Chesapeake vraagt faillissement aan

Laatste reactie 30/06/2020 09:58 door Tom
· Markeren als ongelezen
🔥 Tom Lassing 4 dagen geleden geplaatst
Voor wie het bedrijf niet kent, het was in 2006 een wereldberoemd bedrijf dat heel agressief grond opkocht in delen van de VS waar tot op dat moment niemand bewust gronden kocht. Wat ze namelijk in handen hadden was kennis over een nieuwe boortechniek, uitgevonden door Baker Hughes. Die boortechniek was horizontaal boren.
De Chesapeake oprichter en CEO realiseerde zich dat in veel oude boorresultaten die ooit gepubliceerd waren wel berichten waren over dunne lagen met olie en gas. Daar konden de boormaatschappijen nooit wat mee, want als je alleen verticaal kan boren, dan is zo'n dunne laag gas of olie commercieel gezien niet interessant.
McClendon begreep de impact van de nieuwe boortechniek en hij kocht zich helemaal lens aan gronden waarin die dunne lagen olie en gas waren aangetroffen.
Het bedrijf werd tientallen miljarden waard toen duidelijk werd dat hij ineens de grootste eigenaar van zeer rijke schaliegas en schalieolie gronden was.
Maar het sprookje kende geen happy end.
"Iedereen" en zijn schoonmoeder gingen na 2007 schaliegas en olie boren en de prijs in Noord Amerika viel terug tot onder de kostprijs. Toen kwam er in 2008 ook nog eens de bankencrisis.
De CEO probeerde zichzelf te verrijken met een bonus van 150 miljoen dollar op het moment dat het sprookje al over was. De aandeelhouders verloren dat jaar 50% van hun aandelenwaarde en mijnheer probeert met 150 miljoen naar huis te gaan.
De liefde tussen de aandeelhouders en de CEO was definitief over.
De markt bleef slecht en Chesapeake nam afscheid van de CEO. Het bedrijf wist nooit meer tot de verbeelding te spreken. Er is nu 7 miljard dollar schuld en weinig kans dat er nog veel waarde tegenover staat. 
🔥 ronald de zoete 4 dagen geleden geplaatst
@ Tom,

Geen mooi verhaal. En dit is niet de laatste helaas. Whiting Petroleum is er ook zo een. Ik schrijf in mijn LNG-berichten dat je van aardgas NU moet afblijven. Cheasepeak was de belofte voor de beurs, en heeft ook goede dagen gekend. Maar niet veel. Het probleem zit hem in het feit dat de olie en gasprijs geen ruime tijd boven hun break-even prijs heeft gestaan. Lening naar lening en weer doorrollen er kwam nooit licht aan eind van de tunnel. de aandeelhouders verliezen plus duizenden mensen verliezen hun baan.

Wallstreet en durfinvesteerders zijn "klaar" met schalieolie en schaliegas. De belofte die nooit geld waard werd. Maar ook Cheasepeak wordt opgekocht en zal in het portfolio van waarschijnlijk een sterkere broeder opgenomen worden. Dan daalt de breakeven prijs van 50-55 $/vat naar 25-30 $/vat. 

Het grote voordeel van schalieolie/gas winning is dat de productie snel aangepast kan worden. Nu gaat het op slot. Het zal nog wel even duren, maar energie wordt weer duurder. Er komen veel goedkope LNG aandelen langs, ook op dit forum, maar blijf er beter even af. Beleggers kunnen beter m.b.t. olie en (schalie)gas even op hun handen zitten. 
🔥 Tom Lassing 3 dagen geleden geplaatst
Nog even een aanvulling:
Nog een mooi verhaal over dit bedrijf... Nadat de CEO en oprichter het bedrijf uitgezet was, vroegen ze zich af waar de wijnkelder eigenlijk was. De CEO had altijd de mooiste flessen wijn en hij haalde ze 'ergens' uit het pand van het hoofdkantoor vandaan. Niemand wist waar precies die wijnkelder was. Het heeft twee weken zoeken gekost om de geheime wijnkelder te vinden!
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 29 June 2020 om 08:44
Aantal lezers 15
Aantal reacties 3