Hoogtevrees bij het instappen van de AEX?

Laatste reactie 08/04/2021 14:57 door Rombout
· Markeren als ongelezen
Rombout Kerstens 5 dagen geleden geplaatst
Niemand weet wat de (beurs)toekomst gaat brengen. Maar hoogtevrees bij de huidige AEX-niveaus vind ik niet onbegrijpelijk.

Eens even kijken wat de 'verzekeringspremies' (= maart 2022 putopties) voor 1 jaar doen:

A> Uitoefenprijs 10% onder de huidige AEX-stand (staat gelijk aan een koersverzekering voor 1 jaar met 10% eigen risico): 26 euro (per jaar). Wat neerkomt op 3,5% van de portefeuillewaarde (in dit geval dus een AEX-tracker).

B> Uitoefenprijs gelijk aan de huidige AEX stand (staat gelijk aan een koersverzekering voor 1 jaar ZONDER eigen risico): 50 euro (per jaar), 7% van de portefeuillewaarde. 

In geval A keert de 'verzekering' (als u afsluit bij de huidige AEX-stand van 710) na 1 jaar dus uit als de AEX beneden de (710 minus 10%) = 640 staat. De uitkering staat dus gelijk aan 640 minus de AEX stand over een jaar. In geval B is de uitkering na een jaar 710 minus de AEX stand over een jaar. Tussentijds claimen kan trouwens altijd, maar dan is de berekening van de uitkering ingewikkelder 😎.

Succes!

   
🔥 Harm van Wijk 5 dagen geleden geplaatst
Dat is eigenlijk wel erg goedkoop...een impliciete volatiliteit van 16%...en je moet dus ook rekening houden met dividend....de maart 2022 future staat nu op 693 punten...er zit dus 17 punten dividend in...

Eigenlijk wel een aardig gokje...verwacht je dat de AEX volgend jaar maart lager staat dan 650, dan verdien je dus geld op je de put 700 voor minder dan 50 euro...ik kan genoeg redenen bedenken waarom de AEX over een jaar (of tussendoor) op 650 of lager zou staan...maar ja...dat is niet mijn systeem :-S
🔥 Harm van Wijk 5 dagen geleden geplaatst
Of wat dacht je van een bearspread door er een 600 put onder te schrijven? Je krijgt dan bijna 20 euro terug...je kan dan circa 3000 euro verliezen of maximaal 7000 euro verdienen bij een stand onder 600 punten...het break even punt ligt rond 670 punten...dat is een keer niezen... 
Simon Duin 4 dagen geleden geplaatst
Hoe ingewikkeld wil je het maken?😳
🔥 Harm van Wijk 4 dagen geleden geplaatst
1 kopen en 1 verkopen...maar het kan makkelijker: alleen 1 kopen ;-)

ik heb ook nooit beweerd dat opties eenvoudig zijn...maar stap voor stap...iedereen kan dit leren
Rombout Kerstens 4 dagen geleden geplaatst
Voor de liefhebbers: 

Een AEX-tracker plus een at-the-money (ATM) putoptie (zie eerste topic, situatie B) komt op hetzelfde neer als een positie met uitsluitend een ATM calloptie long. Deze kost, met een looptijd van 1 jaar,  momenteel ongeveer 35-40 euro.Het dividend die de AEX-tracker zou uitkeren zit al verrekend in de premie van de calloptie. 

Als de AEX in een jaar niet van zijn plaats zou komen dan ben je dus wel de optiepremie kwijt. In situatie B (tracker plus putoptie) was je de 'verzekeringspremie' van de putoptie trouwens ook kwijt geweest. 

Gaat dit allemaal iets te snel? Geen nood, dit uitstekende boek van Harry Geels en ondergetekende over opties is nog steeds te koop:

 Succesvol traden in opties, futures en turbo's  - zie link:

http://www.keyword.nl/homepage/boeken.htm

Succes, Rombout Kerstens. 

 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 07 April 2021 om 17:52
Aantal lezers 42
Aantal reacties 6