Hernieuwbare energie streeft fossiel voorbij in Europa

Laatste reactie 27/01/2021 10:53 door Mark
· Markeren als ongelezen
Mark Hol 1 maand geleden geplaatst
Hernieuwbare energiebronnen waren vorig jaar voor het eerst de belangrijkste energiebron binnen het Europese elektriciteitsnet. Door de coronacrisis was de vraag naar energie over het hele continent minder. Er werd bij de inkoop daarom vooral bespaard op duurdere fossiele energie. Verder werd fors ingezet op duurzame energiebronnen om de klimaatdoelen te halen.
In 2020 werd 38 procent van de elektriciteit in de EU geproduceerd uit hernieuwbare energiebronnen als zon, wind en biomassa, tegenover 34 procent in 2019. De stijging was net genoeg om voor het eerst fossiel te overtreffen. Die daalde tot 37 procent, volgens een analyse van netwerkgegevens door onderzoeksorganisaties Ember en Agora Energiewende. Het rapport is een aanvulling op eerdere data waaruit bleek dat vorig jaar het groenste jaar ooit was voor de Britse elektriciteitsproductie.

Europa heeft zichzelf als doel gesteld om tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met minstens 55 procent te hebben verminderd ten opzichte van het niveau van 1990. Om dit te halen is nog wel werk te doen. Alleen al het aandeel van energie uit hernieuwbare bronnen moet tegen het einde van het decennium zijn verdubbeld om dit doel te halen.
Kerncentrales
Volgens de onderzoekers heeft de snelle groei van zonne- en windenergie steenkool tot verval gedwongen. De productie van zonne- en windenergie steeg met ongeveer 10 procent ten opzichte van 2019. De kolenproductie daalde daarnaast met een vijfde tot ongeveer de helft van het niveau van vijf jaar geleden. De gasproductie daalde ook, ongeveer 4 procent, maar was nog steeds 12 procent hoger dan de gemiddelde gasproductie van de afgelopen 10 jaar.
Verder bleek de opwekking van energie uit kerncentrales vorig jaar op jaarbasis met 10 procent te zijn gedaald. Daarmee is sprake van de grootste daling in zeker 30 jaar. Franse en Belgische centrales hadden te lijden onder uitval en in Duitsland en Zweden werden eind 2019 een paar grote kerncentrales gesloten. De verwachting is dat de koolstofarme opwekking van kernenergie zal blijven dalen. Dit omdat sommige landen kerncentrales geleidelijk uit hun elektriciteitsnetten verwijderen.

Goede nieuws voor Fugro de komende jaren.

KOERSREACTIE: +4,6%
🔥 ronald de zoete 1 maand geleden geplaatst
Bedankt Mark,

Inderdaad, zie al mijn posts over Fugro hier. En zie lopende posities op mijn site.


Even wat nuance op dit stuk qua inhoud:
Kolen minder productie door gebrek aan kolen (zie mijn post over China destijds). China gaat 1200 kolencentrales bouwen. Lees vorige week donderdag reactie Biden op hun kolen centrales!
Gas minder productie door Corona, niet als trend, zie mijn webinars vorige week over LNG. LNG productie verdubbelt in 2040.
Verwachting dat Kernenergie zal dalen is een verwachting. De experts hebben daar voor de komende 10-30 jaar een andere mening over. Omdat je met wind en zonne-energie geen basislast kunt leveren. Dat moeten LNG en Kernenergie doen, en hopelijk ook waterstof. Nieuwe schonere technieken zouden tot een doorbraak kunnen leiden voor milieuvriendelijker afval van de kerncentrales.

Maar Fugro stijgt gewoon omdat de waarde van hun kennis benut zal worden voor wind/zonne-parken. En productie nieuwe olievelden. Fugro is overnamekandidaat naar mijn mening. Kwestie van tijd. Pas geleden had Fugro moeite om geld te lenen, nu opeens heel populair. Dat kwam omdat Fugro nog steeds door velen wordt geassocieerd met olie, terwijl de groei in renewables zit. Koopwaardig aandeel lijkt me.

🔥 ronald de zoete 1 maand geleden geplaatst
I rest my case, zojuist binnen.

ING heeft maandag het advies voor Fugro verhoogd van Houden naar Kopen en het koersdoel van 4,30 naar 10,00 euro.
Analist Tijs Hollestelle wees op de snelle groei bij offshore wind en het geleidelijke herstel van de olie- en gasmarkt in de komende jaren. Dit betekent volgens de kenner ook een stijging van de resultaten in de komende jaren. Hollestelle verhoogde zijn taxaties voor de EBITDA voor 2020 met 20 procent en met 10 procent voor 2021 en 2022.
De consensus voor 2020 ligt nog onder de outlook van Fugro zelf, maar ING heeft er alle vertrouwen in dat de bodemonderzoeker de eigen outlook heeft gehaald.
Daarnaast ziet de balans van Fugro er inmiddels goed uit, na de recente herfinanciering, vindt Hollestelle. 
"Fugro's risicoprofiel is significant verbeterd", aldus Hollestelle. "We menen dat er goede redenen zijn om optimistisch te zijn over de toekomstige resultaten, meer dan we voorheen ooit waren."
Het aandeel Fugro won maandag 5,7 procent op 8,82 euro.

Oilexpert.nl olie-aardgas-waterstof
Mark Hol 1 maand geleden geplaatst
Als we de 9 euro voorbij gaan, kan het wel eens hard gaan vandaag op de beurs.

Ik blijf rustig naar het scherm kijken op deze mooie dag @ronalddezoete
🔥 ronald de zoete 1 maand geleden geplaatst
Fugro door de Euro 9 vandaag? Ik denk het wel.
Lees alle berichten over ESG en de VS. Het wordt Menes onder Biden. Als deze caravan gaat rijden, kun je beter meerijden. 

Wat wel steeds duidelijk wordt is dat de olieprijs door al deze groene ontwikkelingen flink duurder gaat worden. En dat wil Biden ook. Hoe duurder olie, hoe aantrekkelijker groene energie als alternatief. En is het prijsverschil nog te klein dan komt er belasting op de benzine in de VS. Wat zullen ze daar schrikken:)

In de VS is "bijna gratis" benzine een verworven recht, maar sommige zekerheden gaan toch echt op de schop.

Ook in de VS gaat de consument betalen voor de Grune Wende. Maar zolang olie onder de $65-75/vat blijft en niet structureel hoog blijft zullen de Oil Majors hun geld in groen stoppen, niet in zwart goud. En het tekort aan olie wordt steeds duidelijker. Immers we rijden nog voor 98% op benzine en diesel. Het huidige wagenpark gaat nog 15-20 jaar mee.

Maak je geen illusies, we kunnen de komende 10-20 jaar die zonder olie. Fugro gaat EN olievelden zoeken EN bodemonderzoek voor vele windparken doen. Fugro GO!!
Mark Hol 1 maand geleden geplaatst
Koersreactie na mooie lofzang @ronalddezoete​ +3,15% (9,115 per aandeel)

Blij dat ik met een GAK van 7,20 er komende tijd toch warm bij zit.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 25 January 2021 om 09:23
Aantal lezers 28
Aantal reacties 6