De TopPortefeuille heeft sinds 1 januari een winst behaald van circa 30%. Deze modelportefeuille profiteerde van het uitstekende sentiment op de beurs. De AEX steeg sinds 1 januari met circa 10%.

Het momentumeffect


TopPortefeuille

De TopPortefeuille maakt gebruik van wat bekendstaat als het momentumeffect. Het momentumeffect houdt in dat aandelen die in de voorgaande periode zijn gestegen, de neiging hebben om in de komende periode opnieuw te stijgen.

De markt verslaan
Het momentumeffect is in verschillende wetenschappelijke onderzoeken bevestigd. Dit is opvallend, omdat veel wetenschappers ervan uitgaan dat er geen methode is om de markt te verslaan. Het momentumeffect vormt hierop echter een uitzondering.

TopPortefeuille_backtest

Efficiënte markthypothese
Het momentumeffect gaat in tegen de efficiënte markthypothese. De efficiënte markthypothese gaat er vanuit dat alle informatie reeds verwerkt is in de koers. Onderzoekers Paul Marsh en Mike Stanton van de London Business School bewezen echter het tegendeel.

Van £ 1 naar £ 2,3 miljoen
De onderzoekers Dimson, Marsh en Stanton bekeken de koersen van de grootste 100 aandelen op de Engelse aandelenmarkt sinds 1900. Wanneer 1 pond in 1900 geïnvesteerd zou zijn in de 20 winnaars van de voorgaande 12 maanden, dan zou de belegging zijn uitgegroeid tot £ 2,3 miljoen aan het einde van 2009.

Momentum in financial markets

Van £ 1 naar £ 49
Wanneer een pond in 1900 zou zijn geïnvesteerd in de 20 verliezers van de voorgaande 12 maanden, dan zou £ 1 uitgegroeid zijn tot £ 49 aan het einde van 2009.

Van £ 1 naar £ 19.993
Wanneer deze zelfde pond in 1900 geïnvesteerd zou zijn in de 60% overige aandelen, de brede middenmoot, dan zou 1 pond eind 2009 zijn aangegroeid tot £ 19.993.

Credit Suisse Global investment Returns Sourcebook 2010
Het onderzoek, met als titel Credit Suisse Global investment Returns Sourcebook 2010, werd gepubliceerd in de Economist en is zeker niet het enige onderzoek dat het momentumeffect bevestigd. Zie bijvoorbeeld Werner de Bondt en Richard Thaler of Joëlle Miffre en Georgios Rallis van de Cass Business School in Londen.

Aandelen, grondstoffen en valuta kennen een momentumeffect
De onderzoekers Elroy Dimson, Paul Marsh en Mike Stanton onderzochten overigens ook 19 andere markten. In 18 markten vonden zij een significant momentumeffect. Dit verschijnsel is niet beperkt tot de aandelenmarkt. Ook grondstoffen en valuta lieten lange periodes van stijging en daling zien.

“The trend is your friend”
Diverse onderzoekers proberen al jaren een verklaring te vinden voor het momentumeffect. De al oude beurswijsheid “The trend is your friend” geeft ook aan dat dit verschijnsel al eerder was opgevallen.

Google, Microsoft, Apple, Amazon of Facebook
Helemaal onlogisch is dit natuurlijk ook niet. Een bedrijf zoals Google, Microsoft, Apple, Amazon of Facebook doen het al jaren erg goed. Ze hebben een goed product, een goede markt en trekken de knapste koppen aan.

De kneuzen van de beurs
Andere bedrijven zoals Dexia (-99%) Pharming (-99%) Ordina (-96%) Aegon (-90%) France Telecom (-89%) Ageas (-87%) Heijmans (-86%) KPN (-84%) of De Telegraaf (-74%) doen het al jaren slecht (rendementen zijn gemeten vanaf het jaar 2000). Dit soort aandelen wil je dus liever niet in portefeuille.

Telegraaf kwartaal

De toppers van de beurs
Bedrijven zoals Accel (+1652%)
Lees verder http://beleggen.com/bewezen-strategie-om-markt-verslaan/