AEX start handelsweek in het groen

Laatste reactie 25/01/2021 08:09 door Menco
· Markeren als ongelezen
🔥 Menco Sweep 1 maand geleden geplaatst
De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,6 procent.

Afgelopen week koerste de AEX op weekbasis al ruim een procent hoger naar 651,73 punten. Technologie aandelen waren de winnaars op het Damrak, terwijl financiële- en cyclische waarden, zoals staalconcern ArcelorMittal, juist flink terrein prijs gaven.

De aandelenmarkten in Europa sloten de handelsweek vrijdag evenwel in het rood af. Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets speelden zorgen over nog nog strengere maatregelen in Europa om het coronavirus en zijn mutaties te bestrijden, hierbij een rol.

"Er doen verschillende verhalen de ronde, bijvoorbeeld dat de lockdownmaatregelen in het VK tot de zomer duren, dat de EU de internationale grenzen dichtgooit en dat het bezoekers uit het VK gaat weigeren", somde Madden op.

Ook Wall Street nam vrijdag gas terug. De S&P 500 verloor 0,3 procent, terwijl techbeurs Nasdaq, ondanks flink negatief ontvangen cijfers van onder meer Intel en IBM, juist nipt in de plus wist te sluiten.

In Azië is het sentiment vanochtend daarentegen duidelijk positief. De Hang Seng index in Hongkong koerst zelfs 2 procent hoger, nadat bekend werd dat de Chinese sociale media-app Kuaishou Technology met een beursgang in Hongkong tot 5,4 miljard dollar wil ophalen.

In 2018 voerde Kuaishou nog de lijst aan van meest gedownloade apps bij de Apple App Store en Google Play, waar het onder meer concurreerde met de vooral bij jongeren mateloos populaire app TikTok van ByteDance. Naar verwachting zal sprake zijn van de grootste beursgang sinds eind 2019, toen het Saoedische staatsfonds Aramco naar de beurs ging.

De beursgang wordt in de rug gedekt door de Chinese internetgigant Tencent, dat een belang bezit in Kuaishou van circa 21 procent. Tencent, waarvan het op Beursplein 5 genoteerde Prosus weer een grootaandeelhouder is met een belang van circa 31 procent, koerste vanochtend in Hongkong 8,5 procent hoger en noteert daarmee op de hoogste stand ooit.

Beleggers reageren opgelucht, nadat een beursgang van Alibaba’s Alipay in november nog door de Chinese autoriteiten werd afgeblazen. Topman Jack Ma verscheen vervolgens zelfs 2 maanden niet in het openbaar.

De Chinese autoriteiten doen onder meer onderzoek naar de machtspositie van Alibaba, en het bedrijf kreeg samen met Tencent een boete vanwege overtreding van de mededingingswetgeving.

De Amerikaanse olie-future noteert daarnaast vanochtend in de Aziatische handel stabiel. Vrijdag daalde de olieprijs nog 1,6 procent naar 52,77 dollar.

Het cijferseizoen komt deze week vol op stoom. Daarnaast zal het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve woensdag op veel aandacht kunnen rekenen. Vandaag is het evenwel nog relatief rustig met bedrijfscijfers en ook de macro-economische agenda is karig gevuld.

Bedrijfsnieuws

Philips zag in het vierde kwartaal van 2020 bij een grofweg stabiele omzet de winst oplopen dankzij een hogere marge. Het aangepaste EBITA-resultaat kwam afgelopen kwartaal uit op meer dan 1,1 miljard euro tegen iets minder dan 1,1 miljard euro een jaar eerder en een analistenverwachting van ruim 1,1 miljard euro. Philips rekent voor 2021 op een lage enkelcijferige omzetgroei op vergelijkbare basis, aangejaagd door de groei bij Diagnosis & Treatment en Personal Health, maar wat deels weer teniet wordt gedaan door de omzetontwikkeling bij Connected Care.

Handelaar Bert van der Pol van Today’s Group wees op een rapport van JPMorgan, waarin het advies voor ArcelorMittal werd verhoogd naar Overwogen, maar dat voor Aperam juist werd verlaagd naar Neutraal.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 verloor vrijdag 0,3 procent bij een slot van 3.841,47 punten en de Dow Jones index daalde 0,6 procent tot 30.996,98 punten. De Nasdaq steeg 0,1 procent op 13.543,06 punten.

bron: beurs.nl
🔥 Menco Sweep 1 maand geleden geplaatst
de AEX future noteert voorbeurs:

+ 0.75 %
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 25 January 2021 om 08:08
Aantal lezers 7
Aantal reacties 2