Miljoenennota weinig nieuws

Laatste reactie 16/09/2020 09:50 door ronald
· Markeren als ongelezen
Harry Klip 1 week geleden geplaatst
De Miljoenennota heeft weinig verrassingen opgeleverd, nadat veel al vroegtuidig uitlekte..

Het Centraal Planbureau gaan voor 2021 uit van een groei van de economie met 3,5 procent en een werkloosheid van 5,9 procent. In 2020 zal de economie nog met 5 procent krimpen, met een werkloosheid van 4,3 procent.

Het steunpakket van Den Haag voor het Nederlandse bedrijfsleven is daarbij een belangrijke buffer om de coronacrisis het hoofd te bieden. Verder komt er een investeringsfonds, overigens wel via een aparte begroting, ter waarde van 20 miljard euro.

Er was door de beleidsmakers al een bedrag van 2 miljard euro gereserveerd voor investeringen in infrastructuur en defensie, maar die worden wel alvast naar voren gehaald.

Die investeringen door Den Haag hebben voor dit jaar al een stijging van de staatsschuld naar 59,9 procent van het bruto nationaal product tot gevolg, terwijl dat een jaar terug nog 48,7 procent was. Tot en met juli van dit jaar is er in de hofstad al 66 miljard euro extra de deur uit gegaan om de gevolgen van coronapandemie op te vangen. In 2021 stijgt de schuld vermoedelijk door naar 61,1 procent.

Lagere belastingtarieven en een hogere arbeidskorting levert mensen met een baan of een pensioen een lastenverlichting van 1 miljard euro op.

Verder kunnen bedrijven een belastingaftrek tegemoet zien, maar gaat de verlaging van de winstbelasting voor grote bedrijven niet door.

Het begrotingstekort komt in 2020 naar verwachting uit op 7,2 procent en blijft volgend jaar met 5,5 procent ook nog aanzienlijk. In 2018 en 2019 was er nog sprake van overschotten.  
🔥 ronald de zoete 1 week geleden geplaatst
Inderdaad niks aan de hand, maar onze koning waarschuwt wel voor wat er alemaal op ons af gaat komen. We zijn gewaarschuwd.

Wij gaan dit samen allemaal betalen, dus zorg voor een appeltje voor de dorst en besteed je geld wijs. Wijzigende belastingregels zijn in de maak, handig om je hierin te verdiepen bij grote uitgaves.

Is er op dit forum iemand met kennis hierover? Ik denk dat beleggers graag willen weten of er extra belasting komt op huizenbezit, verdere afbouw hypotheekaftrek en hogere belasting op erfenissen.
Harry Klip 1 week geleden geplaatst
Nieuwe investeringsaftrek van €2 mrd komt in plaats van lagere winstbelasting.
Extra belastingaanslag voor multinationals van ruim €700 mln.
Zelfstandigenaftrek versneld en verder omlaag, arbeidskorting omhoog voor alle werkenden.
Bijna 1 miljoen spaarders en kleine beleggers extra vrijgesteld van vermogensrendementsheffing.
Eerste pensioenkorting in overheidssector en zorg.

Box 3
Verhoging van de vrijstelling in box 3 (vermogen) tot €50.000 (€100.000 voor fiscale partners) betekent dat 'bijna een miljoen' van de drie miljoen mensen die nu nog vermogensrendementsheffing betalen, dat volgend jaar niet meer hoeven te doen. Dat kost €220 mln, waarvan de helft overigens weer wordt gedekt uit verhoging van het tarief, voor de overgebleven twee miljoen vermogenden, van 30% naar 31%.

Zelfstandigenaftrek
Het kabinet zet daarnaast extra vaart achter de aanbeveling van de commissie-Borstlap om de fiscale bevoordeling van de 1,4 miljoen zelfstandigen met en zonder personeel ongedaan te maken. De zelfstandigenaftrek wordt verder afgebouwd naar €3240 in 2036, waar eerder nog op €5000 in 2028 werd gekoerst.

Arbeidskorting
Daar staat een verhoging van de arbeidskorting tegenover. De zzp'er moet er daardoor voorlopig per saldo niet op achteruitgaan, terwijl werkenden met een vaste baan er meer van profiteren. Het lage belastingtarief gaat omlaag naar 37,1%. Bij elkaar levert dat €700 mln lastenverlichting op.

Koopkracht
De koopkracht neemt gemiddeld ondanks de crisis nog toe, met 0,9%. Het kabinet houdt rekening met de eerste stelselmatige pensioenkortingen volgend jaar. Gepensioneerde ambtenaren en zorgmedewerkers raken daardoor gemiddeld 1 procentpunt koopkracht kwijt. Verhoging van de ouderenaftrek en de generieke belastingmaatregelen bieden daarvoor enige compensatie.

Investeringsaftrek
Het kabinet wil gerichte investeringen uitlokken met een nieuwe belastingaftrek, waarvoor de komende twee jaar €4 mrd beschikbaar is. Het plan, bedacht door werkgeverslobby VNO-NCW, wordt door bedrijven zelf betaald omdat de beloofde verlaging van het hoge tarief voor de vennootschapsbelasting niet doorgaat.

Lagere winsbelasting mkb
Verlaging van het lage tarief in de vennootschapsbelasting van 16,5% naar 15% gaat nog wel door. Het belaste winstplafond gaat omhoog naar €245.000 volgend jaar en €395.000 in 2022. Dat betekent in 2021 €1,3 mrd lastenverlichting voor kleine bedrijven met weinig winst en in 2022 bijna €2 mrd. FD
🔥 ronald de zoete 1 week geleden geplaatst
Bedankt Harry
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 15 September 2020 om 15:44
Aantal lezers 22
Aantal reacties 4