Goedemorgen. 

Zo vermakelijk als de Champions League-wedstrijd was tussen Bayern München en PSG van gisteravond (2-3), zo saai was het op de beurzen gisteren.

In afwachting van de notulen van de afgelopen beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’, maakten de Europese beurzen een pas op de plaats. 

Ook niet gek, na de sterke rally in het eerste kwartaal. De recente inkoopmanagersindices van een aantal eurolanden bevestigen het beeld, dat er licht gloort aan het einde van de tunnel. De samengestelde inkoopmanagersindex van de eurozone is vorige maand gestegen van 48,8 naar 53,2 punten. Dit definitieve cijfer is nog iets hoger dan de eerdere schatting van 52,5 punten. Een stand boven de 50 wijst op aantrekkende groei.

ING:
Even wat gas terug
De deelindex van de dienstensector is vorige maand gestegen van 45,7 naar 49,6 punten, het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar. En als de terrassen inderdaad over een paar weken open mogen, dan zal deze index naar verwachting een verdere stijging laten zien. Zover is het nog niet maar de vooruitzichten worden steeds beter. Veel van die goede vooruitzichten zijn echter al voor een belangrijk deel in de koersen ‘ingeprijsd’ door de markten. Vandaar dat er gisteren even wat gas werd teruggenomen.

Wel winsten voor cyclische aandelen
Met uitzondering van de FTSE 100-index in Londen (+0,9%) en de Russische beurs (+0,2%) leverden alle Europese aandelenbeurzen, bij lage omzetten, wat in. De Stoxx Europe 600-index verloor 0,2%. De verliezen bij aandelen uit sectoren zoals gezondheidszorg (-0,7%) en IT (-0,4%) wogen zwaarder dan de winsten bij aandelen uit de meer cyclische, dus economisch gevoeliger sectoren zoals financiële waarden (+0,6%) en energie (+0,4%).

Angst voor sterk oplopende rente ebt weg
In onze beleggingsstrategieën hebben we deze maand geen wijzigingen doorgevoerd in de tactische assetallocatie en houden we rekening met een voortzetting van de zogenoemde reflatie-trade (via cyclische beleggingen inspelen op aantrekkend herstel). We houden dan ook een voorkeur voor de meer economisch gevoelige sectoren en hebben een voorkeur voor Europese aandelen boven Amerikaanse. Wel houden we vast aan een neutrale weging van aandelen tegenover obligaties. Een uitgebreide toelichting en onze visie lees je in het gisteren gepubliceerde ING Maandbericht Beleggen van april. Op de obligatiemarkt was het, net als de voorgaande handelsdagen, vrij kalm. De Duitse tienjaarsrente daalde met 1 basispuntje naar -0,32%. De angst voor een sterk oplopende rente lijkt te zijn verdwenen.

Fed-notulen: geldkraan VS blijft voorlopig open…
Datzelfde zagen we gisteren terug op de Amerikaanse beurzen. Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed werd duidelijk dat de bestuurders van de Amerikaanse centrale bank zich nog geen zorgen maken over de hogere kapitaalmarktrentes. De Fed-beleidsmakers zien die vooral als teken van toenemend economisch vertrouwen. Verder maken ze zich niet druk over oplopende inflatie en zullen zij vooralsnog een ‘ruim’ (dus stimulerend) beleid blijven voeren omdat de arbeidsmarkt in de VS nog lang niet terug is op pre-coronaniveau.

… maar Wall Street reageerde daar lauw op
Beleggers reageerden lauw op de notulen, zoals we eigenlijk al hadden verwacht. Er stond echt niets nieuws in de stukken, maar het was wel een pro-stimuleringsverhaal, in beleggersjargon: duifachtig (dus niet gericht op ‘havikachtige’ inflatiebestrijding). De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg desondanks met 2 basispunten naar 1,67%. We verwachten dat met het verder aantrekken van de Amerikaanse economische groei ook de inflatie(verwachtingen) en dus ook de obligatierente wat verder zal oplopen richting de 2% tegen het einde van dit jaar.

Scherpe daling Russell 2000-index (-1,6%)
Op Wall Street maakten de koersen even een pas op de plaats. De S&P 500-index boekte nog wel een winst van 0,2% maar de Nasdaq verloor 0,1%. De Dow Jones Industrial pluste 0,1%. Opvallend was de scherpe daling van de Russell 2000-index, met daarin midcap- en smallcap-aandelen. Deze index, die zo sterk heeft geprofiteerd van de stimuleringsplannen van de regering-Biden, verloor 1,6%. 

Nu de details van de plannen duidelijker worden, blijkt dat ook niet alle bedrijven van de voorgenomen stimuleringsplannen zullen profiteren. Bovendien zullen ze worden gefinancierd met hogere belastingen, vooral voor bedrijven. Gisteren kondigde Janet Yellen, de voormalige Fed-voorzitter en tegenwoordig de Amerikaanse minister van Financiën, het wetsvoorstel aan, om de komende tien jaar voor ruim $2000 miljard aan buitenlandse bedrijfswinsten in de VS te kunnen belasten. Tsja, iemand zal voor die mooie stimuleringsplannen moeten gaan betalen… De dollar eindigde vrijwel onveranderd op $1,188 tegenover de euro.

Vooral hogere koersen in Azië vanmorgen
Op mijn koersenscherm zie ik vooral groene, dus hogere koersen oplichten op de Aziatische beurzen. De Japanse Nikkei-index staat dan wel op een verliesje van 0,2% maar de Hang Seng-index in Hongkong staat op een plus van ruim 1%. De beurs van Shanghai koerst 0,2% hoger, net als de beurs van Shenzhen. De Zuid-Koreaanse Kospi-index wint 0,1%. De futures (termijncontracten) op de belangrijkste Amerikaanse aandelenindices staan hoger en wijzen op een positieve opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting dan ook hoger van start gaan.

Agenda van vandaag
Op de agenda voor vandaag staan onder andere Nederlandse inflatiecijfers en cijfers over de Duitse fabrieksorders in februari. Om 11 uur krijgen we producentenprijsinflatiecijfers van de eurozone en om 14.30 uur volgen de wekelijkse hoeveelheid eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering in de VS. Analisten verwachten gemiddeld 680.000 nieuwe aanvragen. Fijne dag en blijf gezond!