Duurzaam beleggen

Laatste reactie 05/07/2021 13:00 door Leon
· Markeren als ongelezen
Jacob Maat 2 jaar geleden geplaatst
Ik ben eigenlijk op zoek naar een goede definitie van duurzaam beleggen. Als ik laatst lees dat Shell al weer in de DJ Sustainable zit fronsen mijn wenkbrauwen. Duurzaam en fossiele brandstoffen... ASN en Triodos hebben ieder hun eigen beleid, maar bij ASN Obligaties zit je vnl in staatsleningen en gedragen de overheden zich nu zo duurzaam...?
Dan heb je nog de beleggingsfondsen die rechtstreeks beleggen in wind, groene stroom o.i.d.
Bij economie leerden we vroeger we op school dat duurzame consumptiegoederen die goederen waren die meerdere keren hun nut afwierpen. Milieu was toen nog niet zo'n issue. Een smerige dieselauto was een duurzaam consumptiegoed. Het woord duurzaam heeft dus nogal verschillende betekenissen! Zijn opties gewoon niet het meest duurzaam? Geen CO2, geen kinderarbeid, geen andere maatschappelijke schade.... :-)
🔥 Harm van Wijk 4 jaar geleden geplaatst
Duurzaam is voor mij dat de opbrengst hoger ligt dan de kosten / energie om het te produceren.


Je moet dan alle energie meetellen.


Olie en gas hebben we miljoenen jaren over gedaan om te ontstaan en in het huidige tempo verbruiken we aanzienlijk meer olie dan er wordt gemaakt..


Op deze manier raakt olie en gas dan een keer op (wanneer precies weet alleen niemand).


Ik zie veel mogelijkheden in investeren in duurzame energie.


De zon geeft 7000 keer meer energie dan wij op dit moment gebruiken. De productie van zonnepanelen kost energie, circa dezelfde hoeveelheid die het in 2 jaar oplevert, maar de zonnepanelen gaan circa 30-40 jaar mee.


En de zon schijnt toch en waarschijnlijk nog miljoenen jaren...


Ik kwam uit op een financieel rendement van 21% op jaarbasis bij de aanschaf van zonnepanelen...niet verkeerd toch?


De productie van duurzame energie is op dit moment al goedkoper dan de productie van stroom op basis van fossiele brandstof (zie ook http://eigenstroom.com/duurzame-energie-goedkoper-dan-fossiele-brandstof/)
🔥 Harm van Wijk 4 jaar geleden geplaatst
Aandelen van bedrijven in windmolens en zonnepanelen zagen afgelopen week hun koersen dalen, aangezien Trump waarschijnlijk zo snel mogelijk af wil van het klimaatverdrag van Parijs.
🔥 Harm van Wijk 4 jaar geleden geplaatst
Binck ziet uit onderzoek onder haar eigen klanten dat meer particuliere beleggers hun geld duurzaam investeren. Inmiddels geeft bijna de helft van de ondervraagde beleggers aan al in duurzame fondsen/aandelen te beleggen en de verwachting is dat dit de komende jaren verder zal groeien. Een op de tien beleggers zegt op dit moment zelfs al meer dan de helft van zijn/of haar portefeuille duurzaam te beleggen. Dat blijkt uit een onderzoek van BinckBank onder 800 particuliere beleggers, naar aanleiding van de Week van de Belegger die komende week in de RAI in Amsterdam plaatsvindt. Duurzaam beleggen is daarbij dit jaar een belangrijk thema.

Hieronder vindt u de belangrijkste bevindingen:


Duurzaam beleggen blijft groeien


Uit het Binck-onderzoek onder particuliere beleggers blijkt dat inmiddels 45 procent een deel van het belegd vermogen duurzaam investeert. Daarnaast geeft ruim 40 procent van de ondervraagden aan in de nabije toekomst (nog) duurzamer te gaan beleggen.


Actieve beleggers die vooral in opties en futures handelen blijken het minst duurzaam (25 procent belegt in deze categorie), terwijl de groep die voornamelijk in beleggingsfondsen investeert duurzaamheid het vaakst - één op de drie - als aankoopcriterium noemt. Een kleine vijf procent van deze groep belegt zelfs 100 procent duurzaam.

Lager rendement magBijna vier op de tien beleggers vindt het geen probleem indien een duurzame investering een iets lager rendement oplevert. Actieve beleggers zijn hierover minder positief. Slechts een kwart is bereid een lager rendement te accepteren. Voor de groep die duurzaam belegt is rendement dan ook niet de belangrijkste drijfveer voor hun duurzame beleggingskeuze. Ruim de helft noemt investeren in een schone, gezonde en veilige toekomst de hoofdreden.

Belastingvoordeel helptHet overgrote deel - ruim 70 procent - van Binck-beleggers is bekend met het belastingvoordelen (extra aftrek en vrijstelling vermogensrendementsheffing in box3), voor 'groene' (*) beleggingen maar slechts een zeer klein - 15 procent - deel noemt dit ook echt de hoofdreden om duurzaam te beleggen. Wel geeft de helft van de beleggers die nu nog niet groen belegt aan dat het fiscale voordeel een reden zou kunnen zijn om dit in de toekomst wel te gaan doen. Mogelijk speelt hierbij ook de extreem lage rente een rol.


Duurzame energie populairst


Meer dan de helft van de ondervraagden noemt duurzame energie als interessante sector voor duurzame beleggingen. Investeringen in water en milieu volgen kort daarop op respectievelijk plek twee en drie. Duurzame aandelen zijn daarbij de populairste beleggingsvorm.


Beleggers in beleggingsfondsen kiezen heft liefst voor groenfondsen met een belastingvoordeel en duurzame ETF's.Ook is gevraagd welke fondsaanbieders favoriet zijn. ASN en Triodos voeren deze ranglijst met afstand aan, waarbij ASN onder de groep duurzame beleggers net iets beter aangeschreven staat.

Hulp bij beleggenVeel beleggers geven aan extra ondersteuning te waarderen bij het kiezen voor en vinden van duurzame beleggingen. Belangrijkste wens - bij bijna de helft van de ondervraagden - is een goed zichtbare rating waarmee in één opslag kan worden gezien hoe duurzaam een bepaalde belegging is. Ook wordt veel waarde gehecht aan een goede categorisering van duurzame beleggingen en meer informatie over de gehanteerde duurzaamheidscriteria.


(*) Duurzaam beleggen is een breder begrip dan groen/milieuvriendelijk beleggen. Bij duurzaam beleggen wordt doorgaans ook gerefereerd aan beleggingen die ethisch verantwoord beleggen rondom zaken als sociaal- en fiscaal beleid, wapenindustrie en kinderarbeid.
Jacob Maat 4 jaar geleden geplaatst
@harmvanwijk Dank voor je bijdrage, ik had het ook gelezen. Maar tis toch wel apart. Duurzaam is een diffuus begrip. Ook bij ASN. Het Duurzaam Aandelenfonds presteert overigens doorgaans prima, volgens mij worden de bedrijven die hiervoor worden geselecteerd gescreend op GEEN kinderarbeid, GEEN wapenhandel, GEEN fossiele brandstoffen. Dus dat lijkt een negatieve selectie. Dat is wat anders dan investeren in Wind, Zon of Water.Als je duurzaam definieert als " het brengt geen maatschappelijke schade toe in die zin van HR, C02, of whatsoever" dan is een optie AEX toch gewoon bijzonder duurzaam???Wat vind je daarvan als Expert?
🔥 Harm van Wijk 4 jaar geleden geplaatst
@jacobmaat ik ben het met eens dat het een begrip is dat voor meerdere uitleg vatbaar is...


Betekenis ' Duurzaam 'Je hebt gezocht op het woord: Duurzaam.


duur·zaam (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord; vergrotende trap: duurzamer, overtreffende trap: duurzaamst)1lang durend2weinig aan slijtage of bederf onderhevig3het milieu weinig belastend


ik zou daarom ook kiezen voor beleggingen die het milieu niet belasten...andere beleggingen zijn dan meer gebaseerd op maatschappelijk verantwoord ondernemen....waarvan duurzaam dan weer een onderdeel zou zijn...


Shell wordt anders ook al snel duurzaam genoemd, en dat is toch vreemd met Nigeria, fossiel, etc... :-S
Henk Huising 4 jaar geleden geplaatst
Ik ben maar opgehouden over maatschappelijk verantwoord en duurzaam na te denken. Als een zonnepanelenfabriek nu levert aan het leger? Wat dan?Ik moet ineens aan een stelling van Wouter van Dieren denken. Hij stelde dat je eigenlijk een prijs zou moeten betalen voor het gebruik van grondstoffen die je uit de grond haalt en niet terug kan stoppen.


De titel van het boek zou ik niet meer durven vertellen. Op Wikipedia zijn oeuvre


https://nl.wikipedia.org/wiki/Wouter_van_Dieren
🔥 Harm van Wijk 4 jaar geleden geplaatst
ENGIE neemt EV-Box over, de grootste Europese speler inzake laadoplossingen voor elektrische voertuigen

ENGIE kondigt aan dat het EV-Box heeft overgenomen. Het in Nederland gevestigde bedrijf is één van de wereldmarktleiders inzake laadoplossingen- en diensten voor elektrische voertuigen met meer dan 40 000 laadstations in dienst.


Elektrische mobiliteit: wereldwijd een snel groeiende en schone energie-opportuniteit voor ENGIE
De markt van elektrische voertuigen groeit snel wanneer de kosten dalen, de performantie stijgt en er aantrekkelijke nieuwe voertuigen op de markt komen. Deze sector biedt een natuurlijke groeikans voor ENGIE in lijn met haar strategie om nieuwe, snelgroeiende, innovatieve businesses te ontwikkelen in een gedecentraliseerde en gedecarboniseerde en digitale energieruimte. Door de globale aanwezigheid en de energiemogelijkheden van ENGIE te combineren met de toonaangevende technologie en tought leadership van EV Box in de markt van laadoplossingen voor elektrische voertuigen, zal ENGIE zich in een unieke positie bevinden om klanten in alle segmenten, wereldwijd, innovatieve en aantrekkelijke en uitgebreide laadoplossingen en energiegerelateerde diensten voor elektrische voertuigen aan te bieden. De overname van EV-Box laat een versnelling toe van de strategie van ENGIE als een pionier binnen de energierevolutie.
🔥 Harm van Wijk 4 jaar geleden geplaatst
‘Akon wordt rijkste rapper ter wereld dankzij zonnepanelen’

Rapper Akon zou dit jaar volgens Amerikaanse media de rijkste rapper ter wereld kunnen worden in de jaarlijkse ranglijst van Forbes. Akon heeft deze positie niet danken aan zijn muziek, maar aan investeringen in pv.

Akon startte enkele jaren geleden het zonne-energieproject Akon Lighting Africa. Via het initiatief zijn inmiddels 203.200 kleinschalige pv-systemen geplaatst in Afrika. Solektra International is het bedrijf dat het project financiert. Het is een onderneming die Akon samen met 2 zakenpartners gestart is. Het bedrijf heeft nu plannen aangekondigd om de zonne-energieactiviteiten uit te willen breiden naar India, China en Brazilië, maar ook in een aantal nieuwe Afrikaanse landen. In totaal heeft Akon voor de uitbreiding van het Akon Lighting-project bij Chinese investeerders al 1 miljard dollar opgehaald.

De zonne-energieprojecten – waarvan een groot aantal ook de realisatie van kleinschalige elektriciteitsnetten en led-straatverlichting behelsen – zijn gerealiseerd in 17 verschillende Afrikaanse landen. In totaal heeft het bedrijf tot op heden projecten met een waarde van 400 miljoen dollar weten binnen te halen.

Momenteel werkt het bedrijf niet alleen aan het aantrekken van kapitaal voor verdere uitbreiding, maar ook aan de realisatie van een fabriek in Mali voor de productie van solar straatlantaarns.
En muziek maken? Dat blijft de rapper ook doen, want hij werkt naar eigen zeggen voor het eerst in 7 jaar aan een nieuw album…

bron https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i13912/akon-wordt-rijkste-rapper-ter-wereld-dankzij-zonnepanelen?utm_source=Solar%20Magazine%20NDLD&utm_campaign=046b6509ea-Zonneflits_26_NDLD_2017&utm_medium=email&utm_term=0_3610986bdc-046b6509ea-95001021
🔥 Harm van Wijk 4 jaar geleden geplaatst
Voor (bijna) niets gaat de zon op...
🔥 Harm van Wijk 4 jaar geleden geplaatst
Opkomende markten: 'groene' tracker verslaat gewone belegging
Beleggen in duurzame bedrijven in opkomende markten levert meer rendement op dan traditionele beleggingen aldaar. De 'Leaders Index' van MSCI (die bestaat uit 417 bedrijven in opkomende markten met een hoge score op het gebied van duurzaamheid, sociale verantwoordelijkheid en goed ondernemingsbestuur) scoort sinds de crisis significant beter dan de 'gewone' Emerging Markets Index van MSCI. Vorige maand bedroeg het verschil 51,84 punten. De Leaders-index is hiermee verdubbeld ten opzichte van 2013. Ook een vergelijkbare index van BlackRock-dochter iShares staat er goed voor. (FD, p. 17)

SCHF presteert nog beter door de lagere kosten dan PXINX...
🔥 Harm van Wijk 4 jaar geleden geplaatst
maar wat is dan duurzaam?

BASF?
TOTAL?
UNILEVER?

Top 10 holdings
Security Net Assets
Roche Holding AG Dividend Right Cert. (RHHVF) 2.76%
Novartis AG (NVSEF) 2.56%
Commonwealth Bank of Australia (CBAUF) 1.83%
GlaxoSmithKline PLC (GLAXF) 1.48%
SAP SE (SAPGF) 1.47%
Basf SE (BFFAF) 1.38%
Westpac Banking Corp (WEBNF) 1.35%
Total SA (TTFNF) 1.33%
Unilever NV DR (UNLNF) 1.26%
Allianz SE (ALIZF) 1.10%

https://www.google.com/finance?cid=680373802397229
reactie op @harmvanwijk:
Jacob Maat wat is dan duurzaam, ja dat is nou net de vraag... een optie kopen of schrijven volgens mij tast dat het milieu op geen enkele wijze aan. Maar de derivaten bestaan natuurlijk alleen maar als er ook een onderliggende (duurzame?) waarde is @harmvanwijk
4 jaar geleden

Beantwoorden

🔥 Harm van Wijk 4 jaar geleden geplaatst
The MSCI EAFE ESG Leaders Index is a capitalization weighted index that provides exposure to companies with high Environmental, Social
and Governance (ESG) performance relative to their sector peers. MSCI EAFE ESG Leaders Index consists of large and mid cap companies
across Developed Markets countries* around the world, excluding the US and Canada. The Index is designed for investors seeking a broad,
diversified sustainability benchmark with relatively low tracking error to the underlying equity market. The index is a member of the MSCI
Global Sustainability Index series. Constituent selection is based on data from MSCI ESG Research.

https://www.msci.com/documents/10199/c8a8efd5-0bfb-44ae-9d5c-89e29fa8b9c6
🔥 Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Wauw!! Zeer inspirerend!Ondanks de aanstelling van een klimaatminister, werd er vooral teleurgesteld gereageerd op de nieuwe klimaatdoelen van de regering. Weinig ambitieus en zeker niet genoeg, vonden critici. Hoe kunnen we de transitie naar duurzame energie wel een flinke versnelling geven? Nederland loopt vooralsnog sterk achter ten opzichte van de rest van Europa. Ruud Koornstra, duurzaam ondernemer en energie-commissaris, denkt dat een snelle overgang naar een duurzaam Nederland haalbaar is. VPRO Tegenlicht reist mee op de missie van een ondernemende activist.

https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/op-energiemissie.html
🔥 Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Zeer interessante ontwikkeling uit Eindhoven: een chip met licht...1000 keer minder energie nodig...enorme consequenties voor het energieverbruik, bijvoorbeeld voor de bitcoin en andere block chain toepassingen.

Erg inspirerend. 

Nu nog een paar zonnepanelen er bij en klaar ben je :-D
🔥 Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Een vergelijkbaar bedrijf en lieveling van @leonvandam​ :-D

Lightwave Logic, Inc. (LWLG)

100% stijging in 2 jaar...mooi begin :-D

wel een rare tick gisteren?
Leon Van Dam 3 jaar geleden geplaatst
Het is wachten tot men met een grote partij om tafel gaat zitten. Denk aan IBM, Intel etc.
Dan gaan ze door het plafond. De technologie is bijna gereed...
🔥 Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Hogere bodems en een stijgende trend...wel een volatiel fonds....20% stop loss is te krap :-S

40% is dan beter...daar moet je wel tegen kunnen :-D
🔥 Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Maarten Kaskens @Maarten_Kaskens
berichtte mij op Dec 11  Zo nieuw is dat niet IBM presenteerde dat al in 2007. 

🔥 Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
De zon lijkt weer te gaan schijnen voor WNDW
🔥 Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
En SPWR neemt ook weer aan kracht toe....
🔥 Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Of OROCF dan? :-D
🔥 Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Driekwart van alle huizenbezitters wil zelf energie opwekken met zonnepanelen. Dat blijkt uit onderzoek dat GfK in opdracht van de Volksbank, moeder van de merken ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en SNS.

GfK ondervroeg in opdracht van de Volksbank ruim 1.100 respondenten. Degenen die aan hebben gegeven te willen investeren in zonnepanelen doen dit om te besparen op energiekosten en het wooncomfort te verbeteren. Daarnaast doet een sterk groeiende groep (red. 52 procent) dit ook voor het milieu.

7 op de 10 huizenbezitters heeft al energiebesparende aanpassingen aan hun woning gedaan en een stijgend aantal is dit volgens de Volksbank van plan. Vaak plaatste men isolerend glas of een HR-ketel. Dit om te besparen op energiekosten en het wooncomfort te verbeteren.

Maurice Oostendorp, chief executive officer van de Volksbank: ‘3 van de 4 woningen zijn niet goed geïsoleerd en er is nog ruimte voor 145 miljoen zonnepanelen. Als we dit benutten, dan kunnen we 40 procent van onze elektriciteit uit de zon halen. Kansen genoeg dus om verder te verduurzamen.’

Eerder deze maand bleek uit een onderzoek van Kantar Public (red.het voormalige TNS NIPO) dat 4 van de 10 Nederlandse huiseigenaren in de toekomst verwacht te investeren in zonnepanelen. 

https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i15305/onderzoek-volksbank-driekwart-woningeigenaren-wil-zonnepanelen?utm_source=Solar%20Magazine%20NDLD&utm_campaign=5c3421aa93-Zonneflits%202-2018&utm_medium=email&utm_term=0_3610986bdc-5c3421aa93-95001021

Hubert Meijles 3 jaar geleden geplaatst
Ook ik heb zonnepanelen. En dat scheelt me een aardig bedrag op mijn energierekening.
Maar die 10 panelen zijn lang niet dekkend genoeg voor de totale electriciteitsvoorziening voor een huis met 4 bewoners. En in de wintermaanden al helemaal niet.

Het is een utopie om helemaal zelfvoorzienend te zijn, om zonder gas en electriciteit te hoeven af te nemen. Al houd ik de ontwikkeling van een warmtepomp wel in de gaten om van het gas af te kunnen....
H Bakstenen 3 jaar geleden geplaatst
Ik heb ook zonnepanelen,helaas maar 10 kon er niet meer kwijt,en ook al voorzien we alle woningen van die panelen dan nog blijven de bedrijven de grootste energie slurpers.
Maar ja wat is het alternatief? gas uit Rusland?beter is om een kabel naar Noorwegen te gaan leggen.
En met de warmte uit de grond weet ik ook nog niet of we het paard van Troje binnenhalen,want wat doet het met de bodem als de pijp op is?.
Ben wel voorstander om de vliegtickets met 5 euro te verhogen,dat is toch een industrie die vervuilend is en geen BTW op zijn brandstof hoeft te betalen,en ja ik ga veel op vakantie en ga echt niet minder als die 10 euro duurder wordt. 
🔥 Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Of je nu gelooft dat klimaatverandering een belangrijke kwestie is of een complete hoax, het blijft een feit dat hernieuwbare energie overal ter wereld een groeiende markt is.

Het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics meldde dat de installatie van zonnepaneelinstallateurs naar verwachting een banengroei van 105,3% zal zien van 2016 tot 2026.

Er werken ongeveer 260.000 Amerikanen in de zonne-industrie.

Naarmate de prijzen dalen en de technologie blijft toenemen, zullen meer bedrijven en zelfs inwoners massaal naar hernieuwbare energie gaan.

In 2016 waren zonne-installaties goed voor 39% van alle nieuwe stroomopwekkingscapaciteit en sloegen alle andere tech machines voor het eerst in de wacht. En voor de eerste helft van 2017 was zonne-energie goed voor 22% van alle nieuwe capaciteit, op de tweede plaats voor aardgas.

De Verenigde Staten hebben nu meer dan 47 gigawatt aan totale zonnecapaciteit geïnstalleerd. Dit is voldoende om 9,1 miljoen huishoudens van stroom te voorzien.

Een deel van deze fenomenale groei is het gevolg van de prijsdaling van zonnepanelen. Sinds 2010 zijn de kosten voor de installatie van zonnepanelen meer dan 70% gedaald.

https://banyanhill.com/global-demand-renewable-energy/

🔥 Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
President Donald Trump heeft hogere tarieven van maar liefst 30% op de invoer van zonne-energie en de invoer van wasmachines gekregen.

Vergeet de mainstream mediacyclus. Laat me je vertellen hoe je kunt profiteren.

De nieuwe tarieven van Trump zijn bedoeld als een schot voor de boeg van 's werelds grootste exporteur van zonnepanelen, China.

China heeft zijn zonnefabrikanten sinds 2005 oneerlijk gesubsidieerd, waardoor het de Amerikaanse fabrikanten ondermijnt.

Maar aangezien de Chinese fabrieken een klap oplopen van de tarieven, zullen Amerikaanse zonnepanelenfabrikanten hiervan profiteren.

Goed nieuws voor de Amerikaanse zonne-industrie
De Amerikaanse zonne-energiesector biedt werk aan tussen 260.000 en 374.000 werknemers. Alle 38.000 van die werken in de installatie. "Solar installer" staat klaar om in de komende 10 jaar de snelstgroeiende baan in de Verenigde Staten te worden.

728X170PRL-IOT_Article_3AdsIn1_article728x170_34 miljard uitbetaling-MattCheck-article_march728X190_StockToBuyWhenMarketCrashes_article728x170_BetterThanSS_article_march728x170_BreakingNews_34BillionPayout_article728 × 170 RevealedAfter54Yrs_article728X170PRL-IOT_Article_3AdsIn1_article728x170_34 miljard uitbetaling-MattCheck-article_march
Toch zijn Amerikaanse fabrikanten niet helemaal winnaars.

De Amerikaanse zonne-energie-industrie vertrouwt op overzeese delen voor 80% van het aanbod. Dus als de tarieven van Trump schaduw werpen op zonne-energie, zou dit Amerikaanse arbeiders kunnen schaden.

En om zeker te zijn, schat Goldman Sachs dat de tarieven een "3% tot 7% ​​kostenstijging impliceren voor respectievelijk nutsbedrijfsschalen en residentiële zonnekosten".

Al met al is dit goed nieuws voor First Solar Inc. (Nasdaq: FSLR).

Het bedrijf is gevestigd in Tempe, Arizona. Wereldwijd is First Solar de dominante producent van dunnefilm-zonne-energie.

Het maakt een aantal van zijn panelen in de Verenigde Staten en hoewel het de meeste van zijn dunne-film zonnemodules in Zuidoost-Azië maakt, kunnen dergelijke panelen worden vrijgesteld van de tarieven die Trump maandag heeft goedgekeurd.

First Solar genereert ongeveer 85% van zijn omzet in de Verenigde Staten, met name in milieubewuste plaatsen zoals Californië. First Solar verkoopt ook aan Canada, China, Duitsland en India.

Het toevoegen van brandstof aan elke stap voor First Solar is dat het net begint aan een nieuwe productcyclus. Het introduceert nieuwe, efficiëntere modules, zijn Series 6-modules.

De Amerikaanse zonne-energiesector biedt werk aan tussen 260.000 en 374.000 werknemers. Alle 38.000 van die werken in de installatie. "Solar installer" staat klaar om in de komende 10 jaar de snelstgroeiende baan in de Verenigde Staten te worden. Toch zijn Amerikaanse fabrikanten niet helemaal winnaars.

Dus zal First Solar efficiëntere zonnemodules pushen in een door tarieven ondersteunde verkoopomgeving.

De onvoorstelbare $ 2,4 miljard aan contanten die First Solar in zijn oorlogskist heeft, doet ook geen pijn. En al dat geld onderscheidt het echt van overleverde Aziatische fabrikanten.

De wereldwijde solaire trend is gigantisch
Aan de andere kant kunnen deze tarieven kleine aardappelen zijn voor de wereldwijde zonne-energiesector, gezien de groei van de wereldwijde vraag. Kijk maar eens naar deze grafiek van GTM Research die de verwachte groei in de markt voor zonne-energie laat zien.

De Amerikaanse zonne-energiesector biedt werk aan tussen 260.000 en 374.000 werknemers. Alle 38.000 van die werken in de installatie. "Solar installer" staat klaar om in de komende 10 jaar de snelstgroeiende baan in de Verenigde Staten te worden. Toch zijn Amerikaanse fabrikanten niet helemaal winnaars.

De wereldwijde trend naar schone, hernieuwbare energie is echter niet geëvenaard in Amerika. Trump en Republikeinen in het Congres zijn niet voorstander van zonne-energie.

Dus de Amerikaanse trend ziet er zo uit ...

De Amerikaanse zonne-energiesector biedt werk aan tussen 260.000 en 374.000 werknemers. Alle 38.000 van die werken in de installatie. "Solar installer" staat klaar om in de komende 10 jaar de snelstgroeiende baan in de Verenigde Staten te worden. Toch zijn Amerikaanse fabrikanten niet helemaal winnaars.

Dit kan betekenen dat First Solar een grotere vis wordt in een krimpende vijver. Voor First Solar zijn, net als voor andere fabrikanten, wereldwijde markten de sleutelwoorden.

De Surprise-winnaars
En dat brengt ons tot de verrassende winnaars van de Trump-zonnetarieven - buitenlandse (voornamelijk Chinese) zonneproducten.

Waarom? Omdat de Trump-tarieven lager zijn dan velen vreesden. Erger nog, slecht nieuws was geprijsd. Nu hebben ze ruimte om te rennen.

Deze buitenlandse fabrikanten zijn JinkoSolar (NYSE: JKS), JA Solar (Nasdaq: JASO) en Canadian Solar (Nasdaq: CSIQ).

Hoewel die laatste zijn hoofdkwartier heeft in Guelph, Ontario, is zijn productie net zo Chinees als een gelukskoekje.

Het grappige is dat de meeste Aziatische fabrikanten van zonnepanelen het tariefnieuws in de war raken. Ik geloof dat de markt hier ongelijk aan heeft.

De tarieven zullen voor hen slechts een voorbijgaande cloud zijn en de wereldwijde markt breidt zich uit. Inderdaad, de Aziatische fabrikanten van zonne-energie kunnen hier de echte koopkans vertegenwoordigen.

Te weinig, te laat?
Hoe zit het met de bedrijven die de tariefcasus tegen de Chinezen op de eerste plaats hebben gebracht? Een, Suniva, is al failliet.

De andere, SolarWorld (OTC: SRWRF), is een Duitse fabrikant met een Amerikaanse dochteronderneming gevestigd in Oregon.

SolarWorld heeft een marktkapitalisatie van slechts $ 10,4 miljoen, wat maakt dat ik

bron https://banyanhill.com/big-winners-solar-industry/
🔥 Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
De mensheid heeft letterlijk het antwoord gehad op alle wereldwijde machtsbehoeften die hen de hele tijd aanstaarden. Dat zou de zon zijn.

Het is duidelijk een krachtige hulpbron. Het kan onze huid beschadigen of ons verblinden vanaf een afstand van 93 miljoen kilometer.

Maar wat mensen zich net beginnen te realiseren is dat we de hele wereld van stroom kunnen voorzien door gebruik te maken van haar energie.

Hier zijn twee statistieken om dit in perspectief te plaatsen:

Statistiek nummer 1: De hoeveelheid stroom van de zon die de aarde binnen een uur in direct zonlicht raakt, volstaat om gedurende een heel jaar aan de stroombehoeften voor de hele wereld te voldoen.

Statistiek nr. 2: Het totale voor harnassen geschikte potentieel van zonne-energie per jaar is 23.000 terawatt. De jaarlijkse behoefte aan de hele wereld per jaar is ongeveer 16 terawatt. Ter vergelijking: we hebben 900 terawatt aan kolen en 215 terawatt aan aardgas over.

Hier is een afbeelding om het punt over te brengen:

wereldwijde energie

Gelukkig hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt met het benutten van deze overvloedige energiebron.

Momenteel zijn er een aantal projecten gaande over de hele wereld om zonne-energie in fase te brengen in de primaire energiebron die we zouden gebruiken.

De volgende stap in zonne-energie
Er is ook nieuwe technologie in gebruik voor zonnevensters.
Deze vensters zien er niet anders uit dan normale vensters, maar ze bevatten technologie die ook zonne-energie kan vastleggen. Geplaatst in huizen en kantoren kunnen ze een eenvoudige, alternatieve energiebron bieden.

Zonnepanelen kunnen de toekomst van zonnetechnologie zijn. In plaats daarvan een huis bedekt met zonnepanelen op het dak, het venster zijn de zonnecollectoren.

Een doorbraak in deze technologie is net afgelopen juni gebeurd. Physee, een bedrijf in Nederland, installeerde 323 vierkante voet van hun "PowerWindow" zonnevensterproduct in het hoofdkantoor van de Rabobank, de grootste bank van Nederland.

In Amerika is er een bedrijf genaamd SolarWindow Technologies (OTC: WNDW) dat ook op dit gebied aanzienlijke vooruitgang boekt. Omschreven als "vloeibare energie", is de technologie van SolarWindow een heldere coating op ramen of plastic. Bij blootstelling aan licht verandert de coating dat licht in elektriciteit.

Tot dusverre is het product getest in 11 steden in het hele land en de resultaten waren verbluffend. De SolarWindow-coating genereerde meer dan 10 keer die van andere zonnetechnologie:

solarwindows

Het is ook veel goedkoper dan de kosten van het produceren van zonnepanelen. In feite heeft het bedrijf verklaard dat het product bij toepassing op hoogbouw zichzelf in slechts één jaar kan terugbetalen op de elektriciteitsrekening.

Ten slotte heeft SolarWindow in augustus een enorme stap gezet toen het een overeenkomst sloot met Triview Glass, waardoor SolarWindow inkomsten kon ontvangen van daadwerkelijke klanten.

Houd in gedachten dat dit de allereerste stadia van deze technologie zijn en dat het tot nu toe zeer weinig commerciële toepassingen heeft (en dus geen inkomsten); het zal de komende drie tot vijf jaar steeds relevanter worden.

Ik geloof dat het uiteindelijk zonnepanelen zal inhalen als gevolg van de kosten en efficiëntie voordelen die het biedt.
Bron 
https://banyanhill.com/capture-big-trend-solar-energy/
🔥 Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst


Delftse startup plaatst 900 Powerwindows in Amsterdam
DOOR THIJS TEN BRINCK · 02 JUN 2017

Bold, via Vorm
Update: Cleantechstartup Physee uit Delft maakt van ramen doorzichtige zonnepanelen. Na een bescheiden pilot in Eindhoven schaalt de TU Delft spinoff flink op in de hoofdstad.

Tot 10 watt per vierkante meter
Update 2 juni 2017: De 25 verdiepingen hoge woontoren Bold in Amsterdam-Noord biedt zijn bewoners uitzicht over het IJ in combinatie met de innovatiefste zonnestroom van Nederland.

zie http://www.wattisduurzaam.nl/5871/energie-opwekken/zonne-energie/30-vierkante-meter-delftse-zonneramen-rabobank-eindhoven/
🔥 Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
🔥 Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Lightwave Logic, Inc. (LWLG) wil nog niet echt...of interessant voor een gokje na de dubbele bodem @leonvandam​?
🔥 Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Lightwave Logic, Inc. (LWLG) gaf vrijdag een koopsignaal...interessant, ook na de dubbele bodem @leonvandam​?
🔥 Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Biogas Plus, het toonaangevende bedrijf op het gebied van biovergisting en groengas in Nederland is door ENGIE overgenomen. Door deze overname zet ENGIE een grote stap op het gebied van groengas ontwikkeling in Nederland. Een ontwikkeling die de komende jaren een versnelling gaat doormaken.
 
Deze overname past goed bij de ambitie van ENGIE om een leidende rol in de energietransitie te nemen. ENGIE is er van overtuigd dat groengas hierin een essentiële rol gaat spelen. De vraag naar groengas in Nederland neemt sterk toe terwijl de beschikbaarheid daarvan nog beperkt is. ENGIE wil met deze overname een marktleidersrol vervullen en de ontwikkeling van groengas versnellen.
 
De specialistische kennis die noodzakelijk is voor het ontwikkelen van dergelijke installaties is nog schaars in Nederland. Biogas Plus heeft uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van het biologische proces en de bijbehorende technologie voor zowel co-vergisting, afvalvergisting als mestvergisting. Het bedrijf is actief door de hele keten van advies en ontwerp tot bouw en onderhoud van installaties. Biogas Plus is betrokken bij vele tientallen projecten van ombouw tot volledige nieuwbouw en van klein tot grootschalig.
 
ENGIE en Biogas Plus passen strategisch goed bij elkaar. Beide hebben de ambitie om sterk te groeien op het gebied van groengas. Door de kennis en ervaring van Biogas Plus krijgt ENGIE een prominente positie in de Nederlandse markt waardoor de ontwikkeling van groengas kan worden versneld. Biogas Plus kan door de overname gebruik maken van het internationale netwerk van ENGIE en de groeiambities in Europa vormgeven. Zo wordt naast diverse projecten in Nederland al gewerkt aan projecten in Frankrijk.
 
Groengas draagt direct bij aan het verminderen van de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. Het kan aardgas vervangen daar waar duurzame elektriciteit niet overal een oplossing is. Daarnaast draagt het direct bij aan de landelijke doelstellingen voor duurzame energieopwekking.
 
Het recent gepubliceerde rapport “Green Liaisons” laat zien welke potentie groen gas heeft in het reduceren van CO2 uitstoot en welke cruciale rol het kan spelen in de energietransitie. Een potentie van 3 miljard kubieke meter groen gas in 2030 oplopend tot 11 miljard kubieke meter groen gas in 2050, goed voor 17 megaton CO2-reductie. De huidige productie van groen gas in Nederland ligt rond de 100 miljoen kubieke meter. Een versnelling is noodzakelijk om in de vraag te kunnen voorzien.
 
🔥 Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Ik kwam ook nog deze index tegen (voor inspiratie of ETF's)

Nasdaq Future Global Sustainability Leaders (NQFGSL)

https://indexes.nasdaqomx.com/Index/History/NQFGSL

🔥 Harm van Wijk 2 jaar geleden geplaatst
Mogelijk interessant voor traders om rond dit niveau weer een ritje te maken...een consolidatie binnen de stijgende trend met een dubbele bodem (steun) rond 0,99 dollar.

Mogelijk ook (zeer) interessant voor beleggers die toekomst zien in deze zeer interessante technologie (data transporteren via licht in plaats van elektriciteit door middel van photonen in plaats van electronen) Zie ook hier boven.
🔥 Harm van Wijk 2 jaar geleden geplaatst
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/klimaatdoel-parijs-wordt-vrijwel-zeker-niet-gehaald-is-de-pijnlijke-boodschap-van-het-ipcc~b35f2035/

VN: aarde warmt verder op dan 1,5 graad
Het is vrijwel uitgesloten dat de opwarming van de aarde beperkt blijft tot de anderhalve graad die in het Klimaatakkoord van Parijs is vastgelegd. Om toch tot die bovengrens te komen, zijn draconische maatregelen nodig. Dat schrijft het klimaatpanel Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties in een speciaal rapport dat vandaag verschijnt. Om tot de afgesproken 1,5 graad temperatuurverhoging te komen, moet in 2050 70 tot 85% van alle stroom duurzaam zijn.
🔥 Harm van Wijk 2 jaar geleden geplaatst
Interessant qua profit risk...vlak bij de steun...dus een strakke stop loss en een enorm potentieel...
reactie op @harmvanwijk:
Wim van Steijn maar nog geen groene pijl @harmvanwijk
2 jaar geleden

Beantwoorden

🔥 Harm van Wijk 2 jaar geleden geplaatst
@wimvansteijn​ een groene pijl laat nog wel even op zich wachten inderdaad ;-)
🔥 Harm van Wijk 2 jaar geleden geplaatst
Duurzaam beleggen mag best wat rendement kosten

Bijna driekwart (72%) van de Nederlandse beleggers is bereid om wat rendement in te leveren als een beleggingsfonds een positieve impact op mens, milieu en maatschappij nastreeft. Een op de vijf (19%) beleggers zou zelfs accepteren dat het rendement hierdoor 4% lager uitkomt. Deze opvallende cijfers komen naar voren uit een onderzoek onder ruim 1.100 Nederlanders. DirectResearch voerde het onderzoek uit voor ING en NN Investment Partners, ter gelegenheid van de twaalfde editie van Grip op je Vermogen.

Duurzaam beleggen levert rendement op
De onderzoeksuitkomsten vormen een nieuw bewijs dat duurzaam beleggen zich snel ontwikkelt van nichemarkt naar hoofdstroming. Enkele jaren geleden kwam uit verschillende onderzoeken nog naar voren dat Nederlandse beleggers weinig oog hadden voor duurzame criteria. Toch zijn er nog allerlei misverstanden over deze beleggingsvorm, vertelt Valentijn van Nieuwenhuijzen, CIO bij NN Investment Partners: “Het bewijs stapelt zich op dat duurzaam beleggen niet ten koste gaat van het rendement, maar juist een beter rendement kan opleveren. Veel professionele partijen zoals pensioenfondsen sturen steeds nadrukkelijker op duurzaamheid in hun beleggingsbeleid. Nu zie je dat steeds meer particuliere beleggers behalve een mooi rendement ook een positieve impact op mens, milieu en maatschappij nastreven. De opmars van duurzaam beleggen komt in een stroomversnelling.”

Beleggen met impact
De Nederlandse belegger heeft soms nog wel een zetje nodig bij het maken van een duurzame keuze, zegt Peter Tros, analist duurzaam beleggen bij ING Nederland: “Bij een keuze tussen een gewoon fonds en een duurzaam fonds met hetzelfde rendement, kiest 81% van de ondervraagden voor de duurzame variant. Maar als er eerst een serie vragen beantwoord wordt over mens, milieu en maatschappij, stijgt dat percentage naar 90%.” Het valt Tros ook op dat slechts een op de zeven beleggers de term ‘impactbeleggen’ kent, terwijl driekwart van de ondervraagden nog nooit gehoord heeft van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties: “Nederlanders geven aan, dat ze zaken zoals toegang tot schoon drinkwater en goed onderwijs heel belangrijk vinden, maar weten vaak niet hoe ze die in hun beleggingen kunnen verwerken.”

Over Grip op je Vermogen
Grip op je Vermogen trok afgelopen vrijdag 3000 bezoekers. Dit jaar ging het evenement in op de vraag: hoe laten we de wereld goed achter voor onze kinderen en hoe houden we grip op ons eigen vermogen. Alle aspecten van een goed leven kwamen aan bod, met onder andere lezingen over economisch beleid door de generaties heen, de invloed van technologie op de zorg, ontwikkelingen op de huizenmarkt en de maakbaarheid van geluk. Meer informatie op www.gripopjevermogen.nl

Over het onderzoek
DirectResearch heeft in opdracht van Grip op je Vermogen, ING en NN Investment Partners een onderzoek rondom beleggen uitgevoerd. Het onderzoek is verricht onder 1.132 beleggers, ex-beleggers en niet-beleggers via een online vragenlijst die van 6 tot 19 september 2018 is afgenomen.
🔥 Harm van Wijk 2 jaar geleden geplaatst
@leonvandam​ geloof jij nog in LWLG? Een instapmoment?
Leon Van Dam 2 jaar geleden geplaatst
LWLG heeft de technologie van de toekomst in huis @harmvanwijk​  Het is een kwestie van geduld: men ontwikkelt een modulator die de wereld nog niet kent... 
🔥 Harm van Wijk 2 jaar geleden geplaatst
@leonvandam​ LWLG een instapmoment? Een dubbele bodem?

🔥 Harm van Wijk 2 jaar geleden geplaatst
Ben jij aan het kopen @leonvandam​ ? 
reactie op @harmvanwijk:
Leon Van Dam Ha, ha. Ik heb er genoeg @harmvanwijk. LWLG heeft weer stappen gemaakt in de ontwikkeling. Wat zou je denken van een datacenter met zeer weinig stroomverbruik? Google en dat soort bedrijven gaan zich hier zeker voor interesseren...
2 jaar geleden

Beantwoorden

🔥 Harm van Wijk 2 jaar geleden geplaatst


Prof. Begemann gelooft niet dat er een klimaatcrisis is...deze man laat zich niet zo makkelijk voor de gek houden en DURFT het ook te zeggen!
reactie op @harmvanwijk:
Harald Boetz Mee eens!! Zoek maar eens bij EIKE - European Climate and Energy Institute op YouTube. Of zoek op Prof. Dr. climate Klima enz. Er zijn Vele internationale lezingen van wetenschappers over de grote onzin over CO2 en klimaat en de gemanipuleerde grafieken van het IPCC en regeringen. Iedere toegevoegde windmolen veroorzaakt MEER enorme AMPLITUDE RUIS op het oude 50Hz-net. 25% van deze energie moet worden weggegooid, overeenkomende met €500.000.000/jaar in Duitsland. Zie Dr. Detlef Ahlborn bij EIKE. Zonder opslag is "groene" energie onmogelijk. De Schoonste en veiligste energie blijkt toch moderne kernenergie. Misschien nog beter over 20 jaren Thorium Liquid Salt reactoren or LFTR. MVG Harald Btz.
2 jaar geleden

Beantwoorden

🔥 Harm van Wijk 1 jaar geleden geplaatst
Zonneparken kunnen vanaf 2025 zonder subsidie worden gebouwd. Dat voorspelt Gerben Smit, algemeen directeur van projectontwikkelaar Solarfields. Wel waarschuwt hij voor irreële eisen die soms aan zonneparken worden gesteld. ‘Dat kost extra geld’.

Uitdagingen blijven het tijdig regelen van vergunningen en de beperkte netcapaciteit. Daar zijn nog oplossingen voor te vinden, maar Smit ziet niets in de eis van landbouworganisatie LTO dat er niet gebouwd mag worden op landbouwgrond.

"LTO heeft het over voedselverdringing. Dat is belachelijk," aldus Smit. "Zonneparken nemen in 2030 slechts 0,7 procent van het landbouwareaal in. Dat is peanuts. Ik begrijp het niet als politici kiezen voor het standpunt van LTO."

Boeren zijn vaak juist blij met een zonnepark, omdat ze voor hun grond zo een betere prijs krijgen. Smit: “Dat is een mooie inkomstenbron voor boeren.”

Benieuwd op welke manier zonneparken in de toekomst gaan veranderen, zodat de business case ook aantrekkelijk blijft zonder subsidies? Lees nu het volledige artikel. https://www.solarsolutions.nl/nieuws/%E2%80%98zonneparken-over-vijf-jaar-subsidievrij%E2%80%99-6CA8.html
🔥 Harm van Wijk 2 maanden geleden geplaatst
Heb jij nog Lightwave Logic, Inc. (LWLG) @leonvandam​?

@wimvansteijn​ is er ook wel blij mee ;-)
reactie op @harmvanwijk:
Wim van Steijn Zeker! Hopelijk is dit slechts het begin!
2 maanden geleden

Beantwoorden

Leon Van Dam 2 maanden geleden geplaatst
Jazeker, @harmvanwijk en @wimvansteijn​​

Al vele, vele  jaren. Het spel komt nu eindelijk op de wagen en ik verwacht nog veel hogere koersen. 
Wacht maar tot er bekend gemaakt wordt dat er een grote speler een overeenkomst met LWLG zal tekenen.

Dit is de technologie van de toekomst. Ik verkoop niet onder 20 USD en dan nog maar een 20%
Wim van Steijn 2 maanden geleden geplaatst
Nice! Heb jij een idee wat de prijs kan gaan doen? Ik heb elders een koersdoel gezien van 22,50, en dat was een conservatieve schatting.
@leonvandam
Leon Van Dam 2 maanden geleden geplaatst
Als er gaat gebeuren, wat men voor ogen heeft dan mogen we hopen op een koersdoel van 20 tot 50 USD voor LWLG @wimvansteijn  

Zoals gezegd: we ​staan nu net aan het begin van het commercieel maken van de ontwikkelde technologie. Dit zal onze wereld in veel opzichten gaan veranderen. 
Sergio Garcia 2 maanden geleden geplaatst
Ziet er goed uit! Ik ga het in de gaten houden.
Na een retracement ga ik een instapmoment bepalen.


Hans Sterke 1 maand geleden geplaatst
LWLG is een OTC fonds en daardoor sinds 21 Mei 2021 niet meer via Binck aan te kopen enkel nog maar te verkopen (RO = Reduce Only). 

Ik ben er in het verleden al vaker tegen aan gelopen dat het een OTC fonds betrof en daardoor niet verhandeld kon worden.

Is dit enkel een beleid van Binck of hanteren de meeste andere brokers dit ook?
Zo niet, via welke brokers zijn deze dan wel makkelijker verhandelbaar?
🔥 Harm van Wijk 1 maand geleden geplaatst
Bij Lynx, Mexem en Tradersonly is dit prima te verhandelen.
Leon Van Dam 1 maand geleden geplaatst
Gisteren een (voorlopige) top op 6,64...het gaat echt als de brandweer...
🔥 Harm van Wijk 1 maand geleden geplaatst
Het feest is nog lang niet voorbij!
🔥 Harm van Wijk 1 maand geleden geplaatst
Het gaat maar door @leonvandam
Leon Van Dam 1 maand geleden geplaatst
Je hoort mij niet klagen @harmvanwijk​ 😄

Deze komt m.i. uit in de range 15 - 60 USD als we wat maanden verder zijn...
🔥 Harm van Wijk 1 maand geleden geplaatst
We zijn al boven de 10 gesloten...
Alexander Brokx 1 maand geleden geplaatst
Grote uitstappers nu bij LWLG @leonvandam@leonvandam@leonvandam. Wat doe jij?
🔥 Harm van Wijk 1 maand geleden geplaatst
Never sell on a all time high is een beurswijsheid...
Leon Van Dam 1 maand geleden geplaatst
@abrokx​ ik heb gefaseerd wat winsten van tafel gehaald. 

1/5 op 10,00 en nogmaals 1/5 op 15,00.

Ik ben weer koper onder 7,00 en dan pak ik weer 1/5 op. 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 05 October 2018 om 13:47
Aantal lezers 114
Aantal reacties 65