CPB-directeur: Nederland moet bitcoin verbieden

Laatste reactie 13/06/2021 09:43 door Harry
· Markeren als ongelezen
Harry Klip 1 week geleden geplaatst

Het kabinet moet bitcoins en andere cryptomunten snel verbieden, vindt directeur Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau (CPB). Een crash van de volgens critici vaak overgewaardeerde cryptovaluta's is volgens hem onvermijdelijk. Daarom moet Nederland nu ingrijpen.

'Voor beleggers én overheden geldt: wie als laatste in beweging komt, is de klos. Nederland moet nu de bitcoin in de ban doen', schrijft Hasekamp vrijdag in zijn maandelijkse essay in deze krant. Het CPB is een belangrijke adviseur van het kabinet. Hasekamp is er sinds maart 2020 directeur.

Hasekamp is niet bang dat een verbod, net als bij de handel in drugs, gedoemd is te mislukken. Een ban leidt volgens hem tot een waardedaling en kan zo het einde van cryptomunten inluiden. 'Het product heeft zelf immers geen intrinsieke waarde en ontleent zijn aantrekkingskracht alleen aan acceptatie door anderen.'

Het is tijd voor hardere maatregelen, vindt Hasekamp. 'Voorzichtige regulering kan ook averechts werken: ze legitimeert cryptovaluta's als een bonafide financieel product', waarschuwt hij. De ultieme stap is volgens hem een 'totaalverbod' op productie, handel en bezit van cryptomunten.

Verbod is lastig
In de praktijk zal het verbieden van cryptovaluta's niet makkelijk zijn. Doordat de cryptomunten niet door een financiële instelling worden uitgeven en internationaal worden verhandeld, hebben autoriteiten er weinig grip op. Alleen bij brokers, waar consumenten de digitale munten kunnen kopen, hebben toezichthouders enige invloed op de markt.

Die handhavingsproblemen waren voor minister van Financiën Wopke Hoekstra reden om in 2018 tegen een verbod op cryptomunten te zijn. Ook het CPB vond strengere regels toen niet nodig.

Andere landen zetten volgens Hasekamp ook extra stappen om de 'cryptohype in te dammen'. China vaardigde als een van de eerste landen een verbod uit op de handel en nam onlangs aanvullende stappen. Nederland blijft daarbij achter, vindt Hasekamp. 'Er zijn pogingen gedaan om het toezicht op handelsplatforms aan te scherpen, maar zonder veel succes.'

In de visie van de CPB-directeur zullen cybervaluta nooit een alternatief voor geld worden, omdat cryptomunten buiten het criminele circuit niet geschikt zijn als betaalmiddel. Het uiteenspatten van de zeepbel is onvermijdelijk, denkt hij. Cryptovaluta's zijn 'een besmettelijk verhaal waarin mensen geloven omdat andere mensen erin geloven'.

Hasekamp schrijft dat cybervaluta op de meeste terreinen slechter scoren dan geld dat overheden zelf uitgeven. 'Waardevastheid bestaat niet, het gebruiksgemak lijdt onder een gebrek aan acceptatie en de veiligheid wordt ondergraven door regelrechte zwendelpraktijken', aldus Hasekamp.

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/economie-politiek/1387201/cpb-directeur-nederland-moet-bitcoin-verbieden-hkf1caQvP6PI
🔥 Harm van Wijk 1 week geleden geplaatst
'Het product heeft zelf immers geen intrinsieke waarde en ontleent zijn aantrekkingskracht alleen aan acceptatie door anderen.'

Nee, de dollar en de euro hebben intrinsieke waarde...wat een clown...is dit weer een proefballon van de overheid om te kijken of iemand buiten de partij wat mag roepen om te geesten rijp te maken?
🔥 Menco Sweep 1 week geleden geplaatst
Alles waar de overheid geen grip op krijgt:
VERBIEDEN!

Tsjah, als je zó denkt dan kom je nergens en waarschijnlijk zitten er geen economen in de politiek, politici die buiten de maatschappij staan wél (teveel van dit soort mensen).

Én ben je ook inmiddels wereldvreemd gedrag aan het vertonen.

Er zijn inmiddels overheden (én veel bedrijven) die crypto als wettig betaalmiddel accepteren.

Vooral doen:
zo legaliseer je het en is het meer zichtbaar en transparant.

Vergelijk het met de drooglegging in de VS en het verbod op wiet in Nederland:
gewoon legaliseren,
uit het criminele circuit halen,
politie mensen weer wat nuttigers laten doen dan wiethokken opsporen
mensen in grote loodsen laten werken die loonbelasting betalen, wiet verkopen met de btw heffing erover heen.

Dán ben je als overheid slim bezig, maar wat doen "WIJ":

verbieden!

Elk land krijgt de regering die het verdient,
gemiste kans, jammer!

ps: voor alle duidelijkheid,
ik rook niet, nooit gedaan, zelfs geen jointje dus...
Harry Klip 1 week geleden geplaatst
Overheid moet zijn O... verheid. Snappen er niets van, maar hebben er wel een mening over. Praten elkaar alleen maar na. Misschien moet hij eens praten met El Salvador, die net Bitcoin als wettig geaccepteerde munteenheid heeft ingesteld. https://www.nu.nl/economie/6138421/el-salvador-eerste-land-dat-bitcoin-accepteert-als-wettig-betaalmiddel.html
🔥 Menco Sweep 1 week geleden geplaatst
precies!
Raoul Suurmeijer 1 week geleden geplaatst
Maar welke winkelier zou nu Bitcoin als betaalmiddel willen accepteren? Dan moet ie elke paar minuten (of vaker!) al z'n prijzen in de winkel aanpassen. Aanpassen waaraan? Aan toch weer die eigen nationale munt. Voor alledaags gebruik krijgt een digitale munt pas een serieuze kans als de waarde stabieler is (nog afgezien van technische beperkingen van sommige digitale munten).

En tja, verbieden (tussen particulieren) lijkt me ook kansloos want niet te handhaven. Maar er kan wel worden gehandhaafd op dat winkeliers etc hun omzet in euro's registreren. Als ik het goed heb is er ook een wet die een alternatief betaalsysteem/munt verbiedt, maar dat zal vooral bij bedrijven wordt gehandhaafd. Dus de winkelaar kan een betaling in Bitcoin accepteren, als hij dat maar gelijk in euro's omzet en boekt. Het gevaar van een compleet zwarte economie ligt anders op de loer en daar worden we uiteindelijk allemaal slechter van.
Jan Robert Schutte 1 week geleden geplaatst
Dit is puur stemmingmakerij en vanuit een reflex van angst geschreven door een ondeskundig iemand idd.

Hoe wil je in godsnaam iets wat gedecentraliseerd is, verbieden? 

Grappig dat het CPB ook nog aanvoert dat Centrale Banken onafhankelijk zijn. Het zijn kampioenen van het 'debasen' van currencies! De ECB ligt aan de leiband van Zuideuropese landen waar geld heen gaat en de NoordEuropese landen geld lappen.

iCrypto's are here to stay!

Sergio Garcia 1 week geleden geplaatst
Niet dat ik het er mee eens bent met dit proefballonnetje, maar dit riekt als een volgende stap naar een verbod op alle crypto's om de weg vrij te maken voor de digitale €. 

Trouwens, cryptos verbieden voor een overheid is kinderspel. Ze zullen het bezit verbieden en dan is het game over. Wellicht, als ze coulant zijn,  dat ze een termijn zullen bepalen waar je tegen een korting je cryptos kunt inruilen.
Leon Van Dam 1 week geleden geplaatst
De tijd zal het leren...in mijn beleving moet je over niet al te lange tijd oppassen met Crypto. Wat we nu kennen zal m.i. gaan veranderen, waarbij de overheden zelf crypto's zullen gaan uitgeven en dan veel zaken gaan verbieden die nu nog gangbaar zijn. De eerste stappen worden al gezet binnen de EU...ik zeg: blijf nog even dansen op het feestje, maar hou oog voor de nooduitgang... 
Harry Klip 1 week geleden geplaatst
„Voor beleggers én overheden geldt: wie als laatste in beweging komt, is de klos. Nederland moet nu de bitcoin in de ban doen”, schrijft Hasekamp vrijdag in een essay in het Financieele Dagblad.

ALs de staat i.p.v. investeren in  KLM op de high toen in Bitcoin had geinvesteerd, dan hadden we nu zeker 500% winst gehad, zelfs na een daling van bijna 45 % T.O.V. de HIGH  van de bitcoin op 63.000. 
Dus laat een koersduiding niet over aan ambtenaren, die waarschijnlijk zelfs niet verder komen in beleggen dan een index fonds. Of heeft dit planbureau advies gevraagd  bij het planbureau in Rusland....
Klm is bijna 45% lager dan de prijs die de Staat betaalde... over snel in beweging komen gesproken.
Sergio Garcia 1 week geleden geplaatst
De overheid is historisch gezien een onbetrouwbare partner gebleken en tegenwoordig slaan ze de plank ook flink mis. Het lijkt mij niet nodig om hier voorbeelden op te sommen. 

Wat het CPB eigenlijk zegt is dat verbieden noodzakelijk is om de arme consument te beschermen. Je moet daar doorheen prikken. Hier zit gewoon het plan achter om de massa wijs te maken dat cryptos slecht zijn, behalve degene die zij zelf gaan introduceren. Want alleen een electronische staatsvaluta is te vertrouwen. Zoiets als de reclame van WC-eend...
Leon Van Dam 1 week geleden geplaatst
Kortom: manipulatie...
Harry Klip 6 dagen geleden geplaatst
Cryptomunten verbieden, zoals CPB-directeur Pieter Hasekamp in het FD betoogt, is geen oplossing voor de problemen van de bitcoin, zeggen experts.

Verbazing en ongeloof, maar ook gedeelde zorgen. Het pleidooi van directeur Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau (CPB) in het FD van vrijdag voor het verbieden van cryptovaluta's, leidt tot uiteenlopende reacties. De consensus lijkt echter te zijn dat, ondanks dat digitale munten veel vragen oproepen, verbieden niet de oplossing is.

'Bizar en een uiting van totale onkunde,' zegt bitcoinkenner Dennis Binnekade als reactie op de uitspraken van de CPB-baas. 'Wat ik zie is dat hij geen idee heeft van wat bitcoin is en wat hij ermee moet doen'.

Pieter Hasekamp, sinds maart directeur van het CPB, dat een belangrijke adviseur is van het kabinet, pleitte vrijdag in zijn maandelijkse essay voor het verbieden van de bitcoin. Cryptovaluta's, digitaal geld, winnen de laatste jaren enorm aan populariteit onder beleggers. Maar omdat er geen financiële instantie is die de munt uitgeeft, zijn er nauwelijks regels of toezicht. Dat werkt criminele transacties in de hand, meent Hasekamp. Bovendien denkt de CPB-topman dat een crash van de — in zijn ogen — overgewaardeerde munt onvermijdelijk is.

Binnekade kan zich niet vinden in de argumenten die Hasekamp noemt, bijvoorbeeld het idee dat cryptovaluta's voornamelijk in het criminele circuit worden gebruikt. Hij verwijst naar een onderzoek, waaruit blijkt dat in 2020 slechts 0,34% van de transacties in cryptovaluta's een criminele oorsprong had.

Gedeelde zorgen
De link van cryptovaluta's met criminele activiteiten is iets waar directeur van De Nederlandse Bank (DNB) Steven Maijoor zich wel zorgen over maakt. Hij gaf vrijdagochtend een speech tijdens de Amsterdam Fintech Week en kreeg daarna de vraag wat hij van het essay van Hasekamp vond. 'Ik denk dat we wat van de zorgen delen, maar tegelijk denken we niet dat de ontwikkeling tegengehouden moet worden', zei hij hierop.

Hoewel digitale valuta's volgens hem niet aan de voorwaarden van 'echte valuta's' voldoen, is het niet de rol van DNB om technologische innovatie te blokkeren zolang deze in ontwikkeling is. Wel pleit Maijoor voor regulering, iets waar de Europese Unie al volop mee bezig is.

Daar is ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) het mee eens. Die laat in een reactie aan het FD weten het essay met belangstelling gelezen te hebben. 'Het maakt onderdeel uit van een breder internationaal vraagstuk, waar ook toezichthouders zich over buigen. Tegelijkertijd vindt de AFM dat de risico's ook de verantwoordelijkheid van beleggers zelf zijn.'

Eigen verantwoordelijkheid
Dat vindt ook Teunis Brosens, hoofdeconoom en bitcoinspecialist bij ING. 'Zorg ervoor dat je snapt waar je jouw geld insteekt en doe dat niet met geld dat je niet kan missen. Dat zijn altijd goede adviezen.'

Brosens snapt waar de zorgen over cryptogeld vandaan komen, 'maar de hele boel verbieden vind ik wel erg ver gaan.' Volgens Brosens zijn er al veel gereedschappen om toezicht te houden op de cryptomarkt beschikbaar. 'Als je het hebt over oplichting en piramidespelen: dat is gewoon verboden bij wet, dus ook via crypto. In die zin is de reflex van dat er niets geregeld is niet helemaal juist.' Volgens Brosens wordt er binnen de EU ook hard gewerkt aan regelgeving. 'Het is dan gek om als Nederland halverwege dat proces te zeggen dat we gaan verbieden.'

Politiek
Hasekamps opinie verdeelt ook politiek Den Haag. Fractieleider van Forum voor Democratie (FVD), Thierry Baudet, meent dat Hasekamp 'bang' is voor cryptomunten. 'Crypto biedt namelijk precies wat het huidige financiële systeem niet kan en niet wil bieden: vrijheid, privacy en welvaart', schrijft Baudet op zijn socialemedia-account.

Kamerlid voor de PvdA Henk Nijboer is kritischer. 'De criminaliteit kan welig tieren door de bitcoin, de regels die er nu zijn schieten tekort.' Maar verbieden gaat ook Nijboer voor nu te ver.

VVD'er Eelco Heinen vindt dat de bitcoin absoluut niet verboden moet worden. 'Nieuwe technologieën die we moeilijk begrijpen moet je niet verbieden, maar reguleren', zegt hij. Inge van Dijk (CDA) zegt: 'natuurlijk moeten we oog houden voor de risico’s en mogelijk misbruik, maar laten we de deur niet zomaar dichtgooien.'

Decentraal
Uiteindelijk is het ook nog de vraag, naast of het wenselijk is, of het mogelijk is om de bitcoin te verbieden. Een kenmerk ervan is namelijk dat deze decentraal is. Er is niet één plek vanwaar de bitcoin geregeld wordt. Zolang er internet is, is er dus toegang tot de bitcoin. 'Wij zijn China niet, we hebben geen grote firewall om het internet staan om te zorgen dat crypto niet meer toegankelijk is, dus technisch gezien is dat een lastig verhaal,' aldus Brosens.

 https://fd.nl/beurs/1387292/bitcoinverbod-is-geen-oplossing-voor-problemen-cryptovaluta-jmf1caQvP6PI
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 11 June 2021 om 07:49
Aantal lezers 37
Aantal reacties 13