Een huis op de Herengracht in Amsterdam voor slechts één ...

Laatste reactie 12/03/2018 07:46 door Harm
· Markeren als ongelezen
Jan Schotsman 4 jaar geleden geplaatst
Vandaag kwam bij mij een mooi boekwerk binnen van Pierre Huylenbroeck, eerst financieel journalist bij -De Tijd-, waar hij later hoofdredacteur werd en momenteel hoofdredacteur is van -Mister market Magazine-.
De titel van het boek is: Onsterfelijk Beursadvies, ISBN 9789401444729
Het boek is geschreven op basis van 20 fictieve interviews met twintig inmiddels overleden meesters op de beurs.
Door met fictieve interviews te werken krijgen je een goed leesbaar boekwerk waarin hij de uitspraken en wijze lessen van de oude meesters verwerkt die hij heeft weten op te diepen vanuit de historie.
Wat ik als eerste gelezen heb is hoofdstuk 19, een fictief interview met Claes Pieterszoon die leefde van 1593 – 1674.
Deze man was chirurgijn van beroep en zijn vriend Rembrandt van Rijn heeft hem onsterfelijk gemaakt met het schilderij: De Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp.
Nicolaes Pieterszoon was namelijk zo onder de indruk van de tulp, dat hij in 1621 zijn achternaam liet veranderen van Pieterszoon in Tulp.
Dit speelt zich af in de tijd van de tulpenbollenbubbel (1634-1637) die hij zo verachtte dat hij in die jaren zelfs de stenen tulp op de gevel van zijn woning verwijderde.

Om alles een beetje in te korten, sla ik her en der wat over; maar uiteindelijk startte de gekte met de tulpenbol genaamd: Semper Augustus.
Die bol was zeer zeldzaam, en in de jaren 1620 waren er slechts twaalf exemplaren bekend die toe behoorden aan één man die ze niet wilden verkopen. En typisch zoals de mens is, wat ie niet kan krijgen wil ie hebben, dus werden er de gekste prijzen geboden voor een tulpenbol van dat ras: Semper Augustus. Uiteindelijk verkocht rond 1630 de eigenaar één bol voor duizend gulden, een vermogen in die tijd!
En om weer een stuk over te slaan, met de verkoop van die bol was het hek van de dam. Mensen begonnen belangstelling te krijgen, want met iets wat je gewoon kan laten groeien kon je dus geld verdienen, een jaar salaris lag in die tijd gemiddeld rond de 300 gulden.
Men begon dus tulpen -te minen- ?
.
Waar startte de ultieme gekte?
In het boek kunt u lezen dat het van start ging in Hoorn in het jaar 1633, toen een stenen huis binnen de stadsmuren werd verkocht voor drie zeldzame tulpenbollen. Op dat moment was de tulp niet louter een bloem maar ook een betaalmiddel geworden!!
De prijzen werden hoger en hoger, week na week verdubbelden de prijzen!
In januari 1637 werd één -Semper Augustus- verkocht voor 10.000 gulden, de prijs van een herenhuis aan de Prinsengracht, inclusief koets, personeel en prachtige tuin lees ik in dit boek!!
.
En dan vraagt de interviewer, hoe kan het nu toch dat iemand een compleet herenhuis weggeeft voor één tulpenbol?
Het antwoord is: wind mijn waarde.
Na 1635 werd er nog amper gehandeld in de bol zelf (daarin was men niet meer geïnteresseerd) maar in promesses, schuldpapiertjes, futures….
En daar zag je de hefboom ontstaan.
De -gewone man- met weinig geld kon nu ook meedoen.
En de margin etc. was in die tijd nog niet zo goed geregeld als tegenwoordig, en wanneer dan de tijd daar was dat er -afgerekend- moest worden … ging men failliet als de koers niet was gestegen zoals verwacht.
Tot aan 1637 ging de koers alleen maar omhoog (de Gheele Croon ging bij bijvoorbeeld vanaf september-1636 tot januari 1637, in 4-maanden tijd dus, omhoog van 20 gulden naar 1200 gulden) , een andere weg dan omhoog was er niet, dus iedereen speelde in op een verhoging van de koers, en wanneer dat dan ook nog eens via een hefboom met weinig geld kon …
En dat spelletje ging goed tot …er in een café in Haarlem ineens geen bieders waren tegen een hogere prijs … iedereen wilde wel verkopen tegen hogere prijzen, maar niemand wilde hogere prijzen geven …
Wel verkopers .. geen kopers ….
En dus duikelde de koers in 3-4 maanden met 95%
De afloop is bekend.
.
Dom volk denk je achteraf, om zo’n bedrag neer te tellen voor één tulpenbol (in januari 1637) waarvoor je op dat moment voor dat bedrag kon kopen: acht vette varkens, twaalf vette schapen, een schip, een bed met matras en dertig vaten bier!!
.
Het hoofdstuk waarvan u hierboven enkele passage hebt kunnen lezen opende met het volgende gedeelte:
.
“De tulpenbollenbubbel is bijna vierhonderd jaar oud, maar nog steeds een van de meest spraakmakende gevallen van massahysterie. Deze getuigenis over een extreme dwaling van duizenden gewone mensen klinkt zo vertrouwt dat elke lezer zal beseffen dat dit soort collectieve extase nog dikwijls de kop op zal steken. Mensen veranderen immers niet. Volgende keer bent u er wellicht bij. Laat u dan niet meeslepen. Speel de rol van de meewarige waarnemer, zoals onze gast Nicoleas Tulp.”
.
En vervang nu eens het woord tulpenbol door het woord Bitcoin!!
.
En lees dan bovenstaande nog eens door!
Beter nog, koop het boekwerkje met 100 beleggingslessen van oude meesters (voor slechts twee tientjes heeft u het in huis) bovenstaande is een slecht aftreksel van de mooie hoofdstukken die u hierin kan lezen.!
.
En wanneer ik dan in de krant lees dat er mensen zijn die op dit moment hun hebben en houden verkopen en in Bitcoins steken, en ik lees dan dit hoofdstuk; dan zie je treffende vergelijkingen; de mens verandert in hun doen en laten nooit!
Daarom zijn die honderd lessen in dit boek ook zo leerzaam!
En nee, ik ontvang geen commissie van dit boek, had ik wellicht van tevoren even moeten regelen; maarja mijn naam is geen Harm ?
.
Vriendelijke groet,
Jan.
Henk Huising 4 jaar geleden geplaatst
@janschotsman​ ik heb m meteen besteld, hij ligt op de stapel. De volgende keer dat we bij elkaar komen met De Slimste Belegger (ik denk nog voor het einde van het jaar) en jij bent er bij kun je een biertje als tipgeld/commissie krijgen :)
Menco Sweep 4 jaar geleden geplaatst
@janschotsman​:
mooi stuk met wijze les er in!
🔥 Harm van Wijk 4 jaar geleden geplaatst
Toch gaat er iets mank aan de vergelijking met de bitcoin en de tulp @janschotsman

De bitcoin heeft een economische waarde (het maakt transacties goedkoper) en de tulp had alleen een speculatiedoel...

Hoeveel mensen hebben niet geroepen dat Amazon een bubbel was?

60.000% stijging?
Jan Schotsman 3 jaar geleden geplaatst
Ik heb weer wat over de Bitcoin geschreven; wanneer u wilt weten wat, dan kijkt u even via de link:
http://www.jstas.com/2009/Dageljiks%20verloop%20van%20de%20AEX%20grafieken.htm

Groet,
Jan.
🔥 Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Mooi verhaal @janschotsman

Volgens mij zitten we nog steeds in een stijgende trend...maar wel met redelijke correcties ;-)

We gaan het beleven Jan! :-D
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 26 October 2017 om 06:57