Nikkei futures worden druk verhandeld. De Japanse beurs is voor veel Europese beleggers echter nog steeds grotendeels een onbekende. Japan is weliswaar een groot en belangrijk industrieland, maar ligt in afstand duizenden kilometers van hier. Er zijn dan ook niet zo veel Europese beleggers actief op de Japanse beurs. Wie dat toch doet, doet dat vaak via Nikkei futures. De Nikkei klinkt waarschijnlijk bekender in de oren dan de meeste aandelen die op de beurs van Tokio hanteren. Een paar uitzonderingen niet te na gesproken. Handelen in Nikkei futures kan interessant zijn voor traders of speculanten (het woord ‘beleggers’ nemen we in het geval van futures liever niet in de mond). Maar laten wij beginnen bij het begin: wat is die Nikkei eigenlijk.
 
Mogen we je voorstellen: de index waarop de Nikkei futures worden verhandeld
 
De Nikkei 225 of de Nikkei Stock Average, beter bekend als de Nikkei of de Nikkei-index is de belangrijkste beursindex voor de Tokyo Stock Exchange (TSE). De index wordt sinds 1950 dagelijks berekend door de krant Nihon Keizai Shimbun (die op zijn beurt ook de Nikkei wordt genoemd). Het is een prijs gewogen index die wordt uitgedrukt in Japanse Yen. De componenten van de Nikkei worden eenmaal per jaar herzien, de index meet de prestaties op de beurs van 225 grote Japanse bedrijven afkomstig uit een breed gamma aan industriële sectoren.
 
Nikkei futures werden geïntroduceerd in 1986
 
De Nikkei 225 werd voor het eerst op 7 september 1950 berekend en vervolgens met terugwerkende kracht herberekend tot 16 mei 1949. Sinds januari 2010 wordt de index tijdens handelssessies elke 15 seconden bijgewerkt. De Nikkei 225 Futures, werden geïntroduceerd op de Singapore Exchange (SGX) in 1986, op de Osaka Securities Exchange (OSE) in 1988 en op de Chicago Mercantile Exchange (CME) in 1990. Het zijn nu internationaal erkende futures met een belangrijke index als onderliggend model. De handel in Nikkei futures is inmiddels dan ook zeer populair geworden. Er is echter een belangrijk verschil tussen de Nikkei en andere internationale beursindices. Want de recordstanden voor deze index liggen in een ver verleden.
             
Lees verder: https://beleggen.com/nikkei-futures-zo-kan-je-speculeren-op-de-japanse-beurs/