Het loket op de Amsterdamse beurs voor bedrijven met beursambities is weer open. Ruim twee maanden nadat de Britten voor een vertrek uit de EU stemden en daarmee de markt op slot gooiden, is maaltijdbezorger Takeaway.com de eerste onderneming die weer een beursnotering aanvraagt. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl maakte dat dinsdag bekend.Vlak voor het brexitreferendum op 23 juni was het dringen op het Damrak. Funderingsbouwer Sif Group, Philips Lighting, veevoederbedrijf ForFarmers, verzekeraar ASR en sportschoolketen Basic-Fit: alle hoorden vóór de Britse stembusgang de gong luiden vanuit de angst dat de financiële markten slecht zouden reageren op de uitslag.‘Direct na het brexitreferendum ging de markt op slot’, beaamt een zakenbankier van een grote buitenlandse bank. ‘Maar beleggers stappen nu weer graag in aandelen. De markt voor beursgangen in Europa is weer open. Dat komt door het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk langere tijd laag zal blijven en omdat het met obligaties moeilijk is om een goed rendement te halen.’


ZolderkamerDe beursgang van Takeaway.com, dat in negen Europese landen maaltijden bezorgt, bestaat uit zowel oude als nieuwe aandelen. De precieze omvang werd niet bekendgemaakt, maar de marktleider in Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk en Polen wil met de nieuwe stukken €175 mln ophalen. Doel: binnen drie jaar winst maken en de grootste maaltijdbezorger van Europa worden.Want hoewel de omzet van de van origine Nederlandse start-up, in 2000 op een zolderkamer opgericht door student Jitse Groen, in de voorbije drie jaar met ruim 50% per jaar groeide, resulteert onder de streep nog altijd een verlies. Zo verwerkte Takeaway.com in 2015 zo'n 34 miljoen bestellingen met een totale waarde van €651 mln, tegelijkertijd kwam het brutobedrijfsresultaat (ebitda) vorig jaar uit op een verlies van ruim €13,7 mln. Het totale verlies bedroeg €19,5 mln. En ook over de eerste helft van dit jaar schrijft de maaltijdbezorger rode cijfers: een ebitda van min €8,1 mln.


ReclamebordenDat Takeaway.com geen winst maakt, komt door de verliesgevende buitenlandse activiteiten. Het Nederlandse Thuisbezorgd.nl boekt al jaren een positief brutobedrijfsresultaat (2015: €26,4 mln), maar dit geldt niet voor de acht andere landen. De oorzaak voor de verliezen zijn de grote bedragen die het bedrijf, met name in Duitsland, pompt in marketing, in een poging het marktaandeel ook buiten de landsgrenzen te vergroten. In totaal gaf de maaltijdbezorger vorig jaar ruim €59 mln uit aan marketing. ‘In Hamburg en Berlijn struikel je over onze reclameborden, maar in kleinere steden zie je ons nauwelijks', zei ceo Jitse Groen dinsdag op een persconferentie. 'Daar willen we verandering in brengen.’Groen houdt na de beursgang 95% van zijn aandelen. Het belang van het bestuur zakt daarbij onder de 50%. Ook de huidige aandeelhouders Prime Ventures en Macquarie Capital verkopen een nog onbekend deel van hun aandelenpakket.