Kort samengevat was gisteren een normale maar ook vreemde beursdag. In de context van de trends en thema’s van de afgelopen tijd was het vreemd dat de beurs niet negatief reageerde op de hard stijgende inflatie in de VS. Ook de EUR/USD reageerde verrassend (zie snel herstel in grafiek ->). Anderzijds was inflatie of monetair beleid nooit een hoofdthema voor beleggers en gaat de markt daarmee terug naar normaal. De markt verwacht dit wellicht, de VIX index zakte behoorlijk in. Meer over de 5% inflatie in de VS op de volgende pagina. 

Dat de AEX (+0,4%) zich uitgerekend gisteren naar de hoogste slotstand van het jaar bewoog (725 punten), geeft aan dat inflatie niet meer de waan van de dag beheerst. Een bedrijf dat dit wel doet, is Unibail ( -2,4%) dat een stukje van de winst van de voorgaande dagen prijsgaf. Just Eat ( -1%) zakte ook wat, en zag de overname van Grubhub definitief worden nadat aandeelhouders van GRUB met een overweldigende meerderheid vóór de deal stemden. 

Bij de stijgers zagen we KPN (+1,8%), dat nog stabiliseert na de klap van het einde van de overnamegeruchten. Ook ASML (+1,6%) en ASMI (+1,2%) wonnen flink. 

Goud 
Goud spon ook garen bij de verrassende reactie op de inflatiecijfers. Door de lage rente steeg het edelmetaal weer boven de $1900. Verder is het valuta vrijdag en kunt u op de volgende pagina’s meer lezen over valuta en crypto. 

Vandaag
Er is niet zo veel nieuws, het is immers vrijdag. We verwachten publicatie van het consumentenvertrouwen in de VS, gepeild door de Universiteit van Michigan. De schatting van de BBP -groei voor het VK over de maand april (cijfer van vanochtend) lag met 2,3% in lijn met de verwachtingen.