Winst per aandeel voldoet niet aan verwachtingen.

(ABM FN-Dow Jones) Goldman Sachs heeft in het eerste kwartaal een iets lager dan verwachte winst per aandeel gerealiseerd, mede door een sterke stijging van de loonkosten. Dit maakte de Amerikaanse zakenbank dinsdag bekend.

"Het bedrijfsklimaat was gemengd. De activiteit van klanten was uitdagend in bepaalde onderdelen waarin Goldman Sachs als market maker optreedt", zei CEO Lloyd Blankfein van Goldman Sachs.

De Amerikaanse zakenbank rapporteerde een nettowinst van 2,3 miljard dollar, of 5,15 dollar per aandeel. De halvering van de winst in het voorgaande jaar, toen Goldman Sachs in het eerste kwartaal veel tegenwind moest doorstaan en slechts 2,68 dollar per aandeel aan winst genereerde, werd daarmee weer grotendeels goedgemaakt.

Het resultaat valt niettemin wat tegen. Analisten rekenden vooraf op 5,31 dollar per aandeel.

De omzet kwam uit op 8,0 miljard dollar, wat 27 procent meer was dan de 6,3 miljard een jaar eerder, maar iets minder dan de 8,2 miljard van het voorgaande kwartaal.

Vooral met 'market making' werd flink verdiend, namelijk 2,4 miljard dollar of 30 procent meer dan een jaar eerder. De investeringsbank zette 1,7 miljard dollar om. De handel in obligaties en de aandelenuitgifte-afdeling draaiden beide ook 1,7 miljard omzet.

De bedrijfskosten stegen met 15 procent, dankzij een toename van de loonkosten met 24 procent tot 3,3 miljard dollar. De hogere loonkosten waren een weerspiegeling van de hogere netto-inkomsten, stelde het bedrijf. De overige kosten stegen met 5 procent.

Het rendement op eigen vermogen bedroeg 11 procent in het kwartaal, meldde de Amerikaanse bank.

Het eigen vermogen zelf bedroeg 87 miljard dollar, terwijl de toekomstige kernkapitaalratio CET1 iets daalde tot 12,9 procent.

De bank keert een kwartaaldividend uit van 0,75 dollar per aandeel, tegen eerder 0,65 dollar.

In de elektronische handel voorbeurs noteerde het aandeel Goldman Sachs 3,0 procent lager.