I.p.v Trading Navigator volg ik mijn eigen strategie

Laatste reactie 21/11/2021 17:02 door Harm
· Markeren als ongelezen
Peter 1 maand geleden geplaatst
Begin oktober gaf Trading Navigator verkoopsignalen af voor Akzo Nobel, Besi en Unibail-Rodamco en nu (22 oktober) koopsignalen. De aankoopkoersen zijn nu hoger dan de eerdere verkoopkoersen. Ik wil liever laag kopen en hoog verkopen. Door de adviezen van Trading Navigator te volgen mis je de koersstijgingen van de afgelopen weken en dat is jammer. Je kan vraagtekens zetten bij de eerdere verkoopsignalen. Ook omdat Besi en Unibail-Rodamco toen met verlies verkocht zijn. Die ’kleine verliezen’ voorkom ik liever. Ik ben nog niet overtuigd van de voordelen van Trading Navigator en blijf mijn eigen strategie volgen.
Beste antwoord — gekozen door Harm van Wijk
🔥 Harm van Wijk 1 maand geleden geplaatst
@peter808

Je hebt in ieder geval een strategie, dat is al meer dan de meeste particuliere beleggers...of het ook werkt, zal moeten blijken in de praktijk...

Ik heb ook heel veel strategieën getest en uiteindelijk de Trading Navigator Methode ontwikkeld.  

Ik koop niet laag om hoog te verkopen, maar koop hoog om hoger te verkopen.

Ik kijk niet naar het resultaat van individuele transacties.

Daar heb je namelijk geen invloed op.

Wel op welke strategie je gebruikt en of je deze foutloos uitvoert.

Het resultaat van vele duizenden transacties (zie de grafiek), dus uitgebreid getest, is voor mij bevredigend met ruim 20% gemiddeld per jaar.

Maar geen mens is gelijk, dus goed dat je op zoek gaat naar iets wat dan beter bij je past.

Ik hoop dat het lukt voor je!
reactie op @harmvanwijk:
Jeffrey Van as Vind ik ook.
als hij de voorkeur geeft aan een andere benadering moet hij dat niet laten. Ieder zijn smaak

1 maand geleden

Beantwoorden

Ws (Erik) Konijn Hoe zit het dan met de transactiekosten? Rijzen deze de pan niet uit?
2 weken geleden

Beantwoorden

Harm van Wijk Gemiddeld 1 transactie per jaar per aandeel...dat valt dus erg mee, zeker met een goede broker, Mexem bijvoorbeeld rekent 1,80 euro per transactie.
2 weken geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Roderik t.O 1 maand geleden geplaatst
De strategie van TN is natuurlijk ook laag kopen en hoog verkopen, zoals iedere strategie, want andersom zou verliesgevend zijn.
Zou je kunnen uitleggen wat jouw strategie precies inhoudt? Hoe bepaal jij jouw aankoop en verkooppunten? Wat zijn de resultaten van jouw strategie over langere tijd? Ik val je niet aan overigens, maar leer graag van anderen. Pas zelf ook meerdere strategieën toe. 
Peter Klercq 1 maand geleden geplaatst
Ik ben juist bezig met de trading navigator installatie. Het gratis product zie ik niet, al ben ik er wel in. De uitleg over de werking en de 4 regels lijken me duidelijk. De keuze over het moment van verkoop bepaal je toch zelf lijkt mij, indien je vind dat je voldoende winst neemt na een verkoopsignaal. Na een verkoopsignaal kan de koers ook weer stijgen, ligt aan de fluctuatie...
Peter 1 maand geleden geplaatst
Mijn strategie is kort gezegd om de goede aandelen met korting te kopen en vervolgens met winst (proberen) te verkopen.  Mijn 'olifanten' zijn de analisten die een koersstijging verwachten. Ik wil aandelen kopen tegen een koers van maximaal 80% van het (gemiddeld) koersdoel en die bij aankoop minimaal circa 4% dividend opleveren. In het handelsplatform van mijn bank/broker kan ik dit koersdoel vinden (en ook het dividend). Vaak is de huidige koers hoger en i.p.v. een aankooplimiet order op te geven schrijf (verkoop) ik put opties die minimaal 1 euro opleveren. (maal 100 voor 1 contract). Ik ga dus de verplichting aan om de aandelen zo goedkoper dan de huidige koers te kopen. Als ik ze niet moet kopen verdien ik die 100 euro zonder 1 cent te investeren al heb ik het geld wel op een spaarrekening staan. Moet ik ze kopen dan haal ik de ontvangen premie (dus minimaal die 1 euro) van mijn aankoopkoers af om mijn gemiddelde aankoopkoers (GAK) (inclusief kosten) te bepalen. Vervolgens schrijf (verkoop) ik een (gedekte) call optie om de aandelen met winst te verkopen. Lukt dat niet dan schrijf ik weer een call optie (,enz.) en zolang ik de aandelen bezit ontvang ik het dividend. Ik schrijf circa 1 optie per week (x 50 weken is minimaal 5.000 euro per jaar). 
Het afgelopen jaar zijn de koersen voornamelijk gestegen en heb ik dus weinig aandelen mogen/moeten/kunnen kopen. Maar zo verdien ik wel steeds de premie en daar is niks mis mee.

Zo ben ik in maart de verplichting aangegaan om (100) aandelen Signify te kopen voor 32 euro. Koers was in maart circa 37 euro en koersdoel boven de 40 euro. Premie ruim 2 euro na kosten. Mijn GAK zou dan minder dan 30 euro zijn. Dividend 2021 taxatie Dividendinfo.nl is 1,80 euro. Dat is dus 6%. Als ik ze (in september) had moeten kopen had ik een call geschreven om ze bijvoorbeeld voor 35 euro te moeten verkopen en dat had ook geld (premie) opgeleverd. Bij verkoop had ik (ook) het verschil tussen aankoop en verkoop verdiend. En anders alleen het dividend en de premie.

Eind dit jaar verlopen de meeste van mijn opties. Op basis van de huidige koersen moet ik meer verkopen dan kopen en heb zo weer geld (op mijn spaarrekening) om weer put opties te schrijven.

Een ander voorbeeld met lagere bedragen is Heijmans na positieve publicaties over dit bedrijf. Koersdoel (in juni) 13,70 en 80% is 10,96 en ik ben verplicht om ze eind dit jaar voor 12,00 te kopen en heb daar 1,05 voor ontvangen. Mijn GAK zou dan circa 10,95 (dus die 80%) en bij een dividend van 0,73 is dit circa 6,6%. Koers is nu 12,36 (dus bij deze koers hoef ik ze niet te kopen) en de mogelijk noodzakelijk 1.200 euro staat op mijn spaarrekening.

Ik ben pas sinds corona weer actief gaan beleggen en kon dus niks zeggen over een lange termijn. In het ergste geval (stel corona punt 2) dalen alle koersen, moet ik veel kopen (maar goedkoop) en niks verkopen. En als je de tijd hebt (anders moet je niet gaan beleggen) dan stijgen de koersen weer (blijkt uit het verleden). In die tussentijd ontvang ik dividend en zelfs als dat een jaar wordt overgeslagen ontvang ik per saldo meer dan het alternatief: op een spaarrekening. Ook volgers van Trading Navigator hebben natuurlijk in z'n situatie last van de koersdalingen. Verder is beleggen een hobby: ik vind het fijn om er tijd in te steken.
Garanties zijn er niet, maar ik heb vertrouwen in deze werkwijze en anders pas ik deze aan. Ik ga geen verplichtingen aan die verder in de toekomst liggen dan 12 maanden. Al zijn de premies voor een langere periode wel hoger.
Succes!
H. van Sluis 1 maand geleden geplaatst
Dat is een mooi verhaal en levert ook aardig wat op zie ik, je moet er wel behoorlijk wat tijd in steken
De bedoeling van TN met koop en verkoopsignalen is voor degene die niet zoveel tijd heeft of er veel tijd in wil steken, gemiddeld levert het wel wat op
Mijn strategie is een beetje van beide, als zie dat bv asml heel hoog gaat verkoop ik wat en bij daling weer wat bijkopen
J Otten 1 maand geleden geplaatst
Dag Peter, @Peter808 ?
Allereerst dank voor je bijdrage: stof om over na te denken.
Toevallig ben ik op basis van de TN ingestapt in één fonds dat jij noemt.
Heijmans: gekocht op 2-9-2020 (ca. 1000eur) en vandaag nog steeds in portefeuille met een rendement van 68%=680eur (excl.dividend).
De stoploss staat vandaag rond de 11,65e, oftewel het resultaat zal minimaal 60% worden.
Dus in dit geval lijkt de TN toch een hoger rendement op te leveren tot einde van dit jaar.
Laat ik ook eens kijken naar Signify:
Reentry signaal op 15 maart 2021. Veronderstel jouw aankoopkoers voor 37eur.
20 september stoploss geraakt op 42,75e.
Op 20 mei zie ik een dividend van 2,75e in TN, maar laten dat buiten beschouwing laten.
Volgens mij is dan er een rendement, excl. dividend, van 15,5%.
Als jij 100 aandelen had gekocht was je resultaat 575 euro geweest ( exclusief dividend ).
Met jouw strategie waarbij je het geld op je rekening laat staan en vraag ik me af wat je resultaat was geweest.
In eerste instantie levert je calloptie 200e op, en moet je bij een dalende trend aandelen kopen.
Je kunt dan een 1 call optie - in te money - schrijven, maar dat gaat niet de 575-200euro opleveren.
Het lijkt er op dat je de koerswinst - door de stijgende trend - niet mee lijkt te nemen in je berekening.
Ik ben benieuwd wat je rendement is of gaat worden dit jaar.
Sowieso succes.
Jack
Peter 1 maand geleden geplaatst
Dag Jack (en andere lezers),

Rendement berekeningen vergelijken met anderen zeggen mij niet zo veel omdat de manier van berekenen vaak verschillend (en lastig is). Als ik in een periode slechts een put optie schrijf en daarvoor 100 euro ontvang en deze loopt zonder verplichtingen af, wat is dan mijn rendement? Mijn investering is nihil (en delen door nul kan niet). Ook mijn definitie van winst en verlies is anders (zie verderop).

Zelf kijk ik naar mijn spaargeld saldo en wat ik aan beleggingen heb uitgegeven (en dus niet de waarde!) op 1 januari. Dan is mijn rendement inclusief die paar tientjes rente dit jaar 12,6%. Maar bij een andere verhouding tussen spaargeld en beleggen zou dit natuurlijk anders zijn. Verder hou ik hier geen rekening met de mutaties in de loop van het jaar. Ik spaar maandelijks (wat ik gedeeltelijk ook weer gebruik voor beleggen) en neem natuurlijk ook af en toe spaargeld op (andere auto, nieuwe wasmachine, vakantie, enz.). Kortom onder de streep zou elke dag een ander bedrag moeten staan. Het gaat mij te ver om dit te berekenen. Aan een (ongewogen) gemiddelde heb je ook niks. Als je 10 maanden 10.000 euro beleg en dan het geld gebruikt voor een andere auto, zou je meer inkomsten moeten hebben dan dat je al na 2 maanden die andere auto koopt (en dus een kortere periode kan beleggen). Terwijl het gemiddeld beide (10.000 + 0 gedeeld door 2 is) 5.000 is. En als je het goed wilt doen zou je het rendement op jaarbasis moeten berekenen. Een winst in één maand van 12% is, als je dat 12 maanden volhoudt, op jaarbasis 144%. Maar als je de andere 11 maanden het op een spaarrekening hebt staan tegen 0% rente (gewoon omdat er op dat moment geen alternatieven zijn), Dan blijft het dus 12%.

Verder is 12,6% nu niks als je ziet dat de AEX van 400 (ergens in 2020) naar nu 800 gegaan is. Wel houd ik rekening met alle kosten (ook servicefee). TN kost ook geld en die kosten heb ik niet. Mijn alternatief voor beleggen is om het geld op een spaarrekening te zetten en als beleggen (veel) meer oplevert, ben ik tevreden. Als dat 12% is, klaag ik niet omdat het geen 20% is. Al zou het ook bij mij nog die kant kunnen opgaan. Veel put opties vervallen bij mij in december en ik verwacht niet de aandelen te moeten kopen. Dan pas schrijf ik de ontvangen premie als winst is. Bij aankoop verlaag ik mijn aankoopkoers met de premie. Verder verwacht ik in december aandelen met winst te moeten verkopen. O.a. NN tegen 44,00 (GAK 36,46) en Wereldhave 12,00 (GAK 6,84). Die winst schrijf ik pas bij verkoop in. En met 20% op jaarbasis ook over mijn spaargeld ben ik heel tevreden.

Ik heb 4 maanden geleden op een topic een overzicht vermeld van de verkoopsignalen van TN van de eerste 6 maanden van dit jaar en concludeerde, zoals Harm ook steeds aangeeft, dat er grote winsten en kleine verliezen zijn. Maar ik had in de stijgende markt van die 6 maanden meer verwacht. Het waren vooral gerealiseerde verliezen. Iemand die niet alle adviezen opvolgt (niet genoeg geld beschikbaar heeft) zou net de bedrijven met kleine verliezen kunnen kiezen.

Verder zijn bij mij winsten en verliezen dat alleen als ze gerealiseerd zijn. Ik heb Shell gekocht voor 11 euro en die staat nu boven de 21 euro, maar heb ik nog steeds. Dus dat zie ik niet als winst. Wel calls geschreven om ze volgend jaar te leveren. De opbrengst (premie) nu als winst ingeschreven en volgend jaar (na leveren) schrijf ik de koerswinst in.
Onderdeel van mijn strategie is om geen verlies te accepteren. Koersschommelingen horen erbij en beleggen doe ik voor de langere termijn. Dus een (tijdelijke) koersdaling is voor mij geen reden ‘om het verlies te beperken’. Ik gebruik ook geen stoploss. Dat gaat niet altijd goed. Aandelen SNS Bank zijn waardeloos (genationaliseerd) en NSI heb ik al sinds 2006. Wel af en toe bijgekocht, maar de koers is nog steeds lager dan mijn gemiddelde aankoopkoers (GAK). Maar met een (dividend)rendement over de afgelopen jaren van circa 4% (over mijn GAK!) ben ik niet ontevreden. Het is meer dan op een spaarrekening.

Zo heeft het voor mij geen zin om jouw berekeningen te volgen. Ik mis ook de investering in TN. Natuurlijk is achteraf vast te stellen dat een andere strategie meer zou opleveren. Achteraf had ik bij een AEX van 400 al mijn spaargeld daarin moeten stoppen en bij 800 moeten verkopen (en wat dan met het geld doen?). Maar dat is achteraf. Kijk ook eens naar de andere TN adviezen. Het gaat niet altijd goed (zie mijn andere topic). Harm schrijft wel steeds “Wat denk je dat er gebeurt wanneer je in plaats van aandelen, gebruik maakt van hefboomproducten zoals Turbo's.”, maar doet dat alleen bij de grote stijgers en dat weet je van te voren niet. Wat als je hefboomproducten gebruikt bij bijvoorbeeld Just Eat TakeAway?
Aandelen Heijmans in portefeuille die nu meer waard zijn als bij de aankoop, zijn bij mij (nog) geen winst. Pas bij verkoop heb ik de winst. En van winst nemen is nog nooit iemand arm geworden. Door mijn strategie (o.a. opties schrijven) realiseer ik direct inkomsten. Gelukkig heeft iedereen (als het goed is) z’n eigen strategie en daar kan TN een hulpmiddel bij zijn. Vooral voor mensen die geen tijd en energie in beleggen willen stoppen (en dat is de doelgroep). Ik ga er echter geen geld instoppen. Maar er is niks op tegen om bijvoorbeeld de aankoopadviezen te volgen. Zo schrijft Harm afgelopen vrijdag “Akzo Nobel, Besi en Unibail-Rodamco geven een koopsignaal op basis van de Trading Navigator (dit is geen advies).” Er van uit gaand dat mensen het geld hebben om deze aandelen te kopen en de koersen gaan stijgen, zou iemand put opties kunnen schrijven bijvoorbeeld voor maart 2022, juni 2022 en september 2022 tegen een (veel) lagere uitoefenprijs. Totaal 3 contracten. Ik heb niet gekeken wat de premies nu zijn, maar ongetwijfeld levert dit nu honderden euro’s op zonder nu direct geld te investeren. Kans dat je ze moet kopen is klein (anders waren er nu geen koopsignalen en de gekozen lagere uitoefenprijs). En anders heb je goedkoop kunnen kopen en ik vind het degelijke bedrijven (en verwacht niet dat ze failliet gaan). Maar garanties zijn er bij beleggen niet. En mijn strategie is niet in beton gegoten. Ik heb in het verleden aandelen gekocht los van opties, leer nog steeds bij en pas zo nodig ook mijn strategie aan. Succes!
Peter (geen @Peter808)🔥 Harm van Wijk 1 maand geleden geplaatst
Je schrijft

 maar doet dat alleen bij de grote stijgers en dat weet je van te voren niet. 

Dat is niet juist.

Ik doe dat bij alle aandelen en dat levert mooie rendementen op!
Bas Degen 1 maand geleden geplaatst
Dit gesprek en de gedeelde strategieën heb ik met veel belangstelling gelezen. Dank aan ieder voor het delen hiervan.

Zelf heb ik in het verleden een vergelijkbare strategie als die van Peter gevolgd. Puts schrijven, om aandelen die ik wel in portefeuille wil met korting te kopen. En calls schrijven om deze met winst weer van de hand te doen. Ook het schrijven van straddles heb ik veel gedaan (extra kopen bij dalende koers, verkopen bij stijgende koers)

Dat werkt prima als er geen al te grote koersbewegingen zijn. Maar ik vraag me af of dat qua risico/rendement wel een goede strategie is. Ik heb dan als ik puts geschreven heb of als ik aandelen in bezit heb met geschreven calls hierop namelijk wel het volledige neerwaartse risico en maar een beperkt opwaarts potentieel.

Gevolg is dat je portefeuille na verloop van tijd bestaat uit de aandelen die underperformen (door put assignments en het waardeloos aflopen van de geschreven calls op deze aandelen). De outperformers heb je namelijk wel moeten leveren door de geschreven calls.

Iemand een idee om hier slim mee om te gaan?Peter 1 maand geleden geplaatst
Ik heb gelezen dat 80% van de koersbewegingen zijwaarts en 10% omhoog of omlaag gaan. Mijn strategie werkt prima voor die 80%. Als het mis gaat op de beurs (begin periode corona!) dan levert het inderdaad veel aandelen op (het neerwaartse risico). Ik spreek pas van winst of verlies als dit gerealiseerd is. Papieren winsten of verliezen zeggen mij weinig. Na koersdalingen volgen wel (bijna) altijd weer koersstijgingen (ook na het begin van corona). De vraag is of je daarop kan/wil wachten (ik wel, want ik beleg voor de lange termijn) en levert het in die tussentijd voldoende rendement op (bij mij moeten dat inkomsten zijn). Niet alleen door steeds gedekte calls te schrijven maar ook door het dividend. Of mijn strategie ook op de langere termijn werkt, kan ik nu nog niet beoordelen. Daar doe ik het nog te kort voor. Positieve en negatieve ervaringen zijn mijn ‘gewoon’ gekochte aandelen NSI (aankopen vanaf 2006) en SNS (vanaf 2008) waar ik eerder over schreef. Maar mijn gemiddelde aankoopkoers (GAK) zou wel lager geweest zijn als ik ze via een put had moeten kopen.


Met een beperkt opwaarts potentieel kan ik goed leven. Ik hoef niet het maximale (daar zitten ook risico’s aan) en mijn alternatief is sparen (en geen rendement). Verder heb ik in de praktijk gemerkt dat het bij een stijgende beurs moeilijk is om te verkopen. Laat je dan geen winsten liggen? Toen bij mij aan het begin van corona te veel aankooplimietorders uitgevoerd werden, was dat schrikken. Ik had niet verwacht dat ze op maandag ochtend allemaal uitgevoerd zouden worden en was blij dat ik op vrijdag er één al met 1.000 euro winst kon verkopen (Aegon gekocht voor 1,745 en verkocht voor 2,25; koers nu circa 4,34). Daar nu dus spijt van en na een aankoop Unibail voor 45,10 ze maar niet verkocht toen de koers steeg naar boven de 80 en die zit nu onder de 70. Dus mijn huidige strategie met alleen maar opties schrijven geeft mij meer rust. Als ik moet kopen is dat tegen een scherpe koers (alternatief een aankooplimietorder) en bij verkopen is dat met (een gemaximeerde) winst. En als de puts aflopen zonder verplichtingen, is mijn winst de ontvangen premies. Heb ik de aandelen, dan ook nog de dividenden (bij Unibail slechts één keer). Mijn dividend rendement is het ontvangen dividend gedeeld door mijn GAK en die laatste wil ik zo laag mogelijk hebben.

Mijn boodschap is dat TN niet zaligmakend is, ook al zijn de resultaten getest. De (grote) doelgroep zijn de beleggers die er weinig tijd in willen steken. Ook kan het pas op de wat langere tijd werken. Wat als je nu wilt beginnen met beleggen en er zouden een lange periode geen koopsignalen volgen? Meer koopsignalen dan je geld hebt, is ook jammer. Je hebt ook nog niks aan de verkoopsignalen, want je hebt nog niks gekocht. Denk eerst goed na over wat je zelf wilt (behalve snel rijk worden). Zet dat eens op papier. Het zijn bij mij meerdere bladzijden geworden ook met zaken die ik niet wil (niet in dollars en ponden geen crypto). Daarin zou ook het antwoord te vinden moeten zijn wat voor jou qua risico/rendement een goede strategie is. Dat kan je namelijk alleen zelf bepalen. Mogelijk past TN daarin en dat is bij mij dus niet zo. Wel is mijn strategie niet in beton gegoten en al lerend zijn aanpassingen dus mogelijk. Ook ik sta open voor slimme ideeën.
Veel succes.

🔥 Harm van Wijk 1 maand geleden geplaatst
Wat ik vaak zie is dat deze strategie vrij lang werkt, maar eens in de zoveel tijd (2000-2003 of 2007-2009) eens in de zoveel tijd komt er een forse klap en dan zijn met name de geschreven puts de oorzaak van het opblazen van je strategie...

Je weet niet wanneer...maar eens komt de klap en dan ben je ineens ALLES kwijt...

Daarom gaat mijn voorkeur uit naar de Trading Navigator strategie...je moet het namelijk altijd kunnen blijven volhouden en niet in 1 keer alles kwijt raken...
Bas Degen 1 maand geleden geplaatst
Hoi Harm,

Het risico dat je in jouw reactie noemt zie ik ook. Uiteraard (of gelukkig voor mij) schrijf ik de puts niet op margin, maar alleen voor aandelen die ik ook wil hebben en kan afnemen. Maar dan nog zit je met aandelen in portefeuille die ver onder de aankoopkoers noteren (alles kwijt is dan niet het geval). En schrijf je dan nog calls? En met welke strike?
Op zich geloof ik wel in de TN, maar ik zie twee nadelen. Wanneer het hard neerwaarts gaat op de beurs dan is wekelijks monitoren in mijn ogen te weinig/laag, dan heb je een (groot?) deel van de koersdaling te pakken. En verder heb ik de afgelopen maanden dezelfde (valse?) verkoopsignalen gezien, die Peter ook noemt bij het opzetten van dit topic.


Wybren van der meulen 1 maand geleden geplaatst
Het maakt mij een beetje triest wat ik hier allemaal lees. Iedereen is bezig met de laatste fase in het beslissingsproces nl welk aandeel moet ik kopen. De vraag moet zijn; moet ik wel aandelen kopen? Het is nl de asset mix die bepalend is voor je beleggingsresultaat, de procentuele spreiding over de diverse asset categorieën. Als je dat gedaan hebt kun je beter trackers kopen dan zelf het wiel uitvinden. Het lukt bijna niemand om de index te out performen dus laat die illusie lopen.

Koop ik nu aandelen na  koersstijgingen van meer dan 100%  in twee jaar en een zware cyclusbodem in aantocht? Nee dus. Ik ga pas kopen na een koersdaling van 30% of meer vanaf het huidige niveau.
.
reactie op @wybrenvandermeulen:
Harm van Wijk Bij trackers / ETF's koop je zowel het kaf als het koren...ik scheid liever deze twee....
1 maand geleden

Beantwoorden

Peter 1 maand geleden geplaatst
Dus kopen tegen 70% van de huidige koers wil je wel.

Ik probeer dat door put opties te schrijven. Bijvoorbeeld Randstad, een bedrijf waar ik vertrouwen in heb en dat dividend uitbetaalt. Al bied dat geen garanties, Koers nu circa 63 en 70% is dan circa 44. Dus dan een putoptie schrijven bijvoorbeeld september 2022 met een uitoefenprijs van 45 en deze levert nu circa 1,05 op. Na kosten verdien ik nu ruim 100 euro en ben dan verplicht (als de tegenpartij dat dan wilt), om ze uiterlijk in september volgend jaar voor 45 te kopen. Dan zou mijn gemiddelde aankoopkoers (GAK) circa 44 bedragen. Persoonlijk schat ik de kans dat dit gebeurt niet hoog in. Maar als het gebeurd dan ontvang ik vervolgens dividend en probeer ik gedekte calls te schrijven. Op https://dividendinfo.nl/randstad wordt het dividend over 2021 op 2,40 getaxeerd. Maar als dit (tijdelijk?) daalt naar 2,00 (de koers is niet voor niks ook gedaald) dan is mijn rendement circa 4,5% en dat is voor mij voldoende. Helemaal als de koers (meer dan) 30% gedaald is.

Nu is dit maar een voorbeeld en heb ik geen ervaring met trackers. Wel wil ik nu, ondanks "een zware cyclusbodem in aantocht" beleggen met een gedeelte van mijn spaargeld. Ook heb ik in maart een put Randstad geschreven voor december met een uitoefenprijs van 40. Premie 1,12 en deze vorige maand terug gekocht ('sluitingskoop)') voor 0,09. Gewoon omdat ik geen ervaring had met een 'sluitingskoop. Per saldo zo 100 euro verdiend (na kosten).

Mijn boodschap was (en is) bij het opzetten van dit topic dat er alternatieven zijn voor TN. Voor de één is het ideaal (o.a. weinig tijd aan besteden) en voor een ander zijn er genoeg andere strategieën. Die van mij is daar een voorbeeld van en zeker niet zalig makend. Mijn tip is om zelf eens goed na te denken over wat je wilt (wat is jouw idee m.b.t. beleggen) en bijvoorbeeld de TN koop en verkoopsignalen in een schaduwportefeuille eens een periode (bijvoorbeeld 6 maanden) te volgen. Als dat niet bij je bank/broker kan, dan zou je eens kunnen kijken bij: iex.nl, beursgorilla.nl of analist.nl (en daar een gratis account aanmaken).

Het laatste wat ik wil is mensen triest maken en excuses als dat (toch) gebeurt.
Wybren van der meulen 1 maand geleden geplaatst
Beste Peter, 
Dank voor je vriendelijke bericht met uitgebreide uitleg.
Ik volg je goedbedoelde adviezen niet op. Reden? Heb ruim 40 jaar beleggingservaring waarvan 25 jaar professioneel ( Rabo/Robeco) en sinds 2005 beroepsbelegger op eigen titel.
Ook ik heb een expliciet beleggingsplan voor de komende jaren. Of het uitkomt weet ik natuurlijk ook niet maar tot dusverre zat ik er niet vaak naast. Daarom altijd je beleggingen gespreid houden en je blik op de lange termijn . Korte optieposities klein houden. Want de tijd poetst uiteindelijk alle koersdalingen weg.

Mijn huidige positie is 95% cash en 5% put opties maart 2022 op de AEX.


Jij, en de rest , veel succes met jullie strategieën.


Bas Degen 1 maand geleden geplaatst
Beste Wybren, Peter,

Jullie reacties maken me zeker niet triest. In tegendeel zelfs. Beide zetten jullie me aan het denken en dat vind ik positief. Zelf heb ik ook al jarenlange ervaring met beleggen en dan vind ik bepaalde zaken nog steeds lastig.  Twee van de zaken die ik lastig vind wil ik hier delen. Graag zou ik horen hoe jullie hier mee omgaan.

@ Wybren. Jouw visie op de markt is duidelijk en je verwacht een terugval. Zelf heb ik in het verleden ook long posities in opties (zowel in gekochte puts als calls) gehad. Wat ik lastig vind is wanneer je weer uitstapt. Wanneer erken je dat je visie niet uikomt en neem je verlies (of doe je dat niet?). En wanneer neem je winst als de koersen wel neerwaarts gaan? Heb je dat op voorhand bepaald?

@ Peter. Zoals ik in een eerdere reactie geschreven heb, heb ik jouw strategie of een vergelijkbare (ik schrijf denk ik korter en vaak niet alleen puts, maar straddles omdat ik de aandelen al deels in bezit heb) veelvuldig gevolgd. Ik heb bijvoorbeeld geschreven puts op RD gehad toen ze een jaartje of 2 geleden boven in de 20 euro noteerden. Op 28 euro, 26 euro en 24 euro heb ik assignment gekregen. De gemiddelde aankooprrijs was dus 26 euro minus een euro premie, 25 euro. Wat doe je dan als het aandeel op 16 euro staat.  Schrijf je dan calls? Met welke strike? 
🔥 Harm van Wijk 1 maand geleden geplaatst
Tja iedereen moet natuurlijk vooral doen wat je zelf wilt...

De Trading Navigator methode is beproefd en is zeer robuust over een groot aantal aandelen en een groot aantal jaren...dat sommige mensen dan toch graag weer iets nieuws willen proberen, is blijkbaar de menselijke aard...ik vertrouw liever op iets dat zich heeft bewezen dan gaan experimenteren met iets waarvan je de consequenties niet kan overzien...maar ja...dat mag ieder natuurlijk voor zich natuurlijk beslissen....
Peter 1 maand geleden geplaatst
Beste Bas,

Ik probeer risico’s bij puts te beperken door een niet te lange termijn te kiezen. Ik schrijf nu series die in 2022 aflopen en het liefst binnen 12 maanden. Ik heb alleen Unilever 45 dec 2022 geschreven en de andere vervallen allemaal eerder. Dit omdat ik genoeg vertrouwen heb in Unilever en ik ze nu ook al koopwaardig vind. Koers nu 45,36 en koersdoel (analisten) 53,26 ontvangen premie in september 4,30 wat een GAK zou kunnen opleveren van 40,72 en een dividend taxatie over 2022 (eerder heb ik ze toch niet) van 1,80 (dividend rendement 4,4%). En dan een gedekte call schrijven.

Ik heb een hekel aan verlies, maar dat is het bij mij pas na realisatie. Ik beleg voor de lange termijn en kan dus ook pas op de lange termijn beoordelen dat mijn visie niet uitkomt, Dus de ‘gewoon’ gekochte aandelen NSI (aankopen vanaf 2006) heb ik nog steeds. Ik blijf (misschien tegen beter weten in) hopen dat ik ze ooit kan verkopen zonder verlies en over het dividend (al die jaren) klaag ik niet. Gelukkig betaal ik, door de lage waardering, nu wel minder box 3 inkomstenbelasting. Ik zal zelf niet snel verlies nemen en dat ging mis bij aandelen SNS (vanaf 2008) die nu waardeloos zijn (GAK 2,00).

Na een aankoop probeer ik een call te schrijven met een strike die boven mijn GAK zit. Twee voorbeelden:
1. ASR: GAK 37,00 en call geschreven 40 dec 2021. Koers is nu 40,21 en ik ga er van uit deze in december te moeten leveren. Opbrengsten: koerswinst 299 + premie call optie 104 + dividend 210 = totaal 613 en dat is 16,6% in circa 7 maanden.
2. Galapagos (kent geen dividend, voorbeeld van als het mis gaat): In maart geschreven 58 juni 2021 premie 2,70 en zonder verplichting afgelopen. Vervolgens (in juni) geschreven 52 september 2021 premie 2,80 en moeten kopen. Mijn GAK is nu 46,55 en koers nu 49,55. Een call 50 maart 2022 levert nu 5,30 op. De koers hoeft maar een beetje te stijgen en per saldo is mijn winst circa 875 en dat is 18,8 % (in circa 6 maanden tijd). En Galapagos is toch geen populair aandeel. Omdat het kassaldo ruim 70 per aandeel is, verwacht ik niet dat de koers nog veel daalt. Laagste koers afgelopen 12 maanden 42,79 en als ze failliet gaan, kan (een gedeelte van) het kassaldo naar de aandeelhouders gaan. Natuurlijk geen garanties, maar ik kan nog goed slapen. En ik hoop dat na het benoemen van een nieuwe topman een hogere strike of premie mogelijk is (anders een latere serie). Dus ik heb nog geen call verkoop limiet order opgegeven

Concreet schrijf ik geen calls met een strike onder mijn GAK. Ook omdat de premie minimaal 1,00 moet zijn (minder vind ik niet de moeite waard). Dus voor de aandelen NSI (GAK 43,99) heb ik nog geen call geschreven. Er is geen call serie met een strike van 45 en een premie van 1,00. 

Met het beperkte opwaartse potentieel kan ik goed leven. Nogmaals mijn advies is niet om mijn strategie te volgen, maar om eerst zelf na te denken over wat je wilt. En als dat is om de stieren te volgen en er verder geen energie in te steken dan kan TN een oplossing zijn. Is beleggen je hobby of wil je dat het een hobby wordt, denk dan eerst goed na. En een beroepsbelegger heeft dat natuurlijk al lang gedaan. Ik heb ervaren dat na een beurskrach de koersen (bijna) altijd weer zullen stijgen. Natuurlijk koop ik liever op het dieptepunt (‘…. Als het bloed door de straten stroomt …’), maar ik weet niet wanneer dat is. En waarschijnlijk durf ik het dan toch niet (koop ik toch niet te vroeg). Emoties spelen ook een rol. Dit alles zonder garanties.


Wybren van der meulen 1 maand geleden geplaatst
Beste Bas en Peter,

Om de vraag van Bas te beantwoorden wanneer met long optie posities uit te stappen het volgende.
Put optieposities , alleen long, neem ik in wanneer de index, ik doe alleen indices, aan de bovenkant
van de bollinger bands staat op dagbasis. Ik verkoop weer aan de onderkant van bollinger bands. Call opties vice versa. werkt perfect.

advies, koop wel looptijd, minimaal een maand verder dan de kortst lopende.
Bas Degen 3 weken geleden geplaatst
Hallo Wybren,

Dank voor je antwoord. Als je verwachting dus uitkomt en de koers van de bovenkant van de bollinger band daalt naar de onderkant, dan neem je winst op de puts. Dat is een duidelijke strategie. Heb je ook op voorhand bepaald wat je doet bij een uitbraak uit de bollinger band? Neem je dan verlies?
Huub 2 weken geleden geplaatst
Hallo allemaal, leuke uitwisselingen hierboven. Door Peter zeer uitvoerig, door anderen minimaal. Vb: Harm die aangeeft liever gebruik te maken van een beproefd systeem, maar waar is het bewijs? Dat Harm stelt dat TN 20% per jaar maakt, tja, zou ik ook zeggen als verkoper van dit systeem. Doet mij denken aan Fisher Investments; claimen ook bovengemiddeld rendement te maken, maar geven alleen maar aan dat een organisatie als Fisher niet kan overdrijven. Door mij geïnterpreteerd als klinkklare nonsens: toon het gewoon aan!

Waarom Peter alleen opties schrijft van minimaal €1 omdat kleinere premies voor hem niet interessant zijn? Ik heb bijv. afgelopen maand Aegon gekocht op €4.52 en optie dec22 €4.50 verkocht voor €0.49, dus totale investering per aandeel €4.04+ na kosten, totale opbrengst €0.47 plus €0.14 verwacht dividend, maakt 15% of zo met redelijk afgedekt risico. Voor mij interessant genoeg. En natuurlijk de mogelijkheid om in nov/dec2022 deze optie(s) door te rollen naar bijv. een jaar verder.

Toch nog eventjes wat kanttekeningen over verkochte put opties. Strategie heb ik ook jaren toegepast, bijv. ING tegen zeg €9 bij een koers van €11. Koers kon 20% lager voordat het pijn ging doen. Tja, en wat gebeurt er dan? Koers ING daalt naar onder de €6. De experts zeggen dan dat je deze trade allang had moeten sluiten. Uiteindelijk blijkt het allemaal wel goed te komen, maar je moet geduld hebben en natuurlijk overtuigd te zijn van jouw visie. 

Shell kon toch niet onder de €10 zakken?? Nu weten wij dat dit wel kan. Maar wij weten ook (nu!) dat als je toen gekocht had, nu een prachtig resultaat zou hebben. 

Reactie naar Wybren: doet mij een beetje denken aan W. Middelkoop, onze zelfbenoemde gouddeskundige. Op een zeker moment heeft hij natuurlijk gelijk, maar je moet niet vragen hoe lang hij eigenlijk gewoon onzin verkoopt. Wybren: ja, voor 100% zeker komt er binnen nu en tien jaar een forse correctie. Maar helaas, mijn kristallen bol zegt er niet bij wanneer. Kan best volgende week al zijn en dan kun/wil jij misschien wel aandelen kopen en wachten tot betere tijden. Tot die daling krijg je niets op je cash of moet je mogelijk zelfs betalen. Maar je hebt wel rust, geen risico, is ook wat waard.

Zo zie je maar: vele meningen en helaas nergens zekerheid. Succes allemaal.
Peter 2 weken geleden geplaatst
Hallo Huub en andere lezers,

Jouw opmerking over opties schrijven voor kleine bedragen heeft mij aan het denken gezet en je hebt helemaal gelijk. Ik overweeg nu het volgende te doen m.b.t. Aegon. Laatste koers is € 4,217 en https://dividendinfo.nl/aegon taxeert het dividend over 2021 op € 0,20. Laatste premie voor een call € 4,50 16-12-2022 is € 0,33. Aegon staat ook op het TN overzicht dus Harm heeft er (nu) vertrouwen in.

Aankoop 500 stuks kost € 2.111,00 (inclusief € 2,50 kosten bij DeGiro). Verkoop van 5 contracten levert € 161,25 (na 5x € 0,75 kosten). Per saldo is mijn investering dan € 1.949,75 en dit levert (taxatie) € 100,00 aan dividend op (is 5,1%) en bij de mogelijke levering eind volgend jaar een koerswinst op van (500x4,50 min 5x 1,00 kosten is) € 2,245,00 min € 1.949,75 is € 295,25 (is 15,1%). Samen dus ruim 20% en vergelijkbaar met het rendement van TN. Maar als ik niet hoef te leveren ben ik ook tevreden met die 5,1% en opnieuw een call schrijven en het risico is ook voor mij acceptabel.

Kortom een uitstekende opmerking die mogelijk ook bij andere bedrijven, waarvan de aandelen koers zo laag is dat opties schrijven met een premie van minimaal € 1,00 niet haalbaar is, een oplossing is. Ik zie op de TN lijst/portefeuille bijvoorbeeld KPN staan met nu een koers van € 2,571.
Dit forum is ook bedoelt om ideeën en ervaringen uit te wisselen en mogelijk hebben anderen er ook iets aan. Daar doe ik het dan ook voor. Veel succes.
🔥 Harm van Wijk 2 weken geleden geplaatst
Kijk eens op https://finodex.com/nl/systemen/aandelen-opties/bfm

verder hoef ik niets te bewijzen...vraag het aan de deelnemers van mijn systeem :-D
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 23 October 2021 om 20:00
Aantal lezers 385
Aantal reacties 28