Dagelijkse Marktudate IG door Ron van der Does woensdag 7 september

Laatste reactie 07/09/2016 08:27 door Jan Robert
· Markeren als ongelezen
Jan Robert Schutte (oude profiel) 5 jaar geleden geplaatst
Marktanalist Ron van der Does van IG https://www.ig.com/nl verzorgt dagelijks een update.


Europese beurzen lieten een verdeeld beeld zien gisteren, maar over het algemeen werd een stapje terug gedaan na de opmars van de afgelopen dagen.De AEX verloor 0,65 procent op 461,11 terwijl de Midkap 0,11 procent hoger eindigde op 656,69.In Duitsland wist de Dax er nog een minieme winst uit te persen en sloot 14 punten hoger.


In Londen, Parijs en Madrid werden lichte verliezen geïncasseerd maar nergens was sprake van een grote terugval.Aanvankelijk was er weinig beweging, maar toen in de middag de Amerikaanse ISM inkoopmanagersindex van de dienstensector een daling liet zien deden de beurzen over de gehele linie een stap terug.


De economie in de Eurozone bleek in het tweede kwartaal te zijn gegroeid met 0,3 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Op jaarbasis kwam de groei uit op 1,6 procent. De cijfers lagen exact in de lijn der verwachtingen.


Galapagos was uitblinker met een winst van 1,73 procent op € 49,34. In een persbericht kondigde het biotechbedrijf aan dat de Europese Commissie het statuut weesgeneesmiddel heeft gegeven voor GLPG1690. Dit middel wordt gebruikt bij de behandeling van de zeldzame longziekte idiopathische longfibrose (IPF). Weesgeneesmiddelen zijn geneesmiddelen ter behandeling van een zeldzame ziekte.


De Europese Commissie biedt een aantal maatregelen aan ter stimulering van de ontwikkeling van medicijnen voor kleinere groepen. De maatregelen omvatten specifiek wetenschappelijk advies, alsmede 10 jaar exclusiviteit als het medicijn op de markt is.Galapagos hoopt nu ook in de VS de status van weesgeneesmiddel te ontvangen voor GLPG1690.


Akzo Nobel eindigde eveneens in het groen met een winst van 0,89 procent op €62,46. Zonder speciale redenen overigens.Aegon eindigde 2,04 procent lager op € 3,61. De verzekeraar maakte bekend dat CFO Darryl Button per 1 december afscheid neemt van het bedrijf.Alhoewel het persbericht deed vermoeden dat Button een terugkeer met zijn familie naar de Verenigde Staten verkiest, zou er meer aan de hand kunnen zijn.


In ieder geval is de timing van het vertrek van Button ongelukkig. Op 8 december geeft Aegon namelijk een strategie update en het zou mogelijk zijn dat Button zich hierin niet kan vinden. De verzekeraar zit middenin strategische veranderingen waaronder een aandelen inkoopprogramma en kostenreducering.Deutsche Bank handhaafde het houden advies voor Altice met een verlaagd koersdoel van € 18,30 naar € 15,30. De kabelaar verloor 0,94 procent op €15,30.


Unibail Rodamco kreeg een koersdoelverhoging van zakenbank JPMorgan van € 255 naar € 260.Het aandeel deed er echter niets op en het fonds eindigde 0,3 procent hoger op € 249,25. De financials stonden weer eens onder druk waarbij ABNAMRO 0,48 procent verloor op € 18,59 en ING 1,18 procent lager noteerde op € 11,30.Dat waren op zich nog beperkte verliezen want bij onze oosterburen verloor Deutsche Bank 2,5 procent op € 12,91 en Commerzbank 2 procent op € 6,32.


De beurzen in de Verenigde Staten eindigden positief nadat het ISM rapport aanvankelijk nog de koersen onder druk hadden gezet.De Dow Jones sloot 0,25 procent hoger op 18.538, terwijl de S&P500 0,3 procent toevoegde op 2.186. De Nasdaq wist zelfs weer een all time high neer te zetten met een winst van 0,5 procent op 5.275.
Jan Robert Schutte (oude profiel) 5 jaar geleden geplaatst
De ISM inkoopmanagersindex van de dienstensector over de maand augustus liet een daling zien van 55,5 naar 51,4. Het cijfer lag tevens ver onder de verachting van 55,0 en alhoewel er nog geen sprake is van krimp (een cijfer lager dan 50) veroorzaakte het wel degelijk een reactie.Wall Street reageerde aanvankelijk negatief op het rapport maar later sloeg de stemming om en draaiden de indexen positief. Het ISM rapport heeft de druk van de ketel gehaald om reeds in september een renteverhoging van de Fed te verwachten. Momenteel verwacht nog maar 18 procent een verhoging in september, terwijl het merendeel uitgaat dat die er pas in december komt.Ook in de VS stonden de financials onder druk en verloor Bank of America 1,4 procent op $ 15,78.De energiefondsen deden het daarentegen goed, gesteund door hogere olieprijzen. De aankondiging van Rusland en Saudi Arabië over een productiebeperking werkte ook gisteren nog door in de markt.


Overigens kwamen er ook vanuit andere bronnen ondersteunend nieuws over een productiebeperking. Exxon Mobil kon 1,3 procent bijschrijven op $ 88,57 en Chevron noteerde 1,5 procent hoger op $ 102,43. In Azië waren de beurzen over het algemeen gematigd negatief gestemd, maar in Australië wist de beurs nog stand te houden op hogere koersen voor grondstof gerelateerde fondsen.


Bij het middaguur noteerde de Nikkei 0,74 procent lager op 16.960, terwijl in Hong Kong de Hang Seng 0,35 procent verloor op 23.701.De Nikkei stond onder druk vanwege een duurdere Japanse Yen. Een duurdere Yen zet exportfondsen onder druk vanwege een afnemende concurrentiepositie.


Fondsen als Mazda, TDK, Nikon, Toyota en Nissan incasseerden verliezen die opliepen tot 3 procent.Ook in Azië stonden de financials onder druk als gevolg van lagere renteverwachtingen.De Bank of Japan vergadert 20 en 21 september en de verwachting is dat de centrale bank verder ingrijpt ter stimulering van de economie. Als daarmee de rente ook weer verlaagd wordt zal dat verdere druk op de financiële sector leggen.


Wat kunnen wij vandaag verwachten?Wij verwachten een vlakke opening van de AEX, waarbij de markt ondersteuning krijgt vanuit een hogere olieprijs alsmede een lagere inschatting op een renteverhoging in de VS.De markt zal echter de uitslag van de ECB vergadering willen afwachten om verder richting te kiezen.Het banenrapport uit de VS afgelopen vrijdag heeft de aandelenmarkt een impuls gegeven en handelaren wachten nu op signalen van Fed officials over de timing van een renteverhoging.Een eerste indicatie kregen wij vannacht al toen bestuurslid John Williams tijdens een speech in Nevada zei dat het zinvol zou zijn de rentes gematigd te verhogen. Hij voegde hieraan toe dat dit beter vroeger dan later zou moeten gebeuren.


Macro economisch komen er vanuit de Eurozone weinig cijfers uit die richting kunnen geven, behoudens de industriële productie uit Duitsland.Vanmiddag om 16.00 uur volgt het rentebesluit van de Bank of Canada die naar verwachting de rente ongewijzigd op 0,5 procent laat.


Vanavond krijgen wij wellicht een beter idee hoe de Fed aankijkt tegen de staat van de Amerikaanse economie. Dan wordt namelijk het Beige Book gepubliceerd die een overzicht van de economische condities in de 12 federale districten weergeeft.


Het rapport wordt dan ook gehanteerd door de Fed in haar beslissing over de rentepolitiek.De Wall Street Journal belichtte een interessante mogelijkheid voor de ECB in de strijd tegen de lage inflatie.


Aangezien het huidige opkoopprogramma van obligaties de nodige uitdagingen met zich meebrengt, zou volgens de Amerikaanse kwaliteitskrant het opkopen van aandelen een serieuze optie kunnen zijn.


De ECB realiseert zich dat de negatieve rentes een zware wissel trekt op de bankensector. Alhoewel de impact van negatieve rentes op de banksector niet makkelijk te kwantificeren is, mag het duidelijk zijn dat een lange termijn van negatieve rentes zijn invloed zal hebben.De ECB heeft het opkopen van aandelen nooit uitgesloten. De meest voor de hand liggende reden van zo’n programma is dat het aantal gekwalificeerde obligaties begint op te drogen.Daarom zou een verhoging van het obligatie opkoopprogramma van €80 miljard per maand niet voor de hand liggen.


Bovendien zijn centrale banken niet vreemd van het opkopen van aandelen ter stimulering van de economie. De Swiss National Bank en de Bank of Japan zijn daar goede voorbeelden van .Het gevaar van het opkopen van aandelen is dat er een zeepbel ontstaat in de aandelenmarkt. Dat is nu al het geval in de obligatiemarkt en de ECB zal dan ook weloverwogen zo’n beslissing nemen.


Valuta’sEuro/dollar klom aanzienlijk op de slechter dan verwachte ISM inkoopmanagersindex in de dienstensector. Kort na het uitkomen van dat cijfer steeg het valutapaar al snel boven 1.1200 om vervolgens in New York zelfs naar 1.1260 te klimmen. Het zwakke ISM cijfer haalt mede door het lager dan verwachte banenrapport van vrijdag de druk van de ketel voor een renteverhoging in september.


Het Britse pond bewoog op een paar uitschieters omstreeks het ISM rapport na in een relatief nauwe range tegenover de euro. Een zwakkere dollar deed GBP/USD echter een belangrijke weerstand op 1.3400 doorbreken om daar in New York niet meer onder te komen.Er blijken nog veel shortposities in GBP/USD te zijn die langzaam aan worden terug genomen.De impact van de Brexit blijkt moeilijk in te schatten op korte termijn en dat brengt handelaren ertoe de shortposities glad te strijken.


Vandaag krijgen wij mogelijk meer duidelijkheid hoe de Bank of England aankijkt tegen de impact van de Brexit. Voorzitter Carney staat op het programma tijdens een Treasury Select Committee Hearing van de Bank of England over het inflatierapport.


Als gevolg van een zwakkere dollar daalde usd/jpy weer naar een niveau dat de Bank of Japan niet graag wil zien. Het valutapaar verloor kort na het ISM rapport 1,25 procent om op 102.00 te stabiliseren.


In Azië zette de Yen zijn opmars voort en daalde usd-jpy naar een laagste niveau van 101.20.Het is opvallend hoe makkelijk usd/jpy iedere keer weer richting 100 kruipt. Blijkbaar wil de markt toch de Bank of Japan uittesten op welk niveau zij in de markt zal komen met interventies.De Nieuw Zeeland dollar steeg aanzienlijk tegenover de Amerikaanse dollar en was met een winst van 1,4 procent het sterkst stijgende valutapaar van de dag.


De “kiwi dollar” (de naam voor de Nieuw Zeeland dollar) kreeg steun van een toename in de GlobalDairy Trade Index. Een index voor de zuivelindustrie die voor de derde keer op rij een stijging liet zien. Nieuw Zeeland is sterk afhankelijk van de zuivelindustrie en dat was dan ook de reden dat de kiwi dollar uitblinker van de dag werd.


Goud profiteerde van een zwakkere dollar en steeg maar liefst 2 procent naar $ 1.352.Goud beweegt momenteel zijdelings in een opwaarts trendkanaal.Aan de onderkant wordt het edelmetaal goed gesteund door het 100 en 200 DMA alsmede de steunlijn van het trendkanaal.Bovendien is de MACD weer positief gedraaid in de daggrafiek en tevens vertoont de RSI nog geen tekenen van een overbought situatie.Om hogere niveaus op te zoeken is echter wel een doorbraak van de jaartop nodig. Deze werd begin juli neergezet op $ 1.375. Daarboven ligt ook nog de sterke weerstand op $ 1.386 en pas daarna ligt de weg vrij naar een test van $ 1.420.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 07 September 2016 om 08:24