IG Market Update verzorgd door Ron van der Does

Laatste reactie 02/09/2016 10:39 door Jan Robert
· Markeren als ongelezen
Jan Robert Schutte (oude profiel) 4 jaar geleden geplaatst
Europese beurzen kregen gisteren in de ochtend ondersteuning van Chinese bedrijvigheidscijfers in de industrie. Deze lieten een groei zien waar aanvankelijk nog op een lichte krimp was gerekend. Daar stond weliswaar een gedaald groeitempo in de eurozone tegenover maar toen de futures voor de Amerikaanse beurzen positief noteerden hield dit het sentiment positief. Tevens was er steun vanuit het Verenigd Koninkrijk waar de cijfers over de Britse industrie in augustus veel beter uitkwamen dan verwacht. Dit verlaagde de vrees voor een recessie als gevolg van de Brexit.


In de Verenigde Staten eindigde de beurs nagenoeg onveranderd en waren handelaren in afwachting van het banenrapport van vandaag. De Dow Jones sloot 0,10 procent hoger op 18.419 terwijl de S&P500 onveranderd sloot op 2.170.


De aankondiging dat Wal-Mart 7.000 kantoorbanen schrapt deed het aandeel 2 procent stijgen en was daarmee koploper op de Dow Jones. Wal-Mart voert momenteel een kostenbesparingsplan door om de efficiëntie van het bedrijf te vergroten.Ook Nike deed het goed en wist 1,56 bij te schrijven op $ 58,54 zonder speciale redenen. Het sportfonds is bezig aan een fraai herstel nadat eind juni het laagste niveau van dit jaar werd bereikt op $ 51,75.


De financials deden een stapje terug na de stevig winsten van eerder deze week. American Express eindigde onderaan de Dow Jones met een verlies van 1,1 procent op $ 64,86. Ook JP Morgan Chase en Goldman Sachs liepen verliezen op alhoewel deze beperkt bleven tot 0,5 procent.Ook oliefondsen incasseerden verliezen als gevolg van een 3,5 procent lagere olieprijs. Olie noteerde lager vanwege een hogere voorraad van Amerikaanse ruwe olie. Het weekrapport liet een stijging zien.


http://www.ig.com/content/dam/publicsites/igcom/nl/images/NLMarketupdate02092016.pdf
Jan Robert Schutte (oude profiel) 4 jaar geleden geplaatst
Ook oliefondsen incasseerden verliezen als gevolg van een 3,5 procent lagere olieprijs. Olie noteerde lager vanwege een hogere voorraad van Amerikaanse ruwe olie. Het weekrapport liet een stijging zien van 2,3 miljoen vaten wat het probleem van overproductie nog maar eens benadrukte. Exxon Mobil en Chevron eindigden 0,4 procent lager op de gedaalde olieprijs.


Ook in Azië bleven handelaren dichtbij huis en was er weinig beweging. Het ondernemersvertrouwen in Japan liep in augustus op naar 42,0 tegen 41,3 in juli. Het cijfer had echter weinig invloed, aangezien het nagenoeg geheel in lijn der verwachtingen lag.


Bij het middaguur noteerde de Nikkei een verlies van 0,26 procent op 16.883. De handelsdag zal vandaag gedomineerd worden door het banenrapport vanmiddag vanuit de VS. Een sterk rapport zal een renteverhoging in de VS deze maand realistischer maken en het is dan de vraag hoe de beurs daarop reageert. Een cijfer boven 186.000 (de gemiddelde maandelijkse banengroei dit jaar) zal de speculatie over een spoedige renteverhoging alleen maar aanwakkeren.


Het wachten is dan wel op de rentevergadering van de Fed op 20 en 21 september en in de aanloop daar naar toe zal er nog menig discussie over gevoerd worden. Over het algemeen mag gesteld worden dat de huidige rentestand niet meer past bij de stand van de economie. De banenmarkt blijft zeer sterk en de Fed heeft tevens aangegeven dat de inflatie richting de doelstelling gaat.


Tevens mag men uit de diverse commentaren van Fed officials opmaken dat een renteverhoging op dit moment gepast is. In tegenstelling tot vele analisten ben ik van mening dat de verkiezingen niets te maken hebben met een rentewijziging. Dit zal dan ook niet als argument voor de Fed dienen om een verhoging uit te stellen. De Fed heeft altijd aangegeven dat renteaanpassingen “data dependent” zijn.De huidige indicatoren zijn sterk te noemen en de Fed riskeert oververhitting als het te lang wacht met een volgende rentestap.


Zelfs al zou er een zwak banenrapport uitkomen, dan nog kan men de vraag stellen of dit een rentestap zal tegenhouden. Weliswaar prijzen de Fed funds futures de kans op een renteverhoging deze maand maar voor 30 procent in, de signalen van de Fed zijn duidelijk. Bovendien zijn de financiële markten momenteel rustig en zijn Amerikaanse beurzen opgelopen naar alltime highs. Men zou dus denken dat de markt wel tegen een stootje kan. Ook is de Brexit angst naar de achtergrond verdwenen, een reden die Janet Yellen eerder nog als onzekere factor had aangemerkt.


Dit weekeinde vergaderen de G-20 leiders in Hangzhou, China. Het is de laatste vergadering van Barak Obama in functie. De Chinese groeiontwikkeling zal naar verwachting op de agenda staan, waarbij China zal benadrukken dat deze nog steeds sterk is. Tevens mag verwacht worden dat de overcapaciteit in de staalsector besproken zal worden. Chinese en Russische staaldumpingen hebben de prijs substantieel lager gebracht en kenners verwachten een ingrijpen via anti-dumpmaatregelen.


Euro/dollar steeg gisteren na de tegenvallende Amerikaanse industriecijfers. Het valutapaar lag in de ochtend nog vrij stabiel in de markt maar in de middag kwam daar al snel verandering in en steeg daarbij naar 1.1200. Het banenrapport van vanmiddag zal bepalen wat de richting voor de komende dagen wordt. Een sterk banenrapport kan het valutapaar dan richting 1.1000 drukken terwijl een tegenvallend rapport juist voor steun richting 1.1350 zal brengen.


Het Britse pond steeg aanzienlijk na meevallende industriecijfers die de vrees voor een recessie deden verminderen. Tegenover de euro steeg de munt naar 0.8385 om later te consolideren op een niveau van 0.8420. Tegenover de dollar kwam de munt weer boven 1.3300 uit, het hoogste niveau in een maand.


De Japanse Yen daalde in waarde waarbij zelfs kortstondig 104 yen voor een dollar betaald werd. Na de tegenvallende Amerikaanse cijfers zakte het valutapaar weer terug richting 103.25. De verzwakking van de yen de laatste dagen zal de Bank of Japan tot tevredenheid stemmen.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 02 September 2016 om 10:37
Aantal lezers 2
Aantal reacties 2