AEX beleggen is kiezen voor bedrijven die bij iedereen bekend zijn, zoals Albert Heijn, Philips, Heineken of Shell. Veel mensen zijn dan ook klant bij een of meer van deze bedrijven. Al deze ondernemingen zijn opgenomen in de Nederlandse beursgraadmeter: de AEX. Je belegt lekker dichtbij huis en je kent de onderneming. Er zijn veel mogelijkheden als het gaat om AEX beleggen. In dit artikel kom je hierover meer te weten.

AEX beleggen: de samenstelling
Aan de 25 bedrijven die samen de AEX- index vormen, is allemaal een bepaald gewicht toegekend. Dit betekent dat het ene bedrijf zwaarder meetelt dan het andere in de index. Het gewicht dat aan een bedrijf wordt toegekend is gebaseerd op de marktkapitalisatie. Simpel gezegd: hoe meer het bedrijf waard is, hoe zwaarder het meetelt in de AEX- index. Een bedrijf mag niet meer wegen dan vijftien procent. Ieder jaar wordt de weging van de bedrijven weer aangepast. De weging vindt plaats op basis van het aantal beschikbare aandelen.

AEX index
De afkorting AEX staat voor Amsterdamse Exchange Index. Deze index bestaat uit de gemiddelde koersontwikkeling van 25 Nederlandse bedrijven die de grootste omvang qua handelsvolume hebben op de Amsterdamse beurs. De index wordt aangegeven door middel van een getal: het indexcijfer. Men komt aan dit cijfer door de koers te vermenigvuldigen met de wegingsfactor en de uitkomst te delen door honderd.

De 25 grootste bedrijven
Het indexcijfer (in 1983 begon men met honderd punten) werkt met een puntenaantal. Door de AEX ieder moment te berekenen, kun je zien of de AEX winst behaalt of verlies maakt. Inmiddels zit de AEX al op een veelvoud van deze 100. Vaak wordt dit getal aan het eind van het journaal genoemd. Je zou kunnen zeggen dat hoe hoger de AEX- index is, hoe beter het gaat met de Nederlandse beurs. Natuurlijk zeggen de 25 grootste bedrijven niet alles over de Nederlandse economie, want veel bedrijven zijn internationaal actief.

Lees verder https://beleggen.com/aex-beleggen-hoe-beleg-je-bij-bedrijven-van-de-aex/