We hebben een mooie beursweek achter ons. Door verschillende geopolitieke ontwikkelingen viel de verkoopdruk bij de cyclische aandelen (in ieder geval tijdelijk) weg. Daardoor zagen we een sterke rally bij onder andere staal-, grondstof- en chipaandelen.

In Engeland kreeg de Brexit opeens een andere dynamiek. Premier Boris Johnson, die de EU onder druk wilde zetten met het vooruitzicht van een harde Brexit, overspeelde zijn hand en werd door het Britse parlement hardhandig tot de orde geroepen.

Door de recente ontwikkelingen is zelfs het geen-Brexit-scenario weer een stuk realistischer geworden. Dat zorgde voor een kleine rally in het Britse pond: 

asr
VS-China: nieuwe gesprekken?
Een deel van de beursstijging kan toegeschreven worden aan nieuw elan in de handelsoorlog. De Chinezen komen op bezoek in Washington begin oktober. Normaal gesproken ontwikkelt het proces zich echter op onderstaande manier en hoeven we daar niet al te veel van te verwachten, maar waar hoop is, is leven, zo is het ook wel weer. 

asr
Amerikaanse economie sterker dan gedacht
Het sentiment op de beurzen is aan het verbeteren. Het was ook zwaar overdreven: de enorme rally in veilige obligaties in anticipatie op eventueel zwaar geschut van de ECB. Die komt volgende week donderdag, 12 september, met nieuwe plannen.  

De verbeterende economische cijfers uit de VS steunen het sentiment. Het banencijfer van afgelopen vrijdag hield niet over, +130.000, maar de loonontwikkeling was hoger dan verwacht en eerder in de week viel een ander cijfer, de inkoopmanagersindex voor de non-manufactoring sector erg mee:  

asr
Uiteindelijk is het belangrijk dat het protectionistische beleid van Trump niet de spuigaten uit loopt want dat gaat ten koste van de wereldhandel. Het levert inefficiency op (productie vindt niet meer plaats op de meest logische plaats) en het weerhoudt bedrijven van investeringen: men weet bijvoorbeeld niet waar het zinvol is een nieuwe fabriek te bouwen. 

Het is wel zo dat hoe langer het duurt, hoe meer we er aan wennen en hoe meer bedrijven zich er op gaan instellen. Ook dat kan voor een stuk ontspanning zorgen, minder recessievrees en dus een beter beurssentiment. 

Fijne zondag,

Nico Inberg

PS 1: bijgevoegd vindt u een longread over de oliesector: de vraag naar olie stijgt nog járenlang!

PS 2: Eveneens, in aanloop naar de ECB-meeting, een longread over de bankensector. Komt er een bankenrally?