Sterke werkgelegenheidscijfers kunnen laatste zetje zijn voor Fed.


(ABM FN-Dow Jones) Hoewel de banenrapporten altijd op aandacht kunnen rekenen met het oog op het Amerikaanse rentebeleid, zijn de werkgelegenheidscijfers van vrijdag 2 september extra belangrijk nu de Federal Reserve steeds sterker hint op een nieuwe renteverhoging.


Bij het jaarlijkse symposium voor centrale banken in Jackson Hole zei voorzitter Janet Yellen van de Fed vorige week dat de kans op een renteverhoging de afgelopen maanden is toegenomen, gezien de ontwikkeling van de arbeidsmarkt, de economie en de inflatie. Ze kreeg bijval van vice-voorzitter Stanley Fischer, die zelfs opperde dat er dit jaar nog altijd twee renteverhogingen kunnen worden doorgevoerd. Momenteel staat de zogenoemde federal funds rate op 0,25 tot 0,50 procent.


Yellen benadrukte dat veel afhangt van macro-economische data en mede daarom wordt het banenrapport van vrijdag als belangrijk beschouwd. Geraadpleegde economen gaan gemiddeld uit van een stijging van 185.000 banen in augustus.


Maar volgens analisten van ING hoeft de werkgelegenheid van de Amerikaanse centrale bank helemaal niet met zulke cijfers toe te nemen om het licht op groen te zetten voor een renteverhoging. "Eén ding waar de leden van het Federal Open Market Committee het over eens lijken te zijn, is dat de economie volledige werkgelegenheid heeft bereikt, of in elk geval bijna", schreven de marktvorsers in een voorbeschouwing. "Een toenemend aantal Fed prominenten, waaronder Fischer, heeft gezegd dat ze kunnen leven met een banengroei van rond de 150.000".


Volgens ING is de ontwikkeling van de loongroei dan ook belangrijker voor de Fed. "Afgaande op recente opmerkingen zijn Yellen en andere stemgerechtigde Fed leden optimistischer over de loonontwikkeling".


Marktanalist Craig Erlam van Oanda wees vooral op het gebrek aan overtuiging in de markt dat de Fed de rente in september zal verhogen. Daarom is het banenrapport van vrijdag volgens hem zo belangrijk.


"Na de twee sterke banenrapporten in juni en juli ligt een renteverhoging dit jaar weer op tafel, maar het lijkt erop dat beleggers nog één sterk banenrapport nodig hebben om echt overtuigd te zijn".


Volgens Erlam is een renteverhoging in december wel iets meer ingeprijsd, maar kan dit zo weer veranderen wanneer het rapport vrijdag tegen blijkt te vallen. Dat geldt andersom echter ook.


"Hoewel de kans van een renteverhoging in september op slechts 24 procent wordt geschat, zal een sterk banenrapport zeer moeilijk te negeren zijn en kunnen we in dat geval een duidelijke heroverweging van de kans op een renteverhoging verwachten voorafgaand aan het rentebesluit [van de Fed] over drie weken", aldus de marktvorser.


Door: ABM Financial News.