Inflation linked bonds.

Laatste reactie 23/09/2020 16:26 door Rombout
· Markeren als ongelezen
Rombout Kerstens 3 weken geleden geplaatst
Linksom of rechtsom gaat inflatie de komende tijd een issue worden, of dat is het in Nederland eigenlijk al.

Wie heeft er al eens gekeken naar, of belegd in inflatie gelinkte obligaties? Welke fond(en) zou je aanraden? Wat zijn de valkuilen?

Ik hoor graag jongens!

Groet, Rombout.
🔥 Harm van Wijk 3 weken geleden geplaatst
Je kan eens kijken naar TIPS:

https://etfdb.com/etfs/bond/tips/

Treasury Inflation-Protected Securities

Ik heb er nooit 1 cent mee kunnen verdienen overigens :-(
Rombout Kerstens 3 weken geleden geplaatst
Misschien was de inflatie te laag?

Het gaat mij om een fonds, of constructie, die een alternatief is voor de spaarrekening, maar dan met koopkrachtbehoud. Het doel is dus niet koerswinst, maar bescherming van de hoofdsom gehedged tegen inflatie.

Iemand?
Rombout Kerstens 1 week geleden geplaatst
Volgens de theorie zouden inflation linked governement bonds minder volatiel zijn dan gewone staatsobligaties, aangezien 'gewone staatsobligaties' negatief correleren met de nominale rente en inflation linked bonds met de -minder volatiele- reële rente (nominale rente minus inflatie. Zie:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Inflatie-obligatie

Maar als ik de Ishares 5-10 jaars eurozone staatsobligatie tracker (blauwe lijn) In de Wall Street Pro software vergelijk met de Ishare eurozone inflation linked governement bonds dan lijken de laatste dit jaar een stuk beweeglijker. Zeker de zwieper van -10% van de Inflation-linked-bonds tracker (oranje lijn) in maart / april dit jaar geeft te denken. 

Tja, hier moet ik ff verder induiken kennelijk 😏
Rombout Kerstens 1 week geleden geplaatst
Ah, Now I see! de blauwe lijn was de rente-uitkerende tracker. Maar ik moet de herbeleggingsindexen met elkaar vergelijken. 

Dus in de nieuwe onderstaande grafiek vergelijk ik de witte Staatsobligatie tracker met de oranje inflatie-obligatie tracker. Beiden zijn z.g.n. accumulerende trackers (herbeleggend). Inderdaad is de witte lijn nu volatieler dan de oranje lijn van de inflatie-linker. 

Maarrrr, de inflatielinker kan dus ook flinke zwiepers maken.  Terwijl je deze -hoogstwaarschijnlijk- juist had aangeschaft voor je zielenrust betreffende de hoofdsom.  

Inderdaad:  'Investing is simple, but not easy' - Warren Buffett.
🔥 Harm van Wijk 1 week geleden geplaatst
Aangezien de rente nu nul is, zou ik gaan voor echt geld: goud...of overwegen dat zilver weer richting de gemiddelde verhouding van 50 gaat...goud zie ik in deze markt niet dalen...dus zal zilver moeten stijgen? 
🔥 Harm van Wijk 1 week geleden geplaatst
Of dan in zilvermijnen...aandelen leveren gecorrigeerd voor inflatie toch het meeste op...
Rombout Kerstens 1 week geleden geplaatst
Op de langetermijn zijn aandelen uiteraard KING. Maar als je tegen je pensioen aanloopt dan wil je een
kladderadatsch vermijden. Dan telt behoud van de hoofdsom. Als het even kan inclusief inflatiecorrectie en nog een klein stukkie rendement. Een spaarrekening met negatieve rente helpt je dan ook niet echt. En eerlijk is eerlijk, ook goud of zilver zijn niet onkwetsbaar voor plotselinge sterke dalingen. Inflatiegerelateerde obligaties lossen -in theorie- die belofte wel in. Maar in de praktijk is er dus toch nog -onwelkome- volatiliteit.
🔥 Harm van Wijk 1 week geleden geplaatst
Ik denk dat daarom jouw permanente portefeuille wel een mooie oplossing is...niet het meest optimale qua rendement, maar ook geen grote verrassingen...het voorkomt dat je later nog als Uber chauffeur aan de slag moet op je 70ste :-(
Rombout Kerstens 1 week geleden geplaatst
Nog weer even verder in de materie gedoken:

Inflation Linked Bonds doen het BETER dan aandelen onder de volgende economische voorwaarden:

- Inflatie loopt op
- Economie koelt af / Krimpt

Aandelen presteren juist het best in periodes van stijgende groei en dalende inflatie. Inflatiegerelateerde obligaties kunnen dus -theoretisch- uit oogpunt van spreiding een aanvulling zijn op een portefeuille bestaande uit aandelen.

Vergelijking eurozone linked bonds  Ishares en Vanguard : Ze ontlopen elkaar in de Wall Street Pro grafiek  van de afgelopen 3,5 jaar nauwelijks. Vanguard heeft (zoals meestal) iets lagere kosten. 
Op de Morningstar site heeft Ishare 3-sterren en Vanguard 5-sterren.

Succes!
Rombout Kerstens 1 week geleden geplaatst
Ik heb het door mij persoonlijk gecheckte trackers overzicht aangevuld met de in dit topic reeds genoemde Inflation Linked Bonds van Ishare en Vanguard. 

LET OP! Dit is GEEN portefeuille of advies, maar alleen een lijstje met trackers, waarvoor ik -voor eigen gebruik-  het internet heb afgestruind voor informatie. Ook heb ik ze in Wall Street Pro vergeleken met relevante benchmarks om te kijken of ze doen wat  ze beloven. 

Succes, Rombout. 
Rombout Kerstens 4 dagen geleden geplaatst
Een aantal opmerkelijke zaken vandaag inzake inflatie:

- Warren Buffett verwacht een 'gierende inflatie' zie:  https://www.belegger.nl/Column/506905/Warren-Buffett-voorziet-gierende-inflatie.aspx

- Vandaag gaf de Nederlandse staat een 30 jaars obligatie uit tegen 0%  (nul procent) rente. Met een gemiddelde inflatie van 2% betekent dit dat als u de hoofdsom (nominale waarde) van deze obligatie over 30 jaar terugkrijgt uw koopkracht  met 45% is gedaald (samengestelde berekening). 
De vraag is wat deze investeerders bezielt om een dergelijke obligatie te kopen. Een verwachting van nul procent inflatie over een periode van 30 jaar? Angst voor deflatie? Gebrek aan alternatieven? Risico aversie? Maar zonder risico is het zeker niet. Want al een kleine rentestijging slaat een geweldige deuk in de koers van een 30-jariige lening.  
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 31 August 2020 om 16:11
Aantal lezers 34
Aantal reacties 12