Volgens het Internationaal Monetair Fonds koerst de wereldeconomie af op zijn sterkste jaar in jaren, ondanks de oplopende handelsspanningen en geopolitieke dreigingen. Dit meldde de organisatie dinsdag voorafgaand aan zijn jaarlijkse bijeenkomst in de lente.

Beleggers maken zich zorgen over een mogelijke Amerikaanse confrontatie met Noord-Korea, de verkiezingen in Frankrijk en de recente militaire acties in het Midden-Oosten en Afghanistan. De wereldwijde investeringen, het producenten- en consumentenvertrouwen zijn momenteel echter sterk, waarbij de groei in de Verenigde Staten naar verwachting versnelt en Europa en Japan tekenen van herstel laten zien.

Daarnaast wijst de organisatie op de recente stijging van de olieprijzen sinds de dieptepunten van 2016, wat de inflatie stimuleert en hoop biedt voor economieën die afhankelijk zijn van de export van grondstoffen.

Het IMF verhoogde dientengevolge zijn prognose voor de wereldwijde groei van 3,4 naar 3,5 procent, wat het snelste tempo markeert in vijf jaar.

"De versnelling zal breed gedragen zijn in geavanceerde, opkomende en lage-inkomens-economieën, waarbij wordt voortgebouwd op de winsten die we hebben gezien in de industrie en handel", zei IMF hoofdeconoom Maurice Obstfeld.

Terwijl het IMF zijn groeiprognose voor de Verenigde Staten handhaafde op 2,3 procent, na een groei van 1,6 procent vorig jaar, verhoogde de organisatie de outlook voor de vijf grootste economieën van Europa. De groeiverwachting voor het Verenigd Koninkrijk werd met een opwaartse bijstelling van 0,5 procentpunt tot 2 procent het sterkst bijgesteld.

Extra stimuleringsmaatregelen leidden tot een opwaartse bijstelling van de Chinese groeiverwachting met 0,1 procentpunt tot 6,6 procent. De Japanse groeiverwachting werd met 0,4 procentpunt verhoogd tot 1,2 procent.

Door: ABM