Dagelijkse Marktudate IG door Ron van der Does donderdag 8 september: Geen verrassing ECB verwacht‏

Laatste reactie 08/09/2016 08:59 door Harry
· Markeren als ongelezen
Jan Robert Schutte (oude profiel) 5 jaar geleden geplaatst
Dagelijkse Marktudate IG door Ron van der Does: http://www.ig.com/In de Verenigde Staten sloten de beurzen nagenoeg onveranderd maar wist de Nasdaq er nog een minieme winst uit te persen.De Dow Jones sloot vrijwel vlak op 18.526 en ook de S&P sloot onveranderd op 2.186. De Nasdaq verbeterde de all time high van dinsdag met een winst van 0,15 procent op 5.283.


Beleggers verwerkten het Beige Book waarin de staat van de economie in de 12 federale districten wordt weergegeven.Hieruit bleek een gematigde loongroei en ook voor de toekomst ziet men dit gematigd ontwikkelen. De consumentenbestedingen waren nauwelijks gegroeid terwijl in de productie industrie een lichte stijging werd geconsateerd.


Uit de tekst bleek echter niet de noodzaak om de rente al in september te verhogen. Vooral de woorden gematigd en bescheiden kwamen diverse keren voor in de tekst.De volledige tekst is te lezen via onderstaande link: https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/beigebook/beigebook201609.htm


De olieprijs noteerde 1,5 procent hoger nadat nabeurs het API rapport een afname van de wekelijkse ruwe olievoorraden had genoteerd van maar liefst 12,1 miljoen vaten. Verwacht was een toename van 225.000 vaten en het rapport geldt als een indicatie voor het officiële EIA rapport dat vanmiddag uitkomt.


Apple reageerde gematigd positief op de lancering van de nieuwe IPhone 7. Het nieuwe model is waterdicht en is voorzien van twee camera’s waarmee betere foto’s gemaakt kunnen worden. Bovendien werkt de accu langer en heeft een draadloze oortelefoon (Airpods). Het fonds sloot 0,6 procent hoger op $ 108,36. In Azië lieten de beurzen een verdeeld beeld zien. Hong Kong noteerde in de middag 0,4 procent hoger maar in Tokyo stond de Nikkei op een verlies van 0,54 procent lager 16.920.


In Azië lieten de beurzen een verdeeld beeld zien. Hong Kong noteerde in de middag 0,4 procent hoger maar in Tokyo stond de Nikkei op een verlies van 0,54 procent lager 16.920.


De Japanse economie bleek in het tweede kwartaal met 0,2 procent gegroeid te zijn, tegen een verwachting van een nulgroei. Op jaarbasis kwam de groei uit op 0,7 procent tegen een verwachting van 0,2 procent groei. In Europa staat Super Mario bekend als de voorzitter van de ECB Mario Draghi, maar in Azië deed Super Mario een dag eerder van zich spreken. Het mobiele spel van Nintendo zal namelijk vanaf december beschikbaar zijn in de App store.Het nieuws deed het fonds maar liefst 11 procent stijgen op ¥ 37.355.


Wat kunnen wij vandaag verwachten?Wij verwachten een licht lagere opening van de AEX, waarbij het gematigde sentiment in de VS en Azië ook bij ons het enthousiasme zal temperen.De dag zal grotendeels in het teken van de ECB vergadering staan en de daarop volgende speech van voorzitter Mario Draghi. Zoals eerder gezien verwachten wij ook vandaag geen noemenswaardige impact op de aandelenmarkt. Mocht er al een verrassing komen vanuit de ECB dan zal deze voornamelijk in de valutamarkt te zien zijn. Wat dat betreft volgt Europa trouw de beurzen van Wall Street. De ECB heeft nog steeds een breed scala aan mogelijkheden om de inflatie naar het gewenste niveau te krijgen. Of het die mogelijkheden gebruikt is echter zeer de vraag want er kleven wel degelijk haken en ogen aan.
Jan Robert Schutte (oude profiel) 5 jaar geleden geplaatst
Om maar te beginnen met het verlagen van de Deposit Rate Facility. Dat is de rente die de ECB vergoedt als banken geld stallen bij de ECB. Of liever gezegd, de rente die de ECB in rekening brengt want met een negatieve rente van -0,4 procent betalen banken om geld te stallen. De ECB heeft die rente negatief gemaakt om banken te stimuleren het geld uit te lenen en daarmee de economie een impuls te geven. Dat zou dan vervolgens weer tot een hogere inflatie moeten lijden, maar daar is echter nog geen sprake van.


Bovendien heeft dit op de lange termijn negatieve gevolgen voor de winstgevendheid van banken. Om maar niet te spreken van de resultaten bij pensioenfondsen. De rente verder omlaag brengen is dan ook geen voor de hand liggende optie. Ondanks het feit dat het wel de mogelijkheden heeft.


Dan zou de ECB nog het opkoopprogramma kunnen verlengen. Het huidige opkoopprogramma loopt in maart 2017 af en het is moeilijk voor te stellen dat daarmee het programma ten einde loopt. Daar zijn de inflatieverwachtingen nog te laag voor. Er zou dus een verlenging van het opkoopprogramma mogelijk zijn.


Tevens kan de ECB het maandelijkse bedrag verhogen dat momenteel gebruikt wordt voor het opkoopprogramma. Dit bedrag is € 80 miljard per maand en dit zou dus verhoogd kunnen worden.Ook dit is niet waarschijnlijk aangezien de hoeveelheid beschikbare obligaties begint op te drogen. Kortom de ECB zou gaan vissen in een lege vijver.


Dan zou men kunnen gaan sleutelen aan het zogenoemde TLTRO programma. Dit is een programma voor langdurig krediet aan de banken en is pas in juni van dit jaar van start gegaan.Ook kan de ECB, weliswaar niet waarschijnlijk, over gaan tot het opkopen van aandelen. Dit wordt momenteel al door de Bank of Japan uitgevoerd. Probleem hierbij is echter dat er een zeepbel kan ontstaan in de aandelenmarkt die toch al op een hoog niveau noteert.


Kortom de ECB staat voor een lastige beslissing maar het verleden heeft bewezen dat de hoed van Mario Draghi hoog is en hij vast wel iets nieuws in petto heeft.


Persoonlijk houd ik het erop dat de ECB het huidige beleid ongewijzigd houdt en de inflatie vanaf 2017 ziet oplopen. Dit is ook consistent met de ramingen van diverse planbureaus alsmede de ECB.Bij de fondsen kan ASML mogelijk reageren op het Bloomberg rapport dat Samsung de helft van zijn belang in de chipmaker wil verkopen. De verkoop bedraagt een totaal van 6,3 miljoen aandelen en moet naar verwachting rond 12 september beëindigd zijn.


Samsung kwam in 2012 een 3 procent belang overeen om de ontwikkeling van de Extreme Ultraviolet Litography systemen te bespoedigen. Die levering laat nu langer op zich wachten nadat eerder al afspraken waren gemaakt over afleveringen in 2017.


Ahold Delhaize kan reageren op de negatieve koersontwikkeling van de retailers in de VS. Daar liepen de verliezen bij supermarktfondsen op tot 5 procent met als uitschieter Sprouts Farmers Market dat maar liefst 13,7 procent lager noteerde op $ 19,68.
Jan Robert Schutte (oude profiel) 5 jaar geleden geplaatst
Valuta’sEuro/dollar kwam gisteren nauwelijks van zijn plaats en sloot nagenoeg onveranderd rond het niveau van 1.1245. Wellicht kan de ECB vandaag de richting van het valutapaar beïnvloeden alhoewel weinig veranderingen worden verwacht in het beleid van de ECB. Mocht Draghi toch met een verrassing komen dan zou dit de euro zien dalen, temeer daar in de VS dit jaar nog een renteverhoging wordt verwacht., Het Britse pond daalde nadat Bank of England voorzitter Carney had opgemerkt dat er ruimte is voor renteverlagingen. Alhoewel recente cijfers nog niet duiden op een terugval in de Britse economie als gevolg van de Brexit blijft men zeer voorzichtig.


Het is nog te vroeg om de juiste impact te kwantificeren maar het is duidelijk dat deze er komt. Carney hield daarom een slag om de arm en dat zette het pond lager. Het pond was overigens vijf dagen op rij hoger geëindigd nadat beleggers hun short posities afbouwden.


Technische Analyse Euro/dollarEuro/dollar laat vanaf augustus een dalend trendkanaal zien alhoewel de bevestiging daarvan pas komt bij een doorbraak op 1.1155. De MACD is negatief en dat versterkt de mogelijkheid voor een test van het 200 DMA op 1.1180. Een doorbraak van beide niveaus maakt de weg vrij naar de steunlijn op 1.0980.
Harry Klip 5 jaar geleden geplaatst
De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een licht lagere opening opening tegemoet inaanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank vanmiddag.


Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent."De consensus in de markt is dat de ECB niet echt iets nieuws gaat zeggen", aldus sales trader GertBerendse van ING, die voorziet dat voorzitter Mario Draghi zal onderstrepen dat de ECB doorgaat metkwantitatieve verruiming en indien nodig de maatregelen zal uitbreiden.Volgens Berendse ondervind de ECB weerstand van Duitsland, dat niet blij is met een negatieve rente, terwijl er ook wordt gewacht op rentestappen van de Federal Reserve. "Als de Amerikaanse rente wordt verhoogd dan daalt de euro in waarde, waarmee het gewenste effect [een hogere inflatie] wordt bereikt, aldus de marktvorser.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 08 September 2016 om 08:41