De olieprijs is afhankelijke van vele factoren: vraag, aanbod, logistiek en politiek. De vraag is nu laag, het aanbod ongekend hoog en de logistiek (opslag en tankers) is eigenlijk nu gewoon opslag geworden. Tijd voor de politiek. En een stapje terug, zodat je een idee krijgt hoe het allemaal zo gekomen is.
De machtigste olieproducent Saudi Arabië (SA) ziet dat olie een steeds mindere rol gaat spelen op termijn (2030-2050). De vraag naar olie gaat afnemen. EV's, klimaatproblematiek etc. Dus SA heeft toen Vision 2030 ontwikkeld:
- SA wordt grootste investeerder in Midden Oosten voor bedrijven en Capital Investment
- SA wordt toeristisch trekpleister voor toeristen en voornamelijk Mekka gangers (verplicht 1 maal per jaar)
- SA gaat zelf petrochemische industrie ontwikkelen, dus eigen olie omzet in halffabrikaten in eigen land

Hiervoor hebben ze overheidsbudget nodig van circa 80-85 Usd/Bbl. Vandaar dat SA altijd hamerde op productiebeperking, toen nog samen met Rusland (OPEC+). Kwartaal achter kwartaal reduceerde SA haar productie, de prijs bleef redelijk hangen, de schalieolie-producenten in de US produceren meer dan ooit en blijven in leven door de acties van SA. SA vroeg onlangs weer aan Rusland om mee te doen, maar Rusland wilde niet meer. En gokte erop dat SA toch wel hun deel zou gaan beperken. Fout.

SA voelt zich namelijk genaaid, en wel hierom (koot en bie;)
- SA neemt steeds de grootste pijn bij olieproductie beperkingen
- SA houdt de schalieolie-producenten in de VS financieel in leven, wat het aanbod alleen maar doet toenemen
- Politieke banden VS-SA sterk verslechterd (moord op journalist en minder vanzelfsprekende militaire steun)
- Vijanden van SA (met name Iran) willen hier gebruik van maken. Sa voelt zich minder beschermd

Dus beraadt SA zich over de volgende te nemen stap. Juist, alle kranen openzetten. Gevolg kelderende olieprijzen. Is het een handige zet geweest?

Misschien niet qua prijs, wel qua macht. Daar gaat dit hele "spel" om. Wat wil SA bereiken:
1. Iran aan de geelhonger. Ze exporteerden door boycot VS-Iran al weinig en nu ook nog 50% van de prijs af. Dat zal Iran leren.
2. Schalieoliebedrijven in de VS gaan failliet. Banken draaien kranen dicht, productie gaat hierdoor verminderen (chapter 11). Er zijn maar 15-20 schalieolie-producenten die een kostprijs hebben onder de 35 Usd/Bbl. Pioneer Natural Resources (NYSE: PXD) meldde dat ze 11 van hun 22 rigs  gaan sluiten binnen de komende 2 maanden!! Dit is maar 1 voorbeeld.
3. Rusland krijgt straf voor niet mee willen doen met OPEC. Rusland olie break-even rond 44 sd/Bbl. SA: 4-6 Usd/Bbl plus wat operationele en capex kosten.
SA wil dus haar marktaandeel vergroten, weer machtig worden en dus weer de olieprijs kunnen beïnvloeden.

Hoe het verder kan gaan? Noch SA, noch Rusland gaan op korte termijn iets overeenkomen. Ze willen geen gezichtsverlies leiden. SA wacht op de eerste tekenen van verlaagde schalieolie-producenten (bijv. Cheasepeak in de VS bijna failliet, reddingsacties met banken nu actueel). Maak geen denkfout. SA gaat met deze prijzen niet echt veel meer produceren, dat is onnodig verlies. Ze heeft voldoende olie in haar opslagtanks en haar gecharterde VLCC's om aan alle vraag te kunnen voldoen. De prijzen moesten sterk omlaag en dat is gebeurd. SA is niet gek. 

SA zal de komende maanden uit haar grote noodfonds geld moeten halen, maar haar zakken zijn ongekend diep. Net als bij het Coronavirus kun je beter korte tijd rigoreuze maatregelen treffen, dan lang blijven dooretteren. SA verdient met deze prijzen als een van de weinigen nog geld. Rusland is 45% afhankelijk van olie inkomsten, dit gaat hen echt pijn doen. 

Samenvattend; Rusland en de VS zijn aangepakt. SA wil Rusland weer aan de onderhandelingstafel en meer militaire steun van de VS. Let op de krantenberichten, die de ommekeer gaat inzetten. Oh ja, Iran (nogmaals) die kan heel onverwacht voor een verassing gaan zorgen. Immers haar bevolking is het zat en Iran lust SA rauw. 

Gezien bovenstaande kun je nog enkele weken lagere olieprijzen verwachten. Maar ik koop wel wat callopties olie/olieaandelen op de wat de langere termijn op deze niveau's omdat ik bang ben dat Iran of een bevriende rebellengroep de markt gaat verstoren. Een land in het nauw kan rare sprongen maken!