Afgelopen donderdag zagen beleggers nieuwe bodems in de belangrijkste Amerikaanse indices ontstaan door alle onzekerheid rond de Amerikaanse president Trump. Waar vele verwachtten dat beurzen nieuwe bodems gingen opzoeken, eindigde afgelopen vrijdag redelijk onveranderd.

Bij opening van de beurzen in Amerika stegen de belangrijkste indices. Met name het nieuws over de vertrekkende Steve Bannon, de extreem rechtse topadviseur van Trump, gaf de stieren een reden om de markten weer omhoog te kopen na de grote ‘sell-off’ van donderdag.

Bannon was een van de meest polariserende pionnen binnen de Republikeinse partij. Met het vertrek van Bannon wordt verwacht dat de verzoening met de Republikeinen makkelijker wordt voor Trump. In de latere sessie kregen de beren toch de overhand en sloot de belangrijkste Amerikaanse index, de S&P500, 0,19% lager. Hiermee staan de belangrijkste Amerikaanse indices nog steeds op cruciale niveau’s.

Goud teruggezakt  De onzekerheid van donderdag zorgde voor kortstondige stijging in de goudprijs, deze is vrijdag weer teruggezakt naar oude niveaus. Hiermee lijkt de rust iets meer terug te keren op de markt. De terugvallende angst was ook terug te zien in de VIX-index, deze daalde afgelopen vrijdag van een top van 16 punten terug naar 14. Dit geeft aan dat de verwachte volatiliteit op de markten langzaam terugvalt.

Olie schiet omhoog door sluiting van Exxon raffinaderij  Een grote stijging was afgelopen vrijdag te zien op de oliemarkt. Olie steeg 3,2% op basis van een gerucht dat de één na grootste oliefabriek van Amerika gaat sluiten. De raffinaderij van Exxon Mobile was goed voor maar liefst 584.000 barrels per dag. Door het sluiten van deze unit, zagen beleggers het olieaanbod verminderen en schoot de koers omhoog.

Europa houdt beter stand dan de VS  Een opvallende ontwikkeling was afgelopen weekeinde te zien in het verschil tussen de Amerikaanse en Europese markten. Waar bij de dreiging tussen Amerika en Noord-Korea alle markten met dezelfde kracht de neerwaartse weg kozen, was dit donderdag minder het geval.

De Amerikaanse markten sloten onder de laagste niveau’s van afgelopen week, terwijl de Europese markten hier ruim boven bleven. Hiermee lijkt de interne chaos bij het witte huis toch directere invloed te hebben op de Amerikaanse markt dan op Europese markten.

Toch blijft het lastig om de situatie in het witte huis in de schatten. In de afgelopen 7 maanden hebben Reince Priebus, Sean Spicer, Michael Flynn, Anthony Scaramucci en de meest recente en spraakmakende Steve Bannon het witte huis verlaten. Met de onzekerheid omtrent Noord-Korea en de chaos in het Witte huis, blijven beleggers voorzichtig op de markten. 

Zo sloot de S&P500 op vrijdag voor de tweede dag op rij onder het 50 daags gemiddelde. Met deze cruciale niveau’s is het van belang dat de markt niet verder gaat zakken. Als dit gebeurt, dan kan het sentiment voorlopig negatief blijven. Verder is de financiële agenda vandaag zo goed als leeg, hierdoor blijven de ogen voornamelijk op de ontwikkelingen rondom het witte huis gericht.

Kwartaalcijfers

Financiële agenda – 11:00 uur: German Buba Monthly Report

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft wel positie in één van voornoemde financiële instrumenten. 

Tom Straver is Business Developer bij LYNX. Hij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe initiatieven binnen LYNX. De afgelopen 4 jaar is Tom ook actief als handelaar voor eigen rekening. Met deze kennis geeft hij regelmatig seminars en masterclasses die deel uitmaken van het educatieprogramma van LYNX.