wanneer niet?
Denken hoeft niet, wanneer je het weet.
Bij het denken speelt je ego mee en is er ruimte voor twijfel.
Als je iets weet, speelt je ego geen rol.
Wanneer moet je dan beleggen?
Als je denkt of als je het weet?
Bij beleggen moet je niet denken, maar weten!
Oscar Velez
H Bakstenen 10 maanden geleden geplaatst
@harmvanwijk​,heb genoeg leergeld betaald 😱met denken 
🔥 Harm van Wijk 10 maanden geleden geplaatst
Ik ken er nog 1 ;-)
Raoul Suurmeijer 10 maanden geleden geplaatst
Elke dag kan het begin zijn van een enorme correctie, dat is de permanente angst die beleggers voelen. Dat is ook goed, want zonder angst enerzijds en hebzucht anderzijds zou er geen handel zijn. En iedereen die al langer dan 10 jaar bewust de markt volgt, moet dan gelijk terugdenken aan begin 2009. Dat scenario was natuurlijk wel extreem uitzonderlijk, maar het speelt nog steeds een grote rol in hoe we vooruitkijken. Dus kortom, het permanente gevoel van angst is normaal, het hoort er juist bij ;-)

Een long-portefeuille indekken tegen daling met opties kan vast (ik heb weinig kaas gegeten van opties), maar besef dat in beleggingen niets voor niets is. Als de daling niet komt, maak je extra kosten (zoals hierboven ook al genoemd). Het is niet zo als een paraplu meenemen voor het geval het gaat regenen. Als het droog blijft heb je geen nadeel van die meegenomen paraplu. In beleggingen kost die 'paraplu' altijd rendement.

De vraag is dus ook niet te beantwoorden, de angst voor het onbekende blijft. Misschien geeft het nog de meeste rust om bv elk kwartaal je portefeuille te herbalanceren. Bv 80% aandelen en 20% cash (of nog meer assets). Als aandelen extreem stijgen, neem je telkens wat winst, dat voelt goed. Als het extreem daalt koop je wat bij uit je cash positie, wat ook goed voelt zodat het telkens weer 80-20 is. Maar nog steeds kun je dan extreme verliezen lijden, het risico blijft.

Blijf weg van niche markets en veelbelovende hypes. Niche markets zijn vaak duur (hoge fondskosten) en hypes dragen veel meer risico.

En verder: lees vooral niet teveel doom-and-gloom predikers. Jouw angst is hun brood, het is hun verdienmodel.Jos van de Werken 10 maanden geleden geplaatst
Eigenlijk handel ik vrijwel alleen in opties.  Maar deze week heb ik toch eens wat anders gedaan: 
 
Een VIX future december (of evt. maart of mei) kopen. Ik heb er nu ook nog een order in staan voor 16.25. (16250 euro, het zijn geen kleine waarden) 
 
Ook heb ik vanavond nog een VIX spread verkocht, dus -1 spread van -1 VIX dec / +1 VIX maart 20. (dit is uiteindelijk een combinatie van een VIX future dec long, en VIX future maart short) De korte termijn beweegt agressiever dan de lange termijn. 
 
Door het positieve sentiment staat de VIX laag, hij vliegt omhoog als er wat heftigs gebeurt. 
Als het heel rustig blijft stijgen zonder spannend nieuws, dan verliest deze positie een klein beetje waarde, maar hij staat al erg laag op dit moment. 
 
Als je nooit met futures of future spreads gewerkt hebt, dan zou ik hiermee oppassen. Long gaan kan nu wel, maar de VIX short... da's levensgevaarlijk. En de VIX is erg agressief: hij kan in één dag verdubbelen. Anders dan een aandeel of de S&P.
🔥 Harm van Wijk 10 maanden geleden geplaatst
@jos3​ pas alleen wel op voor de contango!

Ik heb slechte ervaringen met dat doorollen van de VIX...

:-(
Jos van de Werken 10 maanden geleden geplaatst
Ja, begrijp ik. In het algemeen zal ik de VIX niet inzetten als een algemene maatregel om een portefeuille te beschermen.

Het is meer het idee dat de VIX kortstondig (dagen, weken) erg laag staat.

Ik heb overigens eerder deze week (op het laagste punt zo ongeveer) een VIX future november gekocht en binnen iets meer dan 24 uur met 2,5% winst (t.o.v. de margin) verkocht met een trailing stop loss order van 0.2 VIX punten. Eigenlijk had ik bijna 4% kunnen pakken, maar ik wilde het proberen met de trailing stoploss... hopen dat er een keer een spike in de VIX grafiek zou komen. :-) Vanwege die contango wilde ik november niet lang in bezit houden. 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 04 November 2019 om 13:58
Aantal lezers 27
Aantal reacties 12