Evening star
dinsdag 23 februari 2021

Een week geleden werd in de AEX opnieuw een hogere top geplaatst bij 689,24. Hiermee werd bijna de all-time high uit het jaar 2000 getest. Deze top ging gepaard met de vorming van een driedaags toppatroon, een ‘evening star’.
De euforie in de aandelenmarkt is nog steeds erg hoog, maar naar mijn mening bevindt de AEX zich in de laatste fase van een lange en zeer krachtige blow-off beweging. We zien daarbij een duidelijke overeenkomst in de verschillende bewegingen in de periode 1998 – 2001 en 2018 -2021. Destijds werd na een zeer forse vrije val nog een hogere top in 2000 geplaatst waarna een 2 jaar durende bearmarkt startte. 

Een jaar geleden vond een vergelijkbare forse vrije val tot aan de 389 plaatst. De enorme stijging vanaf deze bodem (in slechts 1 jaar tijd) bedraagt inmiddels ongeveer 300 punten. Als we kijken naar de weekgrafiek ligt een belangrijke stijgende bodemlijn bij 625. Deze startte bij de bodem van 389 en loopt langs de oktoberbodem van 528. Vanaf deze oktoberbodem werd de krachtige versteiling gestart van ongeveer 160 punten. Pas een beweging onder de genoemde 625 zal de definitieve bevestiging zijn van de vorming van een zeer belangrijke top en het vervolg van de bearmarkt in het langere technische beeld. Als we kijken naar de versteiling vanaf deze oktoberbodem zien we verder meerdere stijgende wiggen. 

Vorige week werd met de vorming van de top bij 689 de stijgende toppenlijn getest. Het ‘elastiek’ tov onder andere het 200-daags gemiddelde werd steeds verder opgerekt en kan naar mijn mening op korte termijn ‘knappen’. Bij de vorming van de top werd ook een driedaags toppatroon gevormd, een zogenoemde ‘evening star’. 

Gisteren werd voor het eerst de onderkant (stijgende bodemlijn) van de sinds oktober aanwezige stijgende wig onder druk gezet. Deze ligt bij 665. Een doorbraak hieronder zou een duidelijke verzwakking betekenen en een krachtig verder neerwaarts vervolg starten richting in eerste instantie de 632 en 625. Zolang deze neerwaartse doorbraak niet plaatsvindt, blijven hogere toppen mogelijk. Maar een neerwaarts vervolg lijkt binnenkort realistisch.