AEX vormt dubbele bodem: tijd voor een Iron Condor

Laatste reactie 30/04/2017 19:34 door Volgeling
· Markeren als ongelezen
πŸ”₯ Harm van Wijk 4 jaar geleden geplaatst
De AEX wist zich staande te houden boven de bodem op 438 punten. Door de opleving lijkt hiermee een dubbele bodempatroon te zijn gevormd. De correctie na het aanscherpen van het record voor 2016 was scherp. Geen sterk teken, dus reden om voorzichtig te blijven.


De dalingen in 2016 gaan opnieuw aanmerkelijk sneller dan de stijgingen. De bodem van begin augustus rond 438 punten wist de (eerste?) aanval af te slaan. De AEX kan nu op weg naar het koershiaat rond 450 punten. We zien vaak dat zo’n koershiaat wordt gesloten.


De stijgende trend lijkt ten einde na de daling van 466 naar 438 punten. Deze daling van circa 28 punten, oftewel 6% heeft de meeste beleggers weer wakker geschud. De premies voor opties zijn door deze correctie weer opgelopen.


Ditmaal gingen de indices in de Verenigde Staten harder onderuit. De S&P 500 staat ruim onder de bodem van begin augustus. Dit geldt ook voor de Dow Jones, maar de Nasdaq wist inmiddels alweer vrijwel te herstellen. De technologie-index lijkt weer op weg om het recordniveau verder aan te scherpen.


De Europese indices hielden de schade relatief beperkt. Bij zowel de EuroNext 100 als de Dow Jones Stoxx 50 noteren we boven de bodem van begin augustus. De vraag is dus nu wie de toon aangeeft: Amerika of Europa.


Naast de geschreven put, hebben wij een covered straddle ingenomen om hiermee de positie wat meer neutraal op te zetten. We breiden de positie uit met een neutrale Iron condor.


Op dit moment staan twee seinen op rood en nog twee op groen. Er is dus geen reden tot paniek of euforie, maar wel reden om de posities scherp te monitoren en risico’s af te dekken.


Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan


Met hartelijke groet,Drs. Harm van Wijk
reactie op @harmvanwijk:
Jan Robert Schutte (oude profiel) @harmvanwijk Mooie voorzet
3 jaar geleden

Beantwoorden

πŸ”₯ Harm van Wijk 4 jaar geleden geplaatst
wij schrijven 2 calls AEX okt 465 en 2 puts 420 en kopen 2 call okt 470 en 2 puts 415 (iron condor) en ontv. 1,24 euro als combi. Margin circa 1000 Onderstaand een beeld van de totale portefeuille.
πŸ”₯ Harm van Wijk 4 jaar geleden geplaatst
Het kan nog steeds:


Open Sell 3 AEX Put 21-Oct-16 [email protected]Open Buy 3 AEX Put 21-Oct-16 [email protected]Open Sell 3 AEX Call 21-Oct-16 [email protected]Open Buy 3 AEX Call 21-Oct-16 [email protected]


Met redelijke ruimte nog naar beneden...
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
uhhhh even doorgerekend..


we ontvangen 124 euro per set...spread is 500 euro dus margin is 500 euro.


De investering is dan 500 - 124 is 380 (na kosten). Rendement 32% in 24 dagen...480% op jaarbasis?
πŸ”₯ Harry Klip 3 jaar geleden geplaatst
@harmvanwijk . @robertschutte heeft hier al een short strangle gemeld, die hier veel op lijkt, zowel qua uitoefenprijs als expiratiedatum. Namelijk verkoop:Call 475 @0,25Put 415 @0,85Ontvangen premie €110 per set. De margin is natuurlijk wel hoger.
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
@harryklip voor circa 4200 euro margin voor de short strangle, kan ik circa 10 iron condors opzetten toch? mijn rendement is dan 10 keer hoger en mijn risico is lager door de gekochte optie nietwaar?
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Wat vinden de optie koningen @harryklip @robertschutte @leonvandam @karelvandegumster van een heeeeeel brede Iron Condor 480/485 en 400/405 voor november? (anderen mogen ook reageren natuurlijk ;-)


We kunnen 75 euro maken op de margin van 500 euro. Looptijd 51 dagen, dus 18%, wat overeenkomst met 128% op jaarbasis.


Misschien niet veel premie....maar als we niks doen, verdienen we ook niets...


480-405 is een mooie bandbreedte toch? :-D
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Ik heb even Lynx gebeld en zij gaven aan dat de margin initieel 229 euro is de Marge positiebehoud 184 euro per Iron Condor...het rendement is dus nog hoger, maar dat hangt dus van de broker af...
πŸ”₯ Harry Klip 3 jaar geleden geplaatst
@harmvanwijk Lijkt me zeker een goede. Ik zou zelf eerst de OCT opzetten en dan de NOV. Dus 1x per maand. De opbrengst is dan natuurlijk wel lager. Deze opbrengst van €75 op een mogelijk verlies van €425 is bijna 1 op 5. Ik zou wel al vooraf een stoploss niveau afspreken naar beneden, bijv. 418. Een alternatief is om alleen de putspread te doen, want deze heeft hogere opbrengst dan de call..
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Ik heb heel veel margin over dus doe ook gelijk de NOV100% ipv 500% maar voortuit maar ;-)ik neem wel allebei, want ik zie niet zo heel snel 480 op het bord...al weet je het nooit :-Dmaar dan rollen we wel weer door...zolang we dat maar op tijd doen, moet dat lukken...
πŸ”₯ Leon Van Dam 3 jaar geleden geplaatst
Lijkt mij een mooie opzet. Uiteraard de grenzen 438 (belangrijke steun) en AEX 458 (weerstand) in de gaten blijven houden. Een uitbraak uit deze range zou men kunnen aanwenden om wat bij te sturen...(liefst op slotbasis te bekijken)
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
We hebben gelukkig wel wat ruimte...Wat overigens opvalt, is dat onze Oosterburen na een lagere top, een lagere bodem lijken te willen gaan vormen...spannend momentje...Na een doorbraak zal de AEX waarschijnlijk niet omhoog gaan...
Mario Aandewiel 3 jaar geleden geplaatst
Beste Harm, dit is allemaal een beetje nieuwe materie voor me en ik beschik (nog) niet over de tools die jullie lijken te gebruiken.Op welk moment zou je die 400/405 480/485 trade (deels) sluiten?
Karel Van de Gumster 3 jaar geleden geplaatst
Hi, op welke prijs heb je de trade opgezet?
Karel Van de Gumster 3 jaar geleden geplaatst
Hi, nog even wachten, mijn inziens. Het is een Nov. affaire. strikes zijn ver weg van de huidige spot. daarbij is het max. verlies gelimiteerd. rustig afwachten.Groet,Karel
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Hallo @marioaandewiel we sluiten deze Iron Condor het liefst na de november expiratie :-D We zien het liefst dat alle opties zonder waarde aflopen.


Tussentijds kunnen we bijsturen wanneer we verwachten dat dit niet gebeurt. Wanneer we ingrijpen, hangt af van wanneer een steun of weerstand wordt doorbroken. Gebeurt dit snel, dan sluiten we. Gebeurt dit vlak voor expiratie, dan kunnen we besluiten om de positie aan te houden.


Er is dus helaas niet een eenduidig antwoord te geven :-(
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
@karelvandegumster we hebben de novembers opgezet voor 0,73 euro per combinatie.
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
De Covered straddle voor november leverde 12,80 euro op.


OptieAlert: wij schrijven (openingverkoop) 1 call en 1 put AEX nov 455 (short straddle) en kopen 1 put AEX nov 445 en ontvangen circa 12.80 euro


We maken winst zolang de AEX onder 455+12,80 is 467,80 punten expireert op de derde vrijdag van november.


Dit houdt dus in dat de AEX dus een nieuw record voor 2016 moet vormen.


Mocht de AEX te snel oplopen, dan kunnen we nog doorrollen.


Blijft de AEX hangen, dan verdienen we geld. De maximale winst is 1280 euro.


Onder 445 punten blijft een winst over van 12,80 min 10 (maal 100) is 280 euro.
Mario Aandewiel 3 jaar geleden geplaatst
Beste Harm,


Waarom dek je deze niet aan de bovenkant af met een gekochte call 465?
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Hallo @marioaandewiel Dat zou kunnen, maar dan wordt de winst opgegeven (285 euro) die ik nu maak bij een daling...


Dat is dus een keus...dan verdien je alleen binnen een bepaalde bandbreedte...
Yvonne De Vries 3 jaar geleden geplaatst
@marioaandewiel @harmvanwijkBeste Harm,Als je deze strategie opzet, dan heb je waarschijnlijk een visie of de AEX zal stijgen of zal dalen. Ik ga er vanuit dat je voor de put optie hebt gekozen (445) omdat je verwacht dat de beurs zal dalen. Is dat je visie, want anders kun je natuurlijk net zo goed een 465 call ipv een 445 put kopen. Ik zou het zelf prettig vinden als je iets uitleg zou willen geven aan de posities die je inneemt. Wat de visie is. Want een gekochte put kun je natuurlijk net zo goed doorrollen. Ik weet het niet en kan ook niet voor Mario spreken, maar ik lees uit zijn vraag ongeveer mijn gedachten.
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
@yvonnedevries


Mijn visie is dat AEX geen nieuw record gaat vormen voor de derde vrijdag in november. Zie voorgaande quote:


"We maken winst zolang de AEX onder 455+12,80 is 467,80 punten expireert op de derde vrijdag van november.


Dit houdt dus in dat de AEX dus een nieuw record voor 2016 moet vormen.


Mocht de AEX te snel oplopen, dan kunnen we nog doorrollen.


Blijft de AEX hangen, dan verdienen we geld. De maximale winst is 1280 euro.


Onder 445 punten blijft een winst over van 12,80 min 10 (maal 100) is 280 euro."
Yvonne De Vries 3 jaar geleden geplaatst
@harmvanwijkBedankt Harm. Het is mij duidelijk.
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
De oktober Iron Condor is na circa 2 weken, met nog circa 2 weken te gaan iets meer dan de helft binnen..
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Aan de put kant valt niet heel veel meer te verdienen op dit moment (circa 10 cent, dus kom je niet echt uit de kosten).


Aan de call kant zou je nog wel iets kunnen doen...je kan hier nog circa 35 cent maken op een margin van maximaal 500...toch een leuk rendement van circa 6% in 11 dagen...220% op jaarbasis....en door de gekochte call is het risico gelimiteerd tot 500 euro.


De vraag is alleen verwacht je een nieuw jaarrecord voor de AEX in de komende 11 dagen?
Jacob Maat 3 jaar geleden geplaatst
De AEX zit al weken in een zijwaartse beweging. Sinds top 466 is er een bodem van 438 gezet en daar bivakkeren wij tussen in. Mijn oktoberopties heb ik gesloten, winst 350, investering 5300. gemiddelde looptijd zo'n 30 dagen. Voor NOV moet de index boven 440 blijven, dat zien we nog meer even aan...
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
@jacobmaat je zou kunnen overwegen je investering met 90% terug te brengen door een put 335 eronder te kopen...


bovendien slaap je dan wat rustiger omdat je risico kleiner is.


Een putspread met 10 minuten (put 430) zou de maximale margin (en het risico) verlagen naar 1000, waardoor je wellicht nog wat andere dingen kunt opzetten.


De bodems van augustus en september lagen immers rond 437...440 is daarom wel een beetje spannend ;-)
Jacob Maat 3 jaar geleden geplaatst
put 440 verkocht, put 425 gekocht. Heb vooralsnog geen problemen met mun nachtrust, haha.
reactie op @jacobmaat:
Volgeling Van Harm Beste Jacob, kijk aub goed uit met posities waarmee je maximale verlies EUR 1500 of meer kan zijn. En zeker als je denkt dat de AEX boven een relatief hoge stand blijft. Je wilt niet weten hoeveel ik op 24-08-2015 heb verloren. Ik dacht toen dat de AEX boven 435 zou blijven... Pijnlijke verliezen maken het beleggen echter nog succesvoller. Net als elke vliegtuigcrash maakt het vliegen nog veiliger :-)
3 jaar geleden

Beantwoorden

πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
dan heb je dus 1500 euro risico...en dus ook margin...dat is beter dan de 5000 euro margin die je had :-D
πŸ”₯ Leon Van Dam 3 jaar geleden geplaatst
Always expect the unexpected...safety first...
Jacob Maat 3 jaar geleden geplaatst
@leonvandam hoeveel zekerheid wil je inbouwen om het onverwachte voor te zijn. Lijkt mij schier onmogelijk. Ben benieuwd hoe jij dan 100k belegd vermogen wegzet..Had direct al die combi 440/425/ Doe geen losse puts meer...
πŸ”₯ Leon Van Dam 3 jaar geleden geplaatst
@jacobmaat Nee, dit is prima zo. Het gaat erom dat je niet "huis en haard" zou moeten verkopen als je er geen bodem onder hebt. Een "black swan" kondigt zich niet aan en als je veel in de markt zit ga je die toch een keer zien landen...ik heb er zelf diverse langs zien vliegen: 9/11, Londen metro, Madrid etc.


Een groot verlies valt wel te recupereren. Maar je moet wel altijd zorgen dat je kapitaal over hebt om dat te bewerkstelligen.
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
OptionAlert: wij kopen terug 2 calls AEX okt 465 en 2 puts 420 en verk 2 call okt 470 en 2 puts 415 (iron condor) en betalen 0,21 euro als combi Winst circa 206.


De laatste 21 euro gunnen we aan een ander. De laatste week voor de expiratie is natuurlijk een risico. We zien namelijk de AEX opveren vanaf de vorige bodem waardoor een dubbele bodem lijkt te zijn ontstaan.


Het koershiaat van gisteren is hiermee gesloten en hiermee lijkt een nieuwe dagcylcusbodem te zijn gevormd. Mogelijk dat hiermee een nieuwe aanval is geopend op de voorgaande top.


We zien nu 3 groene en nog slechts 1 rode pijl, wat aangeeft dat we minder negatief beeld bekijken. De trendindicator staat echter nog steeds op rood, dus veel meer dan neutraal mogen we het beeld niet noemen.


De steun ligt nu rond 442 en de weerstand rond 457 punten.
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Er is nog voldoende ruimte binnen de Iron Condor, maar de potentiele extra winst van 20 euro staat niet in verhouding tot het risico voor de komende week.
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
De Covered straddle voor november loopt ook goed: deze leverde 12,80 euro op, en staat nu op 10,10...en winst van 270 euro....


We maken winst zolang de AEX onder 455+12,80 is 467,80 punten expireert op de derde vrijdag van november.


Dit houdt dus in dat de AEX dus een nieuw record voor 2016 moet vormen.


Mocht de AEX te snel oplopen, dan kunnen we nog doorrollen.


Blijft de AEX hangen, dan verdienen we geld. De maximale winst is 1280 euro. Er zit dus nog behoorlijk wat potentie in.


Onder 445 punten blijft een winst over van 12,80 min 10 (maal 100) is 280 euro...
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Voor wie durft...de short strangle 410-490 voor december...je ontvangt dan 264 euro met een margin van circa 3300 dus investering circa 3000...6,3% rendement zolang de AEX tussen 410 en 490 blijft tot de derde vrijdag van december.


Wie vindt dit interessant? @robertschutte @harryklip of @leonvandam ?
Hubert Meijles 3 jaar geleden geplaatst
Ik vind dit soort trades altijd interessant.Maar dan staffel ik het. Dit heb ik vanaf juni (puts december geschreven - na brexit periode) en van juli meestal calls geschreven bij stijging rond de 455 - geschreven op aug-sept-dec (tussen de 460 - 490/500). Heeft me veel premie opgeleverd. Deze met winst terug kunnen kopen. De dec 500 ook, maar de 490 heb ik nog openstaan - maar kan gesloten worden: meer dan 400 euro winst...:-)Met de premie van de geschreven calls heb ik aardig wat aankopen voor lange termijn kunnen doen, zoals ETF's van Think, Unilever en Brunel (toen ze rond 15 stonden).Ik vind dit echt helemaal te gek!
reactie op @hubertmeijles:
Volgeling Van Harm Hi Hubert, Gefeliciteerd met een mooie winst! Het schrijven van calls met een lange looptijd vind ik ook steeds interessanter. Met welke margin is je winst met o.a. XNL C DEC 2016 490,00 gemaakt? Op 23-11-2016 heb ik XNL C DEC 2019 650, geschreven. De premieopbrengst is EUR 413,05. De margin is iets boven EUR 400. Het maximale rendement is 100% over 3 jaar.
3 jaar geleden

Beantwoorden

πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
@harmzijnvolgeling helemaal eens dat dit mooie strategieΓ«n zijn, maar houdt wel rekening met een mogelijk oplopende volatiliteit...hierdoor stijgt de optiepremie (ook die van calls) en de margin. Het kan dus zijn dat je tussentijds extra margin moet aanhouden, dus ga niet te dicht langs de randen lopen :-D
reactie op @harmvanwijk:
Volgeling Van Harm Harm, dank! Zeker kan de margin tussentijds stijgen. Dus de extra margin is idd nodig en het rendement wordt minder dan 100% over 3 jaar. Ik vind het wel aantrekkelijk dat een kans op het bereiken van de stop-loss (en het sluiten van posities met verlies) door een extra marge lager lijkt dan bij andere strategieΓ«n. Wat vind je daarvan?
3 jaar geleden

Beantwoorden

jan Leeuw de 3 jaar geleden geplaatst
9 nov bodem2 dec bodem na 23 dgn.


Dan zouden we een topje moeten gaan zetten in de einde jaars rally.


En dan 49-56 dgn na 9 nov de volgende diepere bodem9 nov +49-56 dgn = 28 dec- 4 jan.


Dit lijkt mij niet waarschijnlijk dat we daar een diepe prikker zouden krijgen.Het zal dus wel meer van het zelfde worden......zijwaarts met een topje richting de kerstdgn.Laten we eens zeggen 465 - 470.


Dan gaan we daar weer een short covered straddle feb verkopen
reactie op @janleeuwde:
Volgeling Van Harm Beste Jan, stel dat de AEX tegen alle logica na de kerst verder stijgt? Er leken flinke dalingen logisch door BrExit, de overwinning van Trump en "Nee" op het Italiaanse referendum...
3 jaar geleden

Beantwoorden

πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Mijn posities lopen volgens plan...ik maak me geen zorgen en maak winst tussen 420 en 480 punten op de AEX...ook als de margin wordt verhoogd....maar ik ben het met je eens @harmzijnvolgeling als je rekening houdt met 4 keer de margin kom je nog steeds uit op een mooi rendement :-D
reactie op @harmvanwijk:
Volgeling Van Harm Het ziet er mooi uit! Waarvoor heb je echter 4 keer de margin nodig? Met Iron Condors Is je verlies m.i. beperkt tot de grootste vleugel.
3 jaar geleden

Beantwoorden

πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Mijn posities lopen volgens plan, ondanks de poging van de AEX om uit te breken...ik maak me geen zorgen en maak winst tussen 420 en 480 punten op de AEX...


Even in de gaten houden of we moeten gaan bijsturen :-D
reactie op @harmvanwijk:
Volgeling Van Harm Hi Harm, Nu is de AEX toch boven 480... Hoe hebben jullie bijgestuurd?
3 jaar geleden

Beantwoorden

Harm van Wijk De AEX heeft de doorbraak door 475 bevestigd zodat we de 490/495 call spread hebben gesloten samen met de put spread (iron condor) :
OptionAlert: wij kopen terug 3 calls AEX jan 490 en 3 puts 420 en verkopen 3 call jan 495 en 3 puts 415 (iron condor) en bet. 1,30 euro als combi. Verlies 126
Hierdoor zitten we nu goed tussen 420 en 500 punten op de AEX.
zie http://mijn.beleggen.com/conversations/volatiliteit-aex-loopt-flink-terug-aldus-herbert-robijn?highlight=aex
3 jaar geleden

Beantwoorden

Volgeling Van Harm Netjes! Wat is jullie totale rendement met de Iron Condors over al die jaren?
3 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Martin Wedekind 3 jaar geleden geplaatst
Gisteren de SMS en mail gehad over het openen van de iron condor 390/400 - 500/510 op de AEX, waarbij ik bij Binck tegen een probleem aanliep. De calls en puts had ik apart per poot ingelegd op 0.80, maar doordat de AEX op dat moment doorsteeg, zijn alleen de calls uitgevoerd.Ik heb tevens een Lynx rekening en daarbij is de gehele order in één keer ingelegd en uitgevoerd.Maar hoe kan ik nu het beste handelen met de ontbrekende put poot op de Binck rekening? Toch maar (ver)kopen, niets doen, of hopen dat de AEX een paar punten terugzakt? Graag jullie advies in deze.
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
@martinwedekind Hopen is niet de beste strategie...dit wordt vaak wanhopen :-(


Dit is een bekend probleem bij Binck...Je kan maar 2 poten handelen...


Wat je dan het beste kunt doen, is (als je margin dat toelaat) is de geschreven opties doen als combinatie en dan als combinatie de gekochte opties doen.


Een forse beweging 1 kant op, wordt dan (deels) gecompenseerd door afname van de andere kant.


Als je onvoldoende ruimte hebt, kan je inderdaad het beste eerst de call spread of de putspread doen.


Afhankelijk van je visie kan je nu nog de putspread doen.


Het voordeel van de putspread is dat je extra premie binnenkrijgt. Het nadeel is dat je ook risico aan de onderkant loopt.


Ik mag geen individueel advies geven, maar ik zou in zo'n geval proberen met een doorlopende order alsnog de putspread op te zetten.


Zie onder de actuele premies.


@harryklip of @robertschutte willen jullie hier nog iets aan toevoegen?
Martin Wedekind 3 jaar geleden geplaatst
@harmvanwijk Dank voor de reactie, ik heb een order voor de putspread ingelegd op 0,75. Afwachten nu of deze uitgevoerd gaat worden.Vanwege de margin leg ik de orders inderdaad liever in per call- en putspread.
Martin Wedekind 3 jaar geleden geplaatst
De putspread is toch nog binnen op 0,75 en voor de callspread had ik gisteren 0,81 ontvangen. Totaal voor de combinatie wel 9 cent minder binnen gehaald dan in de SMS stond aangegeven.
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
@martinwedekind je kan proberen om een claim in te dienen bij Binck...of voortaan alles via Lynx te doen...is nog veel goedkoper ook :-D


PS Vanmorgen kon je voor betere prijzen handelen dan in de SMS stond...de markt blijft in beweging...
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Ik kwam weer een mooie Iron Condor tegen:


option P AEX 17-Mar-17 390.00 1 1.040 104 100 -4 98 -6


option P AEX 17-Mar-17 400.00 -1 1.310 -131 -134 -3 -128 3


option C AEX 17-Mar-17 530.00 -1 0.650 -65 -69 -4 -66 -1


option C AEX 17-Mar-17 540.00 1 0.330 33 30 -3 31 -2

ontvangen 0.65 maal 10 is 643 euro na kosten


margin is 2723 euro is 30% in 79 dagen.


Op jaarbasis is dat 140% zolang de AEX tussen 400 en 530 punten blijft tot 17 maart.


Nog suggesties @harryklip of @robertschutte of @leonvandam
Jan Robert Schutte (oude profiel) 3 jaar geleden geplaatst
@harmvanwijk je weet hoe ik over IC's denk. Ik zou eerder voor een short strangle voor FEB gaan: bv de FEB 400 put en de FEB 520 Call schrijven: opbrengst €0,94 (*100) op een margin van ruim €1.100
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
@robertschutte je weet hoe ik over short strangles ben gaan denken ;-)


Ik vind het wel lekker om de risico's af te dekken...ik heb genoeg leergeld betaald :-S
Volgeling Van Harm 3 jaar geleden geplaatst
@harmvanwijk Waarom is de magrin 2723 euro? Het maximale verlies van deze IC is toch EUR 1000?
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
@harmzijnvolgeling dit is wat Lynx rekent voor 10 iron condors (272 euro) per Iron Condor omdat de kans 90% is dat deze zonder waarde afloopt rekenent Lynx slechts 272 in plaats van 1000 euro (vergelijkbaar met Portfolio Based Margin).
Jacob Maat 3 jaar geleden geplaatst
@harmvanwijk . Waarom kies je voor een scheve IC met veel meer ruimte naar beneden?


Kun je de put poot niet op 420/410 zetten? En zo meer premie ontvangen? En als je verwacht dat de AEX toch gaat dalen, kun je dan beter niet even wachten? Of is er teveel VBR?
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
@jacobmaat de iron condor is niet scheef: beide poten zijn 10 punten breed.


De premies zijn evenwichtig verdeeld, net als de risico's.


400 punten is een rond getal en daarom schrijf ik het liefste boven of rond dit getal.


Ik verwacht een dipje binnen de stijgende trend, maar zie dat de AEX nog steeds in een mooie stijgende trend zit... :-D
Jacob Maat 3 jaar geleden geplaatst
Ik bedoel met scheef dat we nu op 483 zitten en de onderkant (83 punten - 17%) veel verder weg is dan de bovenkant (47 punten - 10%).
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
aha :-D het gaat er om wat de markt verwacht wat het grootste risico is...naar beneden gaat het vaak wat rapper...en kan je niet meer bijsturen...naar boven gaat vaak wat rustiger en kan je nog wat bijsturen...daarom krijg je ook dezelfde premie voor een callspread die dichterbij is dan voor de putspread die verder weg is.


Ook is het altijd belangrijk te kijken naar steun en weerstandsniveau's.


Overigens grappig dat de coppock indicicator zelfs 2 keer een koopsignaal heeft gegeven. Zie ook http://beleggen.com/coppock-indicator-weer-op-kopen/
Volgeling Van Harm 3 jaar geleden geplaatst
@harmvanwijk EUR 272 per de IC met het maximale verlies van EUR 1000 is heel voordelig. Volgens mijn ervaring uit 2014 kan Lynx bij grote koersschommelingen je verplichten binnen 15 minuten exta bedrag bij te storten of je posities te sluiten. Als je iets te laat bent, sluiten ze je posities. Klopt het?


In 2014 had ik bij Lynx een IC met een maximaal verlies van EUR 500. Op mijn Lynx-rekening stond iets meer dan EUR 500. Dus deze IC was volledig gedekt. Desondanks vond Lynx bij een koersschommeling dit bedrag niet voldoende. Ze vroegen me binnen 15 minuten dit op te lossen. Toen ik het niet kon, sloten ze mijn posities...
Volgeling Van Harm 3 jaar geleden geplaatst
@jacobmaat, @harmvanwijk Na het uiterst leerzame verlies op 24-08-2015 vind ik AEX-puts (zelfs afgedekt) boven 400 veel te riskant. Bij het schrijven van AEX-puts ga ik uit van een plotselinge daling van +/-30%. Het grootste AEX- maandverlies was 27,53% (oktober 1987).


Daardoor heb ik in 2016 maandelijks mooie winsten gehad en kon ik heel goed slapen. Ook in februari, toen de AEX onder 380 is geweest...
πŸ”₯ Harry Klip 3 jaar geleden geplaatst
@jacobmaat Lynx doet niet zelf zijn riskmanagement, maar dat wordt gedaan door moeder Interactive Brokers, die zonder dralen direct posities afbouwt. Daarom zorgen dat margin aan de veilige kant is. De gekozen uitoefenprijzen door Harm lijken me redelijk in het midden. De kans op een crash zorgt dat put opties op AEX altijd hoger geprijsd zijn. Dit zegt niets over wat de markt verwacht.
Jacob Maat 3 jaar geleden geplaatst
Tja, de beurs kan omhoog en omlaag maar een crash gaat altijd dezelfde kant op....
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Toch heb ik de laatste tijd ook nogal wat crashes omhoog gezien...10% in een maand is toch pittig :-D
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Dubbele bodem in de FTI. De AEX opent waarschijnlijk hoger en opent de aanval op de highs van 2016. Vuurwerk of een nachtkaars (consolidatie of topvorming)?
jan Leeuw de 3 jaar geleden geplaatst
9 nov was een bodem.


Vandaag 51 dgn verder.


Tussen 49-56 dgn vaak een wat diepere prikker.


Zou terug moeten naar 466.


Maar ja daar is het de tijd van het jaar niet voor.


Toch ga ik voor 466 komende week.


De optimist ziet een vlag in de AEX.


445 naar 484 bijna 40 pnt up


Dus het vervolg zou dat 480 + 40 = 520 zijn......WOOOOW.....


Hou het op toch op 466
Mario Aandewiel 3 jaar geleden geplaatst
Met de laatse trade van Harm merk ik dat er een groot verschil is tussen de aan te houden margin of ik via FTA of TOM handel. Is dit een bekend verschijnsel?
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Dat is interessant @marioaandewiel dat is mij nog nooit opgevallen en dat zou wel vreemd zijn...het is de broker die de margin bepaalt en niet de beurs waarop wordt gehandeld lijkt mij...kan je aangeven wat je voor verschil ziet?
Mario Aandewiel 3 jaar geleden geplaatst
Bij de call 540/530 zie ik bij Tom een margin van 755 verschijnen en bij FTA voor dezelfde trade een margin van dik 1750.


Het was me al eerder opgevallen omdat ik margin calls kreeg bij de december opties en ik heb dit voor als poref getest met bovenstaand resultaat
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
@marioaandewiel dat is bijzonder...bij welke broker is dat?


Dat zou voor een spread met 10 punten nooit meer mogen zijn dan 1000 euro...dat is namelijk het maximale risico...
Mario Aandewiel 3 jaar geleden geplaatst
TradersOnly, dus Interactive brokers
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Ik zou dit dan bespreken bij Tradersonly...zoals gezegd een spread met 10 punten nooit meer mogen zijn dan 1000 euro...dat is namelijk het maximale risico...


Ik ga er ook even induiken hoe Interactive Brokers de margin berekent
Mario Aandewiel 3 jaar geleden geplaatst
Thanks, zal ik doen. Ik zal hun reactie hier plaatsen. Als jij dat ook doet als je wat van ze hoort
Mario Aandewiel 3 jaar geleden geplaatst
Nog even een andere vraag tussendoor. Wat is de waarde van een call 485 als de beurs op expiratie ook op 485 staat?
reactie op @marioaandewiel:
Henk Huising 0
3 jaar geleden

Beantwoorden

Mario Aandewiel Dat dacht ik al, maar bedankt voor de bevestiging @henkhuising
3 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
@marioaandewiel niemand wil de call uitoefenen om te kopen tegen 485 als dat op de beurs zelf ook al kan...de optie heeft dan dus geen waarde.
Mario Aandewiel 3 jaar geleden geplaatst
Dank je @harmvanwijk
Jacob Maat 3 jaar geleden geplaatst
ik heb bij Binck ook eens langlopende optie gehad @harmvanwijk waar de margin 5075 was terwijl het verschil tussen de puts max 5000 was. Gezien het geringe belang heb ik er mij toen niet in verdiept.
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Door de voortdurende stijging heb ik een deel van de condors gesloten, voordat deze echt een probleem gaan worden.


Ieder groot verlies begint als een klein verlies...


Het ziet er op dit moment niet naar uit dat de AEX gaat afstorten...


Om deze reden gaan we bijsturen...


We zitten nu goed tussen 445 en 510 punten...
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Het lijkt er op dat de AEX op weg is naar 510 punten (de top van 2015).


Ook de DAX en de Euronext 100 lijken op weg naar de top van 2015.


De Stoxx50 blijft nog wat achter, maar de Amerikanen zijn natuurlijk allang door de weerstanden heen gebroken. Gaat Europa nu volgen?
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
De 490-puntengrens is door de AEX definitief doorbroken en de stijgende trend wordt vervolgd. We sluiten daarom de Iron Condor:OptionAlert: wij kopen terug 3 calls AEX mrt 520 en 3 puts 430 en verkopen 3 call mrt 530 en 3 puts 420 (iron condor) en bet. 0,33 euro als combi. Winst 147 euro
Volgeling Van Harm 3 jaar geleden geplaatst
@harmvanwijkGefeliciteerd met de mooie winst! Wat is je totale rendement (%) in 2017?
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Ik zit sinds 1 januari op 3,3%....het begin is er :-D
Volgeling Van Harm 3 jaar geleden geplaatst
@harmvanwijk3,3% in 1,5 maand is 26,24% op jaarbasis.Een goed begin!
Christ Daamen 3 jaar geleden geplaatst
@harmvanwijk Dat ziet er goed uit!
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Hartelijk dank, maar het jaar is nog niet om ;-)
Martin Wedekind 3 jaar geleden geplaatst
Beste @harmvanwijk ik kan het soms niet helemaal meer volgen. In de maart serie mist bij mij de 530 call. Die is er bij een eerdere transactie uitgegaan.
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
OptionAlert: wij kopen terug 1 call AEX jun 520 en 1 put 420 en verkopen 1 call jun 540 en 1 put 400 (iron condor) en bet. 6.10 euro als combi. Verlies ca 195

helaas...je kan ze niet allemaal met winst sluiten :-(
Volgeling Van Harm 3 jaar geleden geplaatst
@harmvanwijk

De Trump-euforie kan niet lang duren. Na verliezen zijn winsten extra lekker :-)

Vind je 540 niet te riskant? De markt wil naar 560. Dat kun je ook zien in call-prijzen... Er zijn dit jaar geen noemenswaardige call-prijzen voor de calls boven 560.
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
@harmzijnvolgeling bovenstaande trades zijn allemaal sluitingstransacties.


Ik schrijf dus geen call 540, maar maar sluitkoop de 540 call omdat ik deze als dekking had voor de geschreven 520 call.


De 520 call voor juni werd me toch wat te spannend ;-)


Hiervoor in de plaats heb ik een nieuwe Iron condor opgezet voor juni:

http://mijn.beleggen.com/conversations/nieuwe-iron-condor-voor-juni
Volgeling Van Harm 3 jaar geleden geplaatst
@harmvanwijk

Sorry. Nu begrijp ik het :-)

555 is idd veel veiliger....

Ik heb net mijn XNL C JUN 2017 530,00 doorgerold naar XNL C DEC 2019 650,00.
EUR 351,10 gekregen. Daarvan moet ik echter het verlies van XNL C JUN 2017 530,00, EUR 187,9, aftrekken...
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Maar nog steeds een plus en dezelfde margin?
Volgeling Van Harm 3 jaar geleden geplaatst
@harmvanwijk

Met opties van juni 2017 heb ik een verlies. Ik hoop het goed te maken met de winst op XNL C DEC 2019 650,00 en XNL C DEC 2021 800,00. Dus even wachten. De margin van XNL C DEC 2019 650,00 en XNL C DEC 2021 800,00 is lager dan die van XNL C JUN 2017 530,00.

Met opties van 2017 sta ik nog op winst van +/- 3%. Nog steeds meer dan op een spaarrekening :-)

Mijn posities zijn nu als volgt.
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Het kan niet eeuwig blijven stijgen ;-)
reactie op @harmvanwijk:
Jacob Maat dat kan het wel @harmvanwijk. Eeuwig dalen lijkt mij veel minder voor de hand te liggen. De trend is nog steeds op. Dus met geschreven calls zijn m.i. de risico's groter dan met geschreven puts.
3 jaar geleden

Beantwoorden

Volgeling Van Harm 3 jaar geleden geplaatst
@harmvanwijk

Volkomen eens. De Trump-euforie is m.i. aan het afkalven...
Volgeling Van Harm 3 jaar geleden geplaatst
@harmvanwijk @jacobmaat

In mei 2017 kan de AEX ook door ex-dividend zakken
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk daalt de AEX door dividend... :-D

en kijk eens naar de Nikkei...

deze daalt toch ook al 28 jaar ;-)
Volgeling Van Harm 3 jaar geleden geplaatst
@harmvanwijk @jacobmaat

Jammer dat de Nikkel niet in de AEX is :-)
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
@harmzijnvolgeling Als je van mening bent dat we ook in een deflatoir tijdperk zijn beland (zoals Japan na het knappen van hun zeepbel) dan zit je de komende decennia goed ;-)

dan zullen de meeste prijzen dalen tot de waarde en de prijs weer in evenwicht zijn...

Dat is alleen een pijnlijk en langdurig proces waarbij alle lucht uit de markt moet....en er is nogal wat lucht ingeblazen... :-S
πŸ”₯ Harry Klip 3 jaar geleden geplaatst
Ja, Buy & Hold heeft in Japan niet echt gewerkt. Ik weet nog in de 80er jaren was de Nikkei op
40.000...
πŸ”₯ Harm van Wijk 3 jaar geleden geplaatst
Klopt de Nikkei stond begin 1990 rond 40.000....gelukkig leven de Japanners heel gezond dus gaan ze het misschien nog meemaken om op het instappunt weer uit te stappen...nu nog even 100% stijgen...
:-S
Volgeling Van Harm 3 jaar geleden geplaatst
@harmvanwijk

Dank, Harm. Het kan idd nog even duren voordat alle lucht weg is uit de markt. Gelukkig heb ik geen haast :-)
Volgeling Van Harm 3 jaar geleden geplaatst
@harmvanwijk

Nu weet ik dat ruime short strangles de looptijd van hoogstens 2 maanden moeten hebben. Als een premie bij deze looptijd niet voldoende is, wachten op een hogere volatiliteit. Geen winst is beter dan een verlies...
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 19 September 2016 om 13:51
Aantal lezers 76
Aantal reacties 110