Beleggers kregen afgelopen vrijdag een bloedrode dag te verwerken. In Amerika sloot de Dow 2,84% lager. Ook de Nasdaq Composite en de brede S&P 500 gingen respectievelijk 2,59% en 2,42% onderuit. Zondagavond opende Amerika in het rood maar de indexen lijken nu terug recht te krabbelen.

De Federal Reserve heeft vorige week de resultaten bekendgemaakt van de periodieke stresstest. In zo’n stresstest onderzoekt de centrale bank of de financiële instellingen opgewassen zijn tegen onverwachte economische schokken. 34 verschillende banken werden vorige week onderworpen aan dergelijke stresstest.

Ondanks de conclusie van de Fed dat de meeste banken goed gekapitaliseerd zijn om moeilijk tijden te trotseren, gingen de bankaandelen ferm onderuit. De Fed limiteert de dividenden en de inkoop van eigen aandelen voor het komende kwartaal. Dit nieuws zorgde uiteindelijk voor een sterke verkoopdruk. Goldman Sachs -8,65%, JPMorgan Chase -5,48% en Wells Fargo sloot -7,42%.

De futures worden vanochtend door de Europese partijen hoger gezet en daardoor valt de schade hier in Europa vooralsnog mee.  Ik ben benieuwd hoe Wall Street vanavond uiteindelijk de sessie aldaar zal gaan afsluiten. Wordt de voorzet vanuit Europa straks niet ingekopt, dan kan het weleens grimmig gaan worden...