GRAFIEK: IS DIT EEN GOED MOMENT OM GOUD TE KOPEN?

Laatste reactie 08/04/2021 18:19 door Jaap
· Markeren als ongelezen
🔥 Michael Groenewoud 3 weken geleden geplaatst
De goudprijs staat de laatste weken behoorlijk onder druk door de stijgende rente. De prijs van het edelmetaal zakte deze week onder de $1.700 per troy ounce, het laagste niveau in dollars sinds juni vorig jaar. Deze koersdaling is opmerkelijk, want tegelijk met de oplopende rente nemen ook de inflatieverwachtingen toe. Dat betekent dat het geld aan koopkracht verliest en dat er nog steeds een goede reden is om edelmetalen als goud en zilver te bezitten. Maar is dit ook een goed moment om goud te kopen?


Het is lastig om een voorspelling te doen over de goudprijs, omdat het edelmetaal reageert op tal van factoren. Toch is het interessant om het koersverloop van de laatste jaren te bestuderen, want ook daarin zijn bepaalde trends te ontdekken. We analyseerden de ontwikkeling van de goudprijs en het 200-daags gemiddelde sinds begin 2014. Dit zijn de goudkleurige en grijze lijn in onderstaande grafiek. Zoals u ziet lopen deze lijnen soms ver uit elkaar, bijvoorbeeld als de goudprijs in korte tijd snel stijgt of daalt. Dat blijken achteraf gezien vaak gunstige momenten om goud te kopen of te verkopen.

https://www.geotrendlines.nl/wp-content/uploads/2021/03/koopkans-goud-cirkels-v2.png

Goudprijs bijna tien procent onder 200-daags gemiddelde
GOUDPRIJS VERSUS 200-DAAGS GEMIDDELDE

De groene lijn laat zien hoe ver de goudprijs op een bepaald moment afwijkt van het 200-daags gemiddelde. Dit hebben we procentueel weergegeven in de rechter-as op de grafiek. Zoals u ziet ligt de prijs momenteel bijna tien procent lager dan het lange termijn gemiddelde. Eerdere momenten dat de goudprijs zo ver onder de trend zat, zoals in de zomer van 2018, eind 2015 en eind 2016, bleken gunstige momenten om goud te kopen. De prijs kan natuurlijk verder dalen, maar op basis van deze indicator lijkt het steeds aantrekkelijker te worden om in te stappen.

Resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst. Kijken we verder terug in de tijd, dan zien we dat deze theorie niet altijd op gaat. In een dalende trend kan de prijs op korte termijn enig herstel laten zien, maar vervolgens toch verder dalen. Daarom is het goed om naast dit soort technische indicatoren ook naar de fundamentals te kijken. En die fundamentals zien er nog steeds gunstig uit voor goud. Zo hanteren centrale banken nog steeds een zeer ruim monetair beleid, terwijl overheden de staatsschulden verder laten oplopen om de economie te ondersteunen. Dit zal op de lange termijn niet gunstig zijn voor de koopkracht van het geld.

Bron: Goudstandaard

🔥 Harm van Wijk 3 weken geleden geplaatst
Tja...goud zit al jaren in een stijgende trend...of de dollar wordt telkens minder waard ;-) Na de nieuwe cyclusbodem in 2015 lijkt de stijgende trend weer te zijn ingezet...het gaat alleen niet in 1 rechte lijn...
Dorie Trading 3 weken geleden geplaatst
Goud neem je denk ik vaak op bij een gemengde portefeuille. Obligaties zijn hier ook een vast onderdeel van. 
Echter met de huidige lage rentes zit ook hier weinig muziek meer in. Ik heb dan ook begin deze maand afscheid genomen van mijn ray dalio portefeuille.
Ik heb het idee dat veel meer hedgefonds nu aan het overschakelen zijn naar 100% aandelen met tail risk bescherming. Het volume in vix opties is flink aan het stijgen de laatste tijd.
🔥 ronald de zoete 3 weken geleden geplaatst
Ik denk dat in goud stappen nu, even afgezien van exacte timing zeker verstandig is. Als we kijken naar de aandelenmarkt dan blijft goud zwaar achter. Gaan we door met geld bijdrukken dan komt er ook een dag dat de aandelen koersen niet passen bij de realiteit. En wanneer aandelenkoersen gaan zakken blijkt goud het beter te doen.

Goud blijkt in de geschiedenis wel een buffer te zijn voor economische tegenwind. Moeilijker is de vraag welk percentage van je belegd vermogen zou je minimaal in goud moeten stoppen?
🔥 Harm van Wijk 3 weken geleden geplaatst
@ronalddezoete​ vaak gaan beleggers uit van 25%. 

Zie https://mijn.beleggen.com/conversations/permanente-portefeuille-dit-jaar

https://nl.wikipedia.org/wiki/Permanente_portefeuille

en

https://mijn.beleggen.com/conversations/informatie-permanente-portefeuille-harry-browne-aanbevolen-voor-starters
🔥 Harm van Wijk 5 dagen geleden geplaatst
Is goud klaar voor de volgende sprong?
🔥 Jan Schotsman 5 dagen geleden geplaatst
Ik ga niet zeggen dat je wel of geen Goud moet kopen.
De redenen om wel of niet te kopen kunnen divers zijn, en liggen ook aan de reden waarom je Goud zou willen kopen.
.
Ik kijk puur even naar de grafiek, en dan denk ik: waarom nu kopen?
Ik zou even voorzichtig zijn, je moet niet het onderste uit de kan willen.
Ik vind het plaatje momenteel nog negatief, iets wat morgen natuurlijk zo maar kan veranderen.
Waarom negatief?
Kijk even naar onderstaande grafiek.
De koers ligt al sinds begin dit jaar weer onder de MA50
De koers zit al sinds begin dit jaar in een dalend trendkanaal (zie paarse lijnen).
Ik weet dat er weinig tot geen animo voor de MurreyMath grafiek is, die gebaseerd is op 1/8 van het koersbereik waarin de koers valt, maar ik wil nog een poging doen.
Ik heb wat zwarte cirkeltjes getekend in de grafiek rondom de 1/8 en de 7/8 lijn (de gele lijn, de snelle reversline).
Dit is de beste plaats om uit te kijken naar een reversal in de koers, de 7/8 lijn om short te gaan, en de 1/8 lijn om long te gaan , afhankelijk vanaf welke kant je komt natuurlijk, common-sense.
U ziet bijvoorbeeld drie cirkeltjes getrokken bij de 7/8 lijn.
Mooie plaatsen om short te gaan.
Idem bij de 1/8 lijn om long te gaan ..
Kijkt u nu eens bij de cirkeltjes rond de 7/8 lijn rond November vorig jaar en de jaarwisseling.
En kijkt u daarna eens naar de RSI-14 in de grafiek eronder, een negatieve divergentie, een no-brainer in MM-techniek.
De laatste maand zit de koers onder de 0/8 lijn, en beweegt tussen de 0/8 en de -2/8 lijn.
Je ziet de beweging in dit koers gebied terug rond de periode april-mei-juni afgelopen jaar.
Dat koersgebied toen, geeft momenteel steun aan het koersgebied van vandaag.
Gaat de koers weer terug in het frame wat we nu zien, of gaat de koers dalen door de -2/8 lijn en zoekt dan het lager gelegen koersframe op.
Tja, wisten we het maar.
In topics hieronder nog even de P&F grafiek en de cloud-grafiek.
.
🔥 Jan Schotsman 5 dagen geleden geplaatst
Onderstaand ziet u de P&F grafiek, die door velen onderschat wordt.
We zien dat koers dit jaar steun vond op een bodempje vanuit vorig jaar, ik heb er even een horizontaal lijntje getrokken.
De koers is daarna weer opgeveerd, maar omhoog ligt een weerstand te wachten.
Speculatief meegaan omhoog kan, maar wees alert wanneer de weerstand bereikt wordt.
.
🔥 Jan Schotsman 5 dagen geleden geplaatst
In de cloud grafiek (Ichimoku kinko hyo) zien we dat de koers omhoog een dikke wolk tegen komt, dus serieuze weerstand.
Is de stijgende kracht sterk genoeg om die weerstand te breken?
reactie op @janschotsman:
Michael Groenewoud Deze afbeelding kan @janrobertschutte, als hij wil, mooi meenemen in het lunch webinar van a.s. vrijdag? @janrobertschutte
4 dagen geleden

Beantwoorden

🔥 Harm van Wijk 4 dagen geleden geplaatst
Een reden om wel goud te kopen, zou kunnen zijn dat er aardig wat geld bij is gedrukt...dat is de reden dat iedereen vlucht in aandelen, bitcoin, vastgoed en alles wat de overheid niet kan bijdrukken...goud blijft (nog) achter maar aangezien er meer papiergoud is dan fysiek goud, zou dit wat gestuurd kunnen worden...
🔥 Harm van Wijk 4 dagen geleden geplaatst
Een dubbele bodem in de daggrafiek?
🔥 Harm van Wijk 4 dagen geleden geplaatst
Centrale Bank van India kocht 11,2 ton goud in februari

De centrale bank van India had begin 2017 iets meer dan 557 ton goud. Tot 2018 waren er geen mutaties in de goudreserves. In januari van 2019 kwam hier verandering in en steeg de goudvoorraad van India naar 600 ton.

Een jaar later bleek dat de centrale bank van het land 35 ton goud had toegevoegd aan de reserves. Een procentuele stijging van 5,8%.

De goudvoorraad van India groeiden daarmee de goudvoorraad van Nederland voorbij. Beide landen staan in de top 10 van landen met de grootste goudreserves.

In 2020 kocht India 41 ton goud op. De goudreserves stegen in december van 2020 naar 676 ton.

Goudvoorraad India stijgt verder in 2021

Volgens de laatste cijfers is de goudvoorraad van India in januari en februari verder toegenomen. Eind februari bestond de goudvoorraad uit 687 ton goud. De totale waarde komt uit op ruim 32 miljard euro.

De centrale bank van India houdt momenteel zo’n 7% van de totale reserves aan in goud.

Rusland was een van de centrale banken die de laatste jaren veel goud kocht. De Russen hadden eind 2020 in totaal 2298 ton goud in de kluis.

Top 10 landen met de grootste goudreserves:
lees verder https://www.doijerkalff.nl/goud-prijs/centrale-bank-van-india-kocht-112-ton-goud-in-februari/
reactie op @harmvanwijk:
Michael Groenewoud Turkije staat er niet eens tussen? Van de week nog een posting over gedaan. Die waren druk bezig met gouddelving.
4 dagen geleden

Beantwoorden

🔥 ronald de zoete 4 dagen geleden geplaatst
Je snapt niet dat de goudprijs zo blijft liggen. Toch lijkt goud een goede bescherming tegen de inflatie. Wanneer Bitcoins tegenwind krijgen van overheden kan het zomaar hard met goud gaan.
Jaap Vonk 4 dagen geleden geplaatst
Er wordt gefluisterd dat Amerika lang zo veel goud niet meer heeft als ze beweren, verkocht aan China en Rusland. En dat Amerika nu via grote banken zoals. J.P. Morgen de prijs omlaag manipuleert met grote short posities gedekt door geld wat om die reden bijgemaakt kan worden met 2 redenen: China en Rusland remmen in dominanter groeien en het laten lijken dat de dollar nog wat waard is. Ik weet niet of daar waarheid in zit. Sinds mei 2020 probeerde ik met bullishe strategien tijdwaarde te verdienen op GDXJ. Vanaf begin augustus leverde dat geen winst op. Het koers verloop van goud kan ik niet volgen zonder mee te gaan in conspiracy theorien.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 19 March 2021 om 15:00
Aantal lezers 73
Aantal reacties 16