Gisteren las ik dat 30% minder in olie geïnvesteerd gaat worden de komende 5-10 jaar door de Oil Majors. Dat schreef ik al op deze site. Het is ergens ook wel logisch, immers als je als Oil Major over veel olie beschikt, waarom zou je dan nog meer in olie willen zitten? Juist, alleen als de prijs structureel boven de $40/vat zit. Maar slechts 50% van alle oliebedrijven maken winst bij $40/vat. Dus eigenlijk heb je $ 50 per vat nodig voor een mooie winst. En wanneer we naar het lange termijn plaatje kijken is dat geen zekerheid. Het is wel de verwachting, maar geen zekerheid.

Wat is dan wel zekerheid? Dat aardgas boven de $2,2 $/Mmbtu geld oplevert. Ook die prijs is geen zekerheid, maar de vraag naar gas groeit hard over de komende decennia en veel geplande projecten gaan niet door vanwege de oversupply op dit moment. Veel nieuwkomers zullen er niet komen en veel kolencentrales gaan wereldwijd over op gas. Dus ook geen zekerheid, maar wel veel meer potentie op winst dan olie. En als het heel warm of koud wordt springt de prijs van aardgas tijdelijk hard omhoog wat de LNG producenten net dat beetje extra geeft, zie afgelopen augustus in de VS, de LNG prijs ging met 40% omhoog. De huidige klimaatveranderingen leiden tot extremere temperatuurschommelingen, kijk naar buiten en het bewijs heb je.

Dam moeten Oil Majors gaan beslissen wat ze met hun toekomstige winsten gaan doen. Inkoppertje; renewable energy. Dus water, zon, algen, waterstof, getijdenstroom e.d.
BP heeft vorige week 1,1 miljard $ weggezet voor een groot windpark en er zullen meer Oil Majors volgen. Maar wind en zon kunnen de piekleveringen aan de huishoudens en industrieën niet leveren, gewoonweg te weinig en s'nachts niet beschikbaar. Batterijen kunnen dit probleem deel oplossen, maar dat is nog ver weg. 

De wereldbevolking neemt nog steeds toe. en met name India en Pakistan hebben een enorme behoefte aan brandstof, ook voor vervoer. Die gaan beginnen met scooters, dan auto's dan onze oudere benzine en diesel auto's en over 25 jaar misschien naar elektra. Dus olie gaat de komende 10 jaar nodig zijn. De meest verwachte recente olievraagvoorspelling is nu dat de wereldwijde olievraag de komende jaren rond de 98-104 miljoen vaten per dag zal liggen. Dus de groei is neerwaarts bijgesteld naar beneden (vlak).

De vraag naar aardgas neemt richting 2050 met circa 40% toe. De schattingen lopen enorm uiteen. Want gas gaat veel naar centrales en dat hangt weer af van de toekomstige vraag naar energie en hangt sterk samen met de economische groei van de verschillende landen. In de huidige onzekere wereld zijn eigenlijk alle voorspellingen boterzacht. Maar goed een bevolking wil energie en kolen zijn uit en nucleaire energie wordt niet omarmd, behalve dan door Frankrijk. Op korte termijn wellicht verstandig op de wat langere termijn wordt dit ingehaald door energiebronnen die veel en veel goedkoper zijn per KWh en ook groener zijn (footprint).

Wetende dat aardgas schoner is dan kolen en olie, maar zeker niet milieuvriendelijk, kijkt iedereen daarom naar waterstof. Is de vraag naar waterstof een zekerheid? Nee. Niet 100%. Ik denk gezien de publicaties, de investering van overheden en de beschikbare infrastructuur dat 95% best een realistische schatting is. Waarom? We gaan, zie mijn eerdere post hier, met het klimaatakkoord van Parijs, niet de max. 2 graden Celsius stijging halen. NO WAY.

Wat gaat er volgens mij gebeuren? De overheden zullen cijfers gepubliceerd krijgen die hun droevig stemt. Lieve woordjes houden op en de vervuilende industrie zal meer CO2 certificaten moeten kopen om hun uitstoot te compenseren. Maar er worden natuurlijk niet meer co2 certificaten in de handel gebracht. Dus gaat de vraag hiernaar toenemen en stijgt de prijs. Zodoende worden de energiekosten voor sterk vervuilende industrieën een (te) hoge kostenpost en gaat de industrie over op een schonere brandstof waarvoor geen co2 certificaat nodig is. En zo wordt de industrie naar waterstof geleid, "money makes the world turn around".

Wil je hier meer over weten in detail, lees mijn gratis nieuwsbrieven. Voor aandelenanalyses en gedetailleerde marktinformatie kun je een abonnement nemen. Rendemanten allemaal inzichtelijk en transparant gerapporteerd.

Binnen enkele weken zal ik jullie wat meer achtergrond geven over deze transitie via een webinar van mijn.beleggen.com

oilexpert.nl olie-aardgas-waterstof