Brokeronderzoek 2011

Brokeronderzoek BeursBulletin: beleggen opnieuw goedkoper geworden

Uit onderzoek van BeursBulletin blijkt dat online beleggen opnieuw goedkoper is geworden, mede door nieuwe partijen zoals Mijnbroker en TradersOnly. Particuliere beleggers krijgen bovendien de beschikking over nieuwe toepassingen. Specialisten nemen hierin steeds het voortouw. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten uit het jaarlijkse onderzoek van BeursBulletin naar de dienstverlening onder de Nederlandse aanbieders van online beleggingsdiensten.

 

Lagere tarieven en betere prijzen

Een nieuw aspect op het gebied van beleggen, is de betere prijs door de zoekmachine van TOM. TOM gaat op zoek naar de beste prijs voor de beleggers van Binck en Alex door de orderboeken van verschillende beurzen te vergelijken. De ontwikkeling van TOM, die inmiddels 4-5% van het volume van Euronext voor haar rekening neemt, is een interessante ontwikkeling omdat dit een nieuw financieel voordeel biedt. Dit fenomeen is een nieuw aspect naast de lagere tarieven als gevolg van de toetreding van nieuwe marktpartijen zoals Mijnbroker en TradersOnly.

 

Partijen met uitstekende service zetten de toon

Een belangrijke conclusie uit het onderzoek is dat de klantenservice bij grootbanken nog steeds ver onder de maat is, terwijl uit de bevindingen van de experts blijkt dat dit cruciaal is. Op andere onderdelen, zoals snelheid van de website, beschikbaarheid en handelsmogelijkheden zijn de partijen dichter naar elkaar gegroeid.

 

Een driedeling in de markt: partijen met uitstekende service zetten de toon

“De markt kent drie type spelers. De eerste manifesteert zich als goedkoop maar schiet tekort op service en biedt een product dat onvoldoende is afgestemd op de particuliere belegger. Daarnaast onderscheiden we de grootbanken: die blijven duur, bieden weinig tot geen service en bieden een product dat steeds achterloopt bij dat van de specialisten. De best scorende categorie zijn de partijen die scherp geprijsd zijn met een uitstekende service en dito product.” Aldus Drs. Harm van Wijk, directeur BeursBulletin.

 

Onderzoek BeursBulletin: BinckBank opnieuw de beste 

Volgens de onderzoekers scoort Binck goed op voor klanten belangrijke gebieden. De scores op service en klachtafhandeling springen eruit, evenals de gebruikersvriendelijkheid van de website. Niet alleen bekleedt BinckBank de eerste plaats, maar Binck heeft de voorsprong op de concurrentie verder uitgebouwd. Door de kinderziektes bij de lancering van de nieuwe website werd opnieuw bevestigd dat klantgerichtheid hoog in het vaandel staat.


 Today’s en Alex een verdiende podiumplaats

De zilveren medaille is dit jaar voor Today’s. Op het onderdeel ‘prijs per order’ blijft Today’s Brokers de onbetwiste leider. De score van Today’s Brokers, Lynx en TradersOnly op het onderdeel ‘klantenservice’ zou beter zijn geweest als de broker waarvoor zij intermediair zijn (Interactive Brokers) niet zo ernstig tekort schiet. Alex neemt ditmaal een derde plaats in. 

 

1)        BinckBank (9,1)

2)        Today’s Brokers (7,9)

3)        Alex Vermogensbank (7,8)

4)        ABN Amro (7,5)

5)        Lynx (7,4)

6)        TradersOnly (7,3)

7)        Mijnbroker (7,2)

8)        SNS (7,0)

9)        ING (6,6)

10)    Rabobank (6,4)

 

 

 

Online beleggen is opnieuw goedkoper 

Door de komst van twee nieuwe partijen, Tradersonly en Mijnbroker, die de concurrentie op prijs aangaan, is online beleggen opnieuw goedkoper geworden. Desalniettemin is er nog steeds een groot verschil tussen de aanbieders, voornamelijk veroorzaakt door de toeslagen bij het plaatsen van telefonische orders. De grafiek illustreert de neergaande trend qua kosten voor online beleggen.

 

 

Onderzoeksopzet 

BeursBulletin heeft voor het zevende jaar op een rij een uitgebreid kwalitatief onderzoek gedaan naar tien Nederlandse aanbieders van online beleggingsdiensten. De aanbieders zijn beoordeeld op acht criteria: ‘Gebruiksvriendelijkheid’, ‘Klantenservice’ ‘Voortraject’, ‘Uptime’, ‘Prijs per order’, ‘Snelheid website’, ‘Handelsmogelijkheden’ en ‘Beleggingsinformatie’. Het onderzoek onderscheidt actieve en passieve beleggers. 

 

BeursBulletin

BeursBulletin is een uitgever van financiële informatie. In 2005 verscheen het eerste, jaarlijkse Nederlands Brokeronderzoek. Daarnaast biedt BeursBulletin een professionele informatiedienst met een bovengemiddeld rendement. Verder kunnen beleggers zich abonneren op een gratis weekblad met onder meer columns van gerenommeerde namen uit de financiële wereld. Abonnees kunnen bovendien gratis deelnemen aan diverse cursussen over beleggen.

 

Meer informatie

De samenvatting van het onderzoek is voor iedereen kosteloos beschikbaar. Deze is als download beschikbaar op onze website (www.BeursBulletin.nl). Partijen die geïnteresseerd zijn in het volledige onderzoek kunnen contact opnemen met Harm van Wijk ([email protected]). Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact met ons opnemen via e-mail ([email protected]) of telefoon (0294 769 007).