Waarom u nu IN de beurs moet zitten

Laatste reactie 22/03/2020 16:18 door Emiel
· Markeren als ongelezen
🔥 Harm van Wijk 6 maanden geleden geplaatst
We zitten officieel in de 13e zwaarste berenmarkt in de laatste 100 jaar.

Met een verlies van om en bij de -30% voor de S&P 500.

De AEX staat -35% lager en de BEL-20 -38%.

Waar dit gaat eindigen, weet niemand.

Wat we wel weten … is, dat het zal eindigen.

Net zoals er aan elke stierenmarkt een einde komt, komt er ook aan elke berenmarkt een einde.Niemand kan de bodem voorspellen.

Maar de rendementen vanaf de bodem zijn wel fenomenaal.

Zo indrukwekkend dat u ze niet mag missen.

Tijdens de vorige 12 berenmarkten die erger zijn dan die van vandaag, steeg de S&P 500 gemiddeld +52,5% op één jaar na het aantikken van de bodem.Na 3 jaar stond er gemiddeld +88,6% winst op de teller met uitschieters tot +194,5%.

8 van de 12 vorige berenmarkten haalden een rendement van minstens +100% na 5 jaar met een gemiddelde van +132,3%.

Het loont dus om IN de markt te zitten.

Met reeds een daling van -30% achter de rug, is dit een goed moment.

Niet om all-in te gaan.

Maar stap voor stap bevinden we ons op aantrekkelijke niveaus voor de komende 3 à 5 jaar.

bron Team Value Jagers
Raoul Suurmeijer 6 maanden geleden geplaatst
Die mening deel ik volledig. Wanneer het 'einde van de wereld' nabij lijkt, is het een uitstekende tijd om periodiek hetzelfde bedrag te investeren in (bij voorkeur) een brede etf zodat je een soort gemiddelde prijs rond het dieptepunt krijgt. 

Had ik dat in 2009/10 maar beter aangepakt ;-) Het duurde toen veel te lang voor ik doorhad dat het dieptepunt al weer ruim achter ons lag. Net zo min als we niet kunnen geloven dat het ineens enorm kan zakken, net zo slecht kunnen we geloven dat het herstel heeft ingezet. Bovenstaande statistieken zou je dan weer even voor je moeten houden.
H Bakstenen 6 maanden geleden geplaatst
Maar nu is nog niet bekend  of bedrijven hun dividend blijven handhaven, ik kan mij geen perode herinneren dat er overal in de wereld de halve economie op slot was
🔥 Harm van Wijk 6 maanden geleden geplaatst
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft woensdag na een ingelaste vergadering bekendgemaakt het opkoopprogramma voor obligaties met €750 mrd extra uit te breiden. Het opkoopprogramma loopt tot het eind van dit jaar en moet een nieuwe impuls geven aan het tegengaan van de negatieve gevolgen van het coronavirus. De stimuleringsmaatregelen wereldwijd hebben gezamenlijk inmiddels een omvang van $1900 mrd bereikt.Na de aankondiging gingen de koersen van futures op de Europese en Amerikaanse beurzen omhoog. Donderdag overdag stuiterden de koersen, met een positief slot voor Europa en de VS. Bron FD...geen idee, maar misschien was dit het dan weer?
🔥 ronald de zoete 6 maanden geleden geplaatst
Inderdaad is dit wel het moment om getrapt in te stappen, maar wees voorzichtig. Hanteer het principe 1-2-4-8. Steeds voor dubbele bedrag je positie verhogen. Dus heb je bijv. Euro 1000 te besteden:
1e aankoop voor 50 Euro
2e stap voor 100 Euro
3e stap voor 200 Euro
4e stap voor 400 Euro
Na 4 stappen is dan 750 Euro aangekocht.

Dit doe je in dalende markt om je gemiddelde aankoopkoers laag te maken. Stijgt de markt dat zet ja pas stap 2 nadat je bijv. 10% winst gemaakt hebt. Gebruik dan de helft van die 15% winst om een spaarpot te maken waarmee je putoptie kunt kopen op je ingenomen positie om in geval van een scherpe daling je een negatief resultaat beperkt. succes!!

H Bakstenen 6 maanden geleden geplaatst
Misschien ben ik de enige hier, maar ik zou geen aandelen kopen op dit moment, weet niet of de mensen die nu zeggen gedeeltelijk instappen feeling hebben met het bedrijfsleven, maar toen het begon met dit virus was ik al bezorgd, omdat ik zag dat bedrijven hun orders gecanceld werden.
En toen ook nog een lock down kwam wist ik het zeker, dit gaat pijn doen, ik zie hier in het Westland dat bloementuinders hun gewassen omfreezen, (versnipperen) omdat er geen vraag naar is, kijk naar de action, cancelt orders en zegt ook nog dood leuk, we betalen 30 dagen later.
In 2008 zag ik ook dat  ineens de economie tot stilstand kwam, gelukkig heeft Nederland (Rutte) niet zijn oor laten hangen een paar jaar geleden naar een paar partijen, die riepen, "het geld klotst tegen de plinten, we moeten het uitgeven" je ziet het in Frankrijk en Italië die gaan echt pijn lijden.
Misschien ben ik te oud en pessimistisch geworden, maar wil toch een tegen geluid laten horen  
🔥 Jan Schotsman 6 maanden geleden geplaatst
Ik denk ook nu nog niet aan het kopen van aandelen. Wanneer ik de daling bekijk dan ziet die er impulsvormig uit. Een echte correctie tegen die daling in (omhoog)  hebben we nog niet gezien. Ik denk dat we tot nu toe tegen de eerste golf omlaag aankijken. Een eventuele stijging de komende tijd zie ik als een correctie tegen de trend in. Daarna komt de derde golf omlaag. Dus wanneer je zou willen handelen in een eventuele stijging, hou dan een erg korte stop aan, en bedenk dat we tot nu zomaar gaps van 20 punten hebben gezien, en daaraan zit geen maximum. Dollar tekens uit de ogen halen en -voorzichtig- zijn is mijn idee. Gewoon intraday handelen.
Hubert Meijles 6 maanden geleden geplaatst
Je hoeft niet in individuele fondsen in te stappen. Doe het met een index, dus ETF's.
In principe kunnen bedrijven failliet en een index niet. Mocht dat laatste het geval zijn, dan is de beurs ook ten grave gedragen.

Sinds de daling heb ik mijn LT portefeuille weer opgestart. Dit doe ik oa door het gestaffeld inkopen van AEX ETF's (keert ook 4 keer p/jaar dividend uit).
Ik hanteer een iets andere methode dan @ronalddezoete​:
Hoe lager de koers hoe groter mijn aankoop in aantallen en ook in bedrag.
Met een AEX op 500 kocht ik bijvoorbeeld voor €800 ETF's
AEX op 450 voor €1000 en op 400 voor € 1200
Je koopt dan goedkoper meer in.

Als extra's, schrijf ik als optie specialist OTM call(s) om de investering te verkleinen.
H Bakstenen 6 maanden geleden geplaatst
@hubertmeijles​, klopt het dan dat je er nu voor 3000 inzit op een gemiddelde koers van 450? of maak ik een reken fout?
reactie op @hbakstenen:
Hubert Meijles Geïnvesteerd bedrag is hoger, maar dit zijn een paar voorbeelden van instapmomenten.
6 maanden geleden

Beantwoorden

H Bakstenen Daar gaat het mij niet om, hoeveel je instapt, maar klopt mijn berekening? of mag je met ETF niet zo rekenen
6 maanden geleden

Beantwoorden

Hubert Meijles Jouw berekening klopt in dit geval!
Zal ik die €1200 er weer bij pakken:
Dus aankoop AEX ETF's bij een stand rond de 400 punten.
Eén ETF kost dan €40 (400:10) - dan kan ik 30 ETF's kopen, zodat ik op €1200 uitkom.
6 maanden geleden

Beantwoorden

H Bakstenen Oke, heb nog nooit wat met etf gedaan, vandaar mijn vraag
6 maanden geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
R G 6 maanden geleden geplaatst
Economisch sta ik nog in de kinderschoenen en daar zullen jullie wel veel meer ervaring mee hebben. Wat ik wel kan meegeven is mijn waarneming in de gezondheidszorg als arts. De ziekenhuizen staan nu in opperste paraatheid, maar de storm gaat pas beginnen! Er zijn beperkte middelen vooralsnog en patienten vanuit limburg en brabant beginnen nu overgeplaatst te worden naar het noorden. Het is geen paniekzaaiierij, maar men heeft gewoon geen idee wat er achter de schermen in de ziekenhuizen gebeurt. Zeker als ik mijn niet medische vrienden spreek dan is er onvoldoende kennis wat er speelt en eigenlijk 0 kennis wat er in de gezondheidszorg speelt. Als ik ook zo om mij heen kijk in A'dam wordt social distancing niet goed genoeg uitgevoerd. Als het niet heel geleidelijk verloopt dan krijgen we overbelasting van het gezondheidsapparaat... we zitten nog niet in de storm! Een vaccin duurt minimaal een jaar en een medicijn is op zijn vroegst er pas over een paar maanden. Langzaam verspreid je geld erin brengen is uiteraard geen slecht idee voor op de lange termijn, maar verwacht niet dat we snel eruit gaan komen vanuit medisch oogpunt. Vanuit de gezondheidszorg zijn we nog maar net begonnen, en we gaan blind de storm in want we lopen continu 2 weken achter vanwege de incubatietijd...
H Bakstenen 6 maanden geleden geplaatst
@ Ru-shan Goey, je wilt geen paniek zaaien, maar als ik het lees doe je het wel.
En klopt dat ik als stenenstapelaar even veel van de zorg af weet, als u van het bouwen, dus moet ik vertrouwen op wat de overheid verteld, en wat ik toe nu toe begrijp is dat wat er nu gebeurd er ook voorspeld is.
En ja men moet het doen met wat er aan data is, men kan niet terug kijken naar een vorig geval.
En de mensen die roepen om een complete lockdown,  in Italië is dat al 2 weken bezig, en het gaat nog harder als hier
🔥 ronald de zoete 6 maanden geleden geplaatst
Als belegger koop je 99,99% niet op de bodem. Wat we om ons heen zien is niet geruststellend. Mogen we de geschiedenis als basis nemen voor onze voorspellingen? Soms wel, soms niet.
Als olie-expert weet ik wel, zie mijn site vandaag, dat het aandeel RD nu in de buurt komt van de bodem. We kunnen uren praten over waar een bodem kan liggen, maar daar gaat het nu niet om. Kijk naar het bedrijf en wat het intrinsiek waard is. De koers herstelt richting intrinsieke waarde, leert de geschiedenis. Wat ik maar aan wil geven is dat de oliereserves in de grond nog steeds waarde hebben. De raffinaderijen zijn miljarden waard en hun gasportfolio ook. Dit is geen gebakken lucht, of verwachting, maar kosten die je hebt om benzine, jetfuel, naphtha etc. te moeten maken. Wanneer het Coronavirus gepiekt heeft en we de boel weer onder "controle" hebben zullen de raffinaderijen grote winsten gaan boeken door goedkoop olie te hedgen/kopen en hun eindproducten qua prijs te verhogen. Hun olie- en gaswinsten zullen echter naijlen.

Iedere belegger kent het gevoel de trein gemist te hebben wanneer we terugkijken op een crisis in het verleden. Die analyses zijn op deze site recentelijk te vinden. Kees de Korte van BNR had altijd gelijk in dalende markten (ik heb het gezegd!!!), maar bij stijgende beurzen waarschuwde hij ook en als belegger liep je dus al deze winst mis. En die stijgende trend is historisch gezien veel langer.

Instappen nu is een risico omdat een totale lockdown de vraag naar jetfuel, plastics, benzine etc. nog verder onder druk zet. Niemand weet de afloop van de huidige situatie, dus voorzichtigheid is inderdaad geboden! Daarom ben ik voorstander van getrapt inkopen. Ik ben wel overtuigd, als de hemel niet op onze hoofd valt, we over 6-12 maanden vaststellen dat dit wel de tijdsspanne was om cash om te gaan zetten in financiële  producten.

Inderdaad zoals hierboven genoemd, kan een kleine opleving nog steeds gevolgd worden door een verdere daling. Dus stap klein in en koop pas bij wanneer er een flinke correctie is geweest t.o.v. je eerste aankoop. Discipline is hierbij het belangrijkst en ook het moeilijkst:)

p.s. afgelopen vrijdag een prima seminar over GDP daling en mogelijk effect op de beurskoersen in april. De kans op een volgende daling op basis van deze cijfers is groter dan ik tot gisteren dacht.
🔥 Harm van Wijk 6 maanden geleden geplaatst
Je kan de opname als VIP lid (nu de eerste maand voor 1 euro) bekijken op https://mijn.beleggen.com/conversations/opnames-live-trading-update-20-maart-2020

Ik moet zeggen, sinds ik gisteren hoorde dat het eigenlijk niet zo zeer een griep is, maar een chronische long ontsteking, ben ik ook wel heel anders naar de situatie gaan kijken...

Zeker ook wanneer je kijkt naar:

Coronavirusgevallen wereldwijd zijn gestegen tot net boven 308.000 gevallen, met Covid-19-sterfgevallen op 13.050.

De gevallen van coronavirus in Italië stegen met 6.557 naar 53.578. Het aantal doden is met 793 gestegen tot 4.825. Het sterftecijfer voor coronavirus in Italië is nu gestegen tot 9%. Het sterftecijfer van Covid-19 is om verschillende redenen zo hoog, waaronder een oudere populatie en een relatief beperkt aantal intensive care-afdelingen en beademingsapparatuur. Italië kent de afgelopen jaren een hoog aantal sterfgevallen als gevolg van griep.
https://www.investors.com/news/coronavirus-cases-u-s-covid-19-infections-stimulus-deal-coronavirus-stock-market-crash/
Emiel van Brakel 6 maanden geleden geplaatst
Dank aan iedereen die mijn gedachte aan periodiek instappen heeft bevestigd. Het zal binnenkort waarschijnlijk geen storm lopen aan groene pijlen. Als ik een bedrag van €5000,- in 10 stappen inleg tegen een negatieve afgeleide van de index keurs dan verdien ik bij een schommeling van +/- 12% circa 6% resultaat door de gewogen instap. Een krappe stop is inderdaad ook nodig om de mogelijke daling naar AEX300 niet volledig te gaan meepakken. Vervolgens na stabilisatie gewoon weer de trading navigator volgen.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 19 March 2020 om 12:00
Aantal lezers 83
Aantal reacties 18